Ετοιμάζεται νέα ρύθμιση για τους δασικούς χάρτες

Με τέσσερις διαδοχικές αποφάσεις, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματικές δύο διατάξεις-κλειδιά που αφορούν τους δασικούς χάρτες και την οριοθέτηση των «οικιστικών πυκνώσεων», όπως λέγονται οι οικισμοί αυθαιρέτων που έχουν ξεφυτρώσει από δεκαετίες σε καμένες ή εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις.

Εμμέσως όμως δημιουργεί σοβαρά θέματα και για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που έχει πάρει τον δρόμο της κατάθεσης στη Βουλή και προβλέπει μέτρα για την αντιμετώπιση της δεδομένης και μη αναστρέψιμης καταστροφής του περιβάλλοντος.

[su_pullquote]Χαρά Τζαναβάρα
Πηγή: www.efsyn.gr[/su_pullquote] Ολοι συμφωνούν ότι δεν είναι εφικτό να μπουν μπουλντόζες σε 115 διαμορφωμένους οικισμούς αυθαιρέτων, που καταλαμβάνουν περισσότερα από 292.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των παράνομων κτισμάτων σε αυτές τις περιοχές, αφού απαγορεύεται η τακτοποίησή τους με όλους τους νόμους για τα αυθαίρετα, γιατί βρίσκονται σε εκτάσεις που έχουν δασικό χαρακτήρα στις αεροφωτογραφίες του 1945. Σε επίπεδο των παλιών νομών, πρώτη είναι η Αττική με 115.873 στρέμματα οικιστικών πυκνώσεων, ενώ ακολουθούν Κορινθία (42.206 στρ.), Χαλκιδική (19.464 στρ.), Θεσσαλονίκη (19.050 στρ.), Βοιωτία (12.880 στρ.) και Αρτα (12.233 στρ.).

Οι κόκκινες κάρτες του ΣτΕ ακυρώνουν τις υπουργικές αποφάσεις του Σεπτεμβρίου του 2016, με τις οποίες, σε εφαρμογή διατάξεων των νόμων 3889/2010 και κυρίως 4389/2016, εξαιρέθηκαν οι οικιστικές πυκνώσεις από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και προσδιορίστηκαν τα κριτήρια καθορισμού των οικισμών σε δασικές περιοχές.

Με βάση την επίμαχη ρύθμιση, για να χαρακτηριστεί μια περιοχή οικιστική πύκνωση θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 50 κτίσματα σε έκταση 25 στρεμμάτων. Δεν ορίζονται όμως αποστάσεις ανάμεσα στα κτίρια, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις οι δημοτικές αρχές να ξεχειλώνουν τα όρια και να δημιουργούν… μαγικές εικόνες με εκτάσεις που έχουν σχήμα χταποδιού.

Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος δεν φαίνεται πάντως να αιφνιδιάστηκε με τις αποφάσεις, δεδομένου ότι ήταν ήδη γνωστή η γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ. Αρμόδια πηγή, που ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.», διευκρίνισε ότι το βασικό πρόβλημα είναι οι δασικοί χάρτες, τονίζοντας βέβαια ότι έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί τουλάχιστον από το 1975, οπότε ψηφίστηκαν τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος. Ωστόσο, μέχρι το 2015 κάλυπταν λιγότερο από το 1% της χώρας!

«Είμαστε αποφασισμένοι να λύσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα για το οποίο δεν έχουμε ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά το στέλεχος του υπουργείου.

Αντίθετοι οι δικαστές

Οι τέσσερις αποφάσεις του ΣτΕ (από 685 έως και 688 του 2019) δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμη στο υπουργείο, αλλά το νομικό επιτελείο ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για τους δασικούς χάρτες που έχουν ήδη κυρωθεί για το 35% της επιφάνειας της χώρας. Εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα αυθαίρετα σε οικιστικές πυκνώσεις, αφού οι προωθούμενες διατάξεις προβλέπουν:

◼ Εξαίρεση από την κατεδάφιση για 40 χρόνια για όσα παράνομα κτίσματα υπήρχαν πριν από την ψήφιση του Συντάγματος του 1975. Για τα νεότερα, που έχουν κατασκευαστεί ώς τον Σεπτέμβριο του 2011, προβλέπεται διατήρηση για 25 χρόνια.

◼ Καταβολή προστίμων ανάλογα με την επιφάνεια και την κατηγορία του ακινήτου, που είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση με τα προβλεπόμενα για τα αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί σε μη προστατευόμενες περιοχές.

◼ Θέσπιση περιβαλλοντικού ισοζυγίου για την αποκατάσταση της οικολογικής επιβάρυνσης σε γειτονικές περιοχές.

Από την πλευρά του ΣτΕ, στις επίμαχες αποφάσεις διευκρινίζεται ότι με βάση τις ρητές διατάξεις του Συντάγματος, «τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, ως φυσικά αγαθά, και ανεξαρτήτως της ειδικότερης ονομασίας ή της θέσης τους, υπάγονται σε ιδιαίτερο και αυστηρό προστατευτικό καθεστώς, με σκοπό τη διατήρηση της κατά προορισμό χρήσης τους, ανατίθεται δε στον κοινό νομοθέτη η θέσπιση των επιβαλλομένων προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων για την επίτευξη του σκοπού αυτού».

Η συνταγματική υποχρέωση διαφύλαξης του δασικού πλούτου της χώρας επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση μεταβολή του δασικού χαρακτήρα εκτάσεων, εφόσον όμως «προέχει για την εθνική οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη χρήση, επιβαλλόμενη από λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Προσθέτει ωστόσο ότι «ουδέποτε αποτελεί προέχουσα χρήση η αξιοποίηση δασικού χαρακτήρα εκτάσεων για οικιστικούς σκοπούς, οι οποίοι δεν συνιστούν λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που θα δικαιολογούσαν τη μεταβολή του προορισμού του δάσους».

Με αυτά τα δεδομένα θεωρεί ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα, ενώ σημειώνεται ότι οι διατάξεις δεν θα μπορούσαν να θεσμοθετηθούν ούτε με τη μορφή προεδρικού διατάγματος.

Η κρίση των δικαστών στηρίζεται μεταξύ άλλων στις εξής παραδοχές:

◼ Οι οικιστικές πυκνώσεις δεν εμπίπτουν ούτε σε πολεοδομημένες περιοχές ή νομίμως υφιστάμενους οικισμούς ούτε σε περιοχές υπό έγκριση σχεδίων ή υπό οριοθέτηση οικισμών, ενώ δεν προβλέπεται άλλη διαδικασία που θα διασφάλιζε ότι οι εκτάσεις αυτές θα συμπεριληφθούν στους οριστικούς δασικούς χάρτες.

◼ Η εξαίρεσή τους από τους δασικούς χάρτες δεν υπαγορεύεται από κανένα σκοπό δημοσίου συμφέροντος και είναι απρόσφορη για την επιτάχυνση της κύρωσης των δασικών χαρτών ή για την ενημέρωση της διοίκησης.

◼ Ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος δεν μπορεί να συνιστά επιβράβευση της αυθαίρετης δόμησης εντός δασών και ματαιώνει επ’ αόριστον την έγκυρη καταγραφή των δασών και των δασικών εκτάσεων στους χάρτες και το δασολόγιο.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/ΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Δασικοί Χάρτες, Νομοθεσία

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: