Χωρίς προσωπικό ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς – Εκκρεμούν οι εποχικές προσλήψεις

Χωρίς προσωπικό παραμένει ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς αφού δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις εποχικές προσλήψεις. Οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και οι άνθρωποι της Δ/νσης Δασών Χανίων ευελπιστούν ότι μέσα στον Μάιο θα έχουν καλυφθεί οι θέσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες ανοίγει τυπικά την 1η Μαΐου, ενώ η αρμοδιότητα για να τρέξουν όλες οι διαδικασίες παραμένει και φέτος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και το Δ/νση Δασών Χανίων ενώ από του χρόνου πρόκειται να περάσει στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης.

«Η Υπηρεσία μας παρά το όποια προβλήματα υπάρχουν θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να είμαστε έτοιμοι. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα ως προς τις διοικητικές διαδικασίες», εξήγησε η Δ/ντρια Δασών Χανίων, Πολύμνια Σκλαβάκη.

Σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό του μονοπατιού η κα Σκλαβάκη επεσήμανε ότι θα συμβάλλει σ’ αυτό και το μόνιμο προσωπικό, ενώ για τις διαδικασίες πρόσληψης του εποχικού προσωπικού σημείωσε: «Νομίζω ότι θα έρθει γρήγορα. Δεν έχουμε ακόμα το τελικό “ok” για να βγει η προκήρυξη αλλά παρακολουθώντας τις διαδικασίες βλέπουμε ότι μέχρι στιγμής τρέχουν γρήγορα και ελπίζουμε ότι μέσα στον Μάιο θα έχει έρθει. Ευελπιστούμε, πάντως, στο μέλλον όταν αναλάβει ο Φορέας Διαχείρισης να προχωράνε οι διαδικασίες με πιο ευέλικτους τρόπους και να μην υπάρχει αυτό το ζήτημα των πολλών υπογραφών».

“ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ”

Να σημειώσουμε ότι η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο για το Εθνικό Δρυμό καθώς στις 13 με 16 Μαΐου θα βρεθεί στα Χανιά εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για να επιθεωρήσει το Φαράγγι Σαμαριάς προκειμένου να ανανεωθεί το δίπλωμα Α’ κατηγορίας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος για άλλα 10 χρόνια. «Όπως μας είπε ο εκπρόσωπος, ενδιαφέρεται να μείνει και μέσα στο φαράγγι εφόσον ο καιρός το επιτρέψει. Συνεπώς θα πρέπει όλοι, πέρα από τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, να είμαστε έτοιμοι».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, Πέτρος Λυμπεράκης, μιλώντας στα «Χανιώτικα νέα» εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα είναι έτοιμα για να ανανεωθεί το δίπλωμα καθώς ο Εθνικός Δρυμός πληροί όλα τα κριτήρια που θέτει το Συμβούλιο της Ευρώπης. «Είμαστε πανέτοιμοι. Όλα τα προαπαιτούμενα τα έχουμε κλείσει και με το παραπάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λυμπεράκης.

Εκτός Δ.Σ. η Δ/νση Δασών Χανίων

Εν τω μεταξύ, με λιγότερα μέλη και χωρίς να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα της Δ/νσης Δασών Χανίων για εκπροσώπηση συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς. Ειδικότερα το νέο Συμβούλιο από 11μελές γίνεται 7μελές, ενώ με εξαίρεση το πρώτο Δ.Σ. του φορέα που είχε τοποθετηθεί τιμητικά ο τότε Δ/ντης, η Δασική Υπηρεσία δεν εκπροσωπείται.

«Πάγιο αίτημα της Υπηρεσίας είναι να συμμετέχει στο Δ.Σ. αυτοτελώς η Διεύθυνση Δασών Χανίων. Μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει δεκτό. Η διαφορά στο νέο Δ.Σ. είναι ότι στο προηγούμενο συμμετείχε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης όπου είχε τη δυνατότητα -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γινόταν- να ορίσει κάποιον από την Υπηρεσία. Από εκεί και πέρα η Διεύθυνση Δασών έχει πάντα την αρμοδιότητα της προστασίας. Το βασικό, όμως, είναι όλοι να συμβάλλουν ώστε οι διαδικασίες που αφορούν τον Εθνικό Δρυμό να είναι γρήγορες. Χρειάζεται θετική προσέγγιση από όλους στον κοινό στόχο που είναι ο Εθνικός Δρυμός να πηγαίνει όλο και καλύτερα», σημείωσε η κα Σκλαβάκη και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση το ζήτημα της εκπροσώπησης δεν επηρεάζει κάτι ως προς τη λειτουργία της Υπηρεσίας.

Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Π. Λυμπεράκης επεσήμανε ότι η σύνθεση του Δ.Σ. αποτελεί κεντρική απόφαση και επεσήμανε ότι το Δασαρχείο δεν εκπροσωπείται σε κανέναν Φορέα Διαχείρισης με την ίδια έννοια που δεν εκπροσωπούνται κι άλλες υπηρεσίες όπως το Λιμενικό, η Πολεοδομία, η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου κ.ά.

«Το σκεπτικό είναι ότι συνεργαζόμαστε με όλους θετικά. Σε ένα μικρό Δ.Σ. δεν μπορείς να έχεις πλήρη εκπροσώπηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε επαφή», τόνισε ο κ. Λυμπεράκης.

Πηγή: http://www.haniotika-nea.gr/ΚατηγορίεςΠροστατευόμενες περιοχές

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: