Ελληνική Δασολογική Εταιρεία: Καλύτερη αξιοποίηση των δασών για την κοινωνία και την οικονομία

Καλύτερη αξιοποίηση των δασών προς όφελος της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας ζήτησαν οι συμμετέχοντες σε ημερίδα με θέμα την αειφορία των ελληνικών δασών, που διοργάνωσε η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας, Νικόλαο Γρηγοριάδη, απαιτείται ορθολογική, ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση των δασών προκειμένου να αυξηθεί και το ποσοστό αξιοποίησης και εκμετάλλευσής τους. Στόχος άλλωστε και του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως τονίστηκε στον χαιρετισμό του αναπληρωτή υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, που αναγνώσθηκε στην ημερίδα, είναι η επένδυση στο δασικό τομέα.

“Πιστεύουμε”, υπογραμμίζεται στον χαιρετισμό, “ότι έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την εθνική κληρονομιά αλλά και την εθνική οικονομία και να δημιουργήσει έσοδα που ν’ ανταποκρίνονται τουλάχιστον στο 1% του ΑΕΠ της χώρας μας”.

Το υπουργείο, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, έχει θέσει και υλοποιεί πολύ υψηλούς στόχους αειφορίας και παραγωγής και για τα δασικά οικοσυστήματα.

“Πέρα από τη χρήση των δασικών χαρτών ως εργαλείο ανάπτυξης, έργο που είναι υπό εξέλιξη και ήδη έχει ολοκληρωθεί περίπου στο 1/3 της χώρας, θέσαμε αειφορικούς όρους διαχείρισης για πρώτη φορά στις βοσκήσιμες γαίες και υλοποιούμε το σχεδιασμό για όλη την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι”.

Στον χαιρετισμό του, τέλος, ο υπουργός υπενθύμισε και την πιλοτική δράση ενίσχυσης της προστασίας αλλά και ενίσχυσης της τοπικής απασχόλησης στα δάση με την πρόσληψη 5.066 ατόμων με συμβάσεις 8μηνης διάρκειας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με την υποστήριξη του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος (ΑΠΘ) και της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Δασικοί Χάρτες, Περιβάλλον

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: