Οικολογική καταστροφή στη Στροφυλιά: Στάχτη 2.000 στρέμματα δάσους

Πάνω από 2.000 στρέμματα δάσους έχει κάψει η φωτιά στο δάσος της Στροφυλιάς Ηλείας που εκδηλώθηκε την Τρίτη και βρίσκεται σε ύφεση.

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Παράδεισος, βορειοανατολικά του δάσους, και κινήθηκε νοτιοδυτικά με την φορά του ανέμου φτάνοντας γρήγορα στην παραλία. Το παρήγορο ήταν πως καθηλώθηκε σε μια ζώνη και δεν επεκτάθηκε στο σύνολο της δασικής έκτασης.

Οι κάτοικοι στην περιοχή καταγγέλλουν ανύπαρκτη αντιπυρική προστασία για ένα σπάνιο οικοσύστημα και καθυστερήσεις στην επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων με αποτέλεσμα να λάβει διαστάσεις η πυρκαγιά.

Ερευνάται το θέμα του εμπρησμού καθώς έχουν ακουστεί διάφορες εκδοχές για την έναρξή της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι το δάσος της Στροφυλιάς, έκτασης 22.000 στρ., αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου και Δάσους Στροφυλιάς, που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ και το Δίκτυο Natura.

Η περιοχή του Πάρκου είναι σημαντικός βιότοπος διεθνούς σημασίας και ενδιαφέροντος, στον οποίο ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Ιδιαίτερης σημασίας δασικό οικοσύστημα είναι το δάσος της Στροφυλιάς που είναι ένα από τα πιο εκτεταμένα δάση πεδινής ζώνης της Μεσογείου με κυρίαρχο είδος την κουκουναριά. Επίσης, ξεχωρίζουν οι λιμνοθάλασσες Κοτυχίου, Προκόπου και Καλογριάς, που αποτελούν υγροτοπους υψίστης σημασίας με οικολογική συνέχεια μεταξύ τους.

Δάσος Στροφυλιάς – photo by Μ. Γούλα – Γ. Πάρχας (https://strofylianationalpark.gr)

 ΚατηγορίεςΠροστατευόμενες περιοχές, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: