Δ/νση Δασών Κυκλάδων: Δράσεις αντιπυρικής προστασίας ενόψει θερινής περιόδου

 

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ 21/3

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζοντας το ρόλο και τη σημασία του Δάσους καθιέρωσε την 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας για το βόρειο ημισφαίριο -που συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της Άνοιξης- ως Παγκόσμια Ημέρα Δασών.

Ο άνθρωπος συνδέθηκε με το δάσος από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του πάνω στη γη και μάλιστα στενότατα. Το δάσος, του εξασφάλισε τροφή, στέγη, προστασία, ψυχαγωγία και εργασία.

Το δάσος είναι ένα φυσικό αγαθό, με πολύπλευρη σημασία και ανυπολόγιστη αξία για τη ζωή, και τον άνθρωπο. Ενισχύει τη βιοποικιλότητα και το τοπίο, ρυθμίζει το κλίμα, εμπλουτίζει τους υπόγειους υδροφορείς με νερό και προστατεύει το έδαφος.

Μία από τις σημαντικότερες αιτίες καταστροφής των δασών είναι οι δασικές πυρκαγιές.

Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική με τις τραγικές συνέπειες σε ανθρώπινες απώλειες και περιουσίες, φέρνει στο προσκήνιο με τον πιο τραγικό τρόπο την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης ώστε να ελαχιστοποιούνται οι συνθήκες εξάπλωσης των δασικών πυρκαγιών αλλά και οι συνέπειές τους

Η προστασία του πληθυσμού, των υποδομών και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές αποτελεί ένα σύνθετο ζήτημα, με πολλές παραμέτρους που μας αφορά όλους.

Το πρώτο επίπεδο μέτρων, για τις δασικές πυρκαγιές, το σημαντικότερο, αποτελεσματικότερο και το λιγότερο δαπανηρό είναι η πρόληψη.

Η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών είναι καθοριστικός παράγοντας για να παραμείνει υπό έλεγχο το πρόβλημα χωρίς υπέρμετρη αύξηση των συνολικών δαπανών διαχείρισης των πυρκαγιών.

Η Δ/νση Δασών Κυκλάδων, αξιοποιώντας το προσωπικό που της διατέθηκε μέσα από την πρόσληψη του Κοινωφελούς Προγράμματος για αντιπυρική προστασία προχώρησε με ένα τμήμα του προσωπικού αυτού, στον καθαρισμό χώρων σε περιαστικές και κατοικημένες περιοχές καθώς και σε αλσύλλια και άλλους ανοικτούς χώρους πρασίνου της Σύρου.

Οι χώροι αυτοί είχαν πολλά χρόνια να καθαριστούν με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγόμενης βιομάζας (ξερών χόρτων, πευκοβελόνων), την ύπαρξη νεκρών ή προσβεβλημένων από παθογόνους οργανισμούς και έντομα κλαδιών καθώς και δημιουργία εύφλεκτου υπόροφου κατά μήκος των δρόμων.

Έτσι με διάφορους χειρισμούς, έγινε προσπάθεια απομάκρυνσης και καύσης τους ώστε να μειωθεί η πιθανότητα για μελλοντική πυρκαγιά.

Συλλογή και απομάκρυνση βιομάζας

Καύση ξερών κλαδιών που συλλέχτηκαν από τους ωφελούμενους του Προγράμματος Κοινωφελούς εργασίας (παρουσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σύρου)

Τα ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα των νησιών μας έχουν ανεκτίμητη αξία και επιβάλλουν την ανάγκη αλλά και την ευθύνη που έχουμε όλοι μας για την προστασία τους.

Το δάσος χωρίς τον άνθρωπο μπορεί να υπάρχει, ο άνθρωπος όμως χωρίς το δάσος δεν μπορεί να ζήσει.

 


 ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: