Ο «Κισσός» είναι δάσος, όχι οικόπεδο

Επρεπε να περάσουν τριάντα ολόκληρα χρόνια για να λυθεί μια και καλή η διαμάχη σχετικά με την «ταυτότητα» του «Κισσού», μιας περιοχής 2.038 στρεμμάτων στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, στην οποία σχεδιαζόταν να χτιστούν 1.100 κατοικίες από οικοδομικό συνεταιρισμό μηχανικών.

Συντάκτης: Απόστολος Λυκεσάς | www.efsyn.gr

Η υπόθεση, που είχε συγκλονίσει τη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του 1990 με συνεχείς συγκρούσεις ντόπιων με την αστυνομία και με πολλαπλά επεισόδια στα δικαστήρια, έληξε πλέον και το τέλος της σηματοδοτήθηκε με την κατάρτιση των δασικών χαρτών. Ο «Κισσός» είναι δάσος. Τελεία και παύλα.

Δικαίως δηλώνει ικανοποιημένη με ανακοίνωσή της η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, η οποία είχε συμπαρασταθεί στους πολίτες του Χορτιάτη και είχε σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στη σύγκρουση με τον συνεταιρισμό, μέλη του οποίου ήταν επιφανή στελέχη του πολιτικού προσωπικού της πόλης.

Οπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, η τελική πράξη του «δράματος» της οικοπεδοποίησης του «Κισσού» κρίθηκε τελεσίδικα, σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων Θεσσαλονίκης, που εξέτασε τις αντιρρήσεις του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη κατά του δασικού χάρτη του Χορτιάτη. Πρόκειται για την απόφαση 10/12-7-2018 της 2ης Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Εκ μέρους της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, που στήριξε τη μακρόσυρτη και επίπονη αυτή νομική διαδικασία σε όλες της τις φάσεις, δήλωσε πως «λήγει με αίσιο τρόπο, ως όφειλε, μια περιπέτεια διεκδίκησης δασικής γης, από αυτές που αντιμετωπίσαμε με επιτυχία. Η χρόνια έλλειψη δασολογίου και δασικών χαρτών άφηνε χώρο για παρόμοιες διεκδικήσεις, στις οποίες τα ελληνικά δάση συχνά είχαν μόνο υπερασπιστή ευαισθητοποιημένους πολίτες και οικολογικές οργανώσεις.

Ελπίζουμε ότι η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του δασολογίου θα βάλει τέλος σε παρόμοιες διεκδικήσεις, καθώς είναι προϋπόθεση για μια ευνομούμενη πολιτεία».

Από την πλευρά του ο εκδότης της εφημερίδας «Χορτιάτης 570» Μπάμπης Νανακούδης, με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.», τονίζει πως «υπάρχει ένας άνθρωπος, αφανής ήρωας, ο νομικός Γιάννης Παπαγιάννης, στον οποίο χρωστάμε την τεράστια και υποδειγματική νομική δουλειά που έκανε και την οποία μπορεί σήμερα όποιος ενδιαφέρεται να βρει συγκεντρωμένη στην έκδοση του βιβλίου του ‘‘Τα χέρια πάνω από τον Χορτιάτη’’. Ο πολυετής αγώνας μας ήταν να μη δημιουργηθεί εκεί οικισμός που μπορεί να έφτανε τελικά και στα 3.000 στρέμματα. Θα ήταν δηλαδή μια ωρολογιακή βόμβα για όλο τον ορεινό όγκο του Χορτιάτη. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που κλείνει επιτέλους το θέμα, αλλά θα είμαστε και σε επιφυλακή γιατί με όσα έχουμε δει μέχρι τώρα δεν είναι να ησυχάζει κανείς».

Πηγή: www.efsyn.grΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Αν δεν σταματήσει η βόσκηση και δεν γίνει αναδάσωση -γιατί τόσες δεκαετίες δεν έμεινε ούτε φυντανάκι αβόσκητο- δεν πρόκειται να ξαναγίνει δάσος

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: