Η φονική δασική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Πόνος, κόστος και απογοήτευση

Πόσο πόνο μας φέρνουν οι συμπολίτες μας, που έχασαν την ζωή τους από τις Δασικές πυρκαγιές; Πόσο κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένων δασών και πόσο θα επηρεάσουν την περιβαλλοντική ισορροπία; Πόση απογοήτευση προκαλούν οι αδυναμίες των μηχανισμών πρόληψης και καταστολής των Δασικών Πυρκαγιών, όταν κρίνονται ανίκανες να αντιμετωπίσουν φωτιές σαν αυτές της 23 Ιουλίου 2018;

Πόνος και κόστος και απογοήτευση είναι οι συνέπειες μιας Δασικής πολιτικής που δεν χαράχθηκε ποτέ, μιας νοσηρής κατάστασης σε υπηρεσίες και κρατικές δομές, που αποποιούνται τις ευθύνες τους και διαιωνίζουν ένα κακό παρελθόν.

Η συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων βιομάζας, σε σημαντικό βαθμό εύφλεκτης, είναι η καλύτερη βάση για την έναρξη και την διάδοση μιας πυρκαγιάς. Η διαχείριση των δασών κρατά σε σταθερά επίπεδα την καύσιμη ύλη, ενώ μειώνει και την δυνατότητα γρήγορης εξάπλωσης.

Η λύση ιδιοκτησιακών προβλημάτων, που ταλανίζουν τα δάση, κάνει πιο εύκολη την διαχείρισή τους, ενώ το Κτηματολόγιο και οι Δασικοί Χάρτες ξεκαθαρίζουν τους ιδιοκτήτες και τις επιτρεπόμενες χρήσεις.

Η Κλιματική Αλλαγή διαβρώνει τις υπάρχουσες ισορροπίες και εισάγει νέες κλιματικές συνθήκες που είναι άγνωστες και μη προβλέψιμες. Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες είναι φαινόμενα που θα απασχολούν όλο και πιο συχνά την χώρα μας, αλλά και όλο τον κόσμο.

Οι κομματικές πολιτικές και τα Μνημόνια διέλυσαν άλλοτε κραταιές υπηρεσίες, έστειλαν στην σύνταξη έμπειρο προσωπικό, ενώ άφησαν υπηρεσίες χωρίς επαρκή στελέχωση και τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό.

Οι πυρκαγιές της 23 Ιουλίου 2018 έδειξαν πως το υπάρχον «μοντέλο» δασοπροστασίας είναι ανίκανο να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές και δάση από την απόλυτη καταστροφή.

Αν θέλουμε να μην πάει και αυτή η ανθρωποθυσία χαμένη, τότε σήμερα ξεκινάμε να οργανώνουμε την αυριανή ημέρα, με ανοιχτά μυαλά και μάτια, μαζί με όλους όσους έχουν την ίδια φιλοδοξία.

Αθήνα 24/7/2018
Αποστολίδης Ηλίας
Δασολόγος

http://www.forest.gr/ΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Επικαιρότητα, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: