Κατατέθηκε η τροπολογία για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας αντιπυρικής προστασίας

Κατατέθηκε πριν λίγο και συζητείται τις επόμενες ώρες η τροπολογία για τις αλλαγές και την παράταση στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασών. 

Η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής και αφορά 5.066 εργαζομένους.

Η τροπολογία θα δώσει τη δυνατότητα παράτασης και θα υπάρξουν στη συνέχεια σχετικές ΚΥΑ και απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ. Επιτυγχάνεται έτσι η απασχόλησης των εργαζομένων ώστε να καλυφθεί η νέα αντιπυρική περίοδο για το 2019.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εργασίας υπάρχουν και θετικές ρυθμίσεις για την ασφάλιση και την αμοιβή των εργαζομένων.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις:

  1. Επιτυγχάνεται η εξίσωση της αμοιβής στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα με τον κατώτατο μισθό [από 01.02.2019 ο κατώτατος μισθός για τους υπαλλήλους ορίζεται στα εξακόσια πενήντα (650) ευρώ]. Η αναπροσαρμογή λαμβάνει χώρα αναδρομικά από 1.2.2019, ώστε η εφαρμογή των νέων αμοιβών να συμπέσει χρονικά με την έναρξη ισχύος του νέου κατώτατου μισθού.
  2. Παρέχεται η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση επέκτασης της διάρκειας και των προγραμμάτων στα οποία οι ωφελούμενοι απασχολούνται για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.

Η εξίσωση της αμοιβής στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα με τον κατώτατο μισθό υποδεικνύεται αφενός από την ανάγκη αποζημίωσης των ωφελουμένων για τις υπηρεσίες που παρέχουν και οι οποίες αφορούν το περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες και τους δήμους και αφετέρου από την υποχρέωση ενός κράτους αλληλεγγύης για υλοποίηση προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας με αξιοπρεπείς όρους.

Η δυνατότητα επέκτασης της διάρκειας και των προγραμμάτων κρίνεται απαραίτητη για την πληρέστερη προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, δεδομένης της υψηλής επικινδυνότητας για πυρκαγιές κατά τους θερινούς ιδίως μήνες. Με τον τρόπο αυτό θα δύναται να αντιμετωπίζονται τυχόν έκτακτες και επείγουσες ανάγκες, οι οποίες χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και ανάγονται στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [419.10 KB]

 ΚατηγορίεςΑπασχόληση

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: