Αξιοποίηση φλοιού θαλάσσιας πεύκης – Ένα θαυμάσιο συμπλήρωμα διατροφής

Του Παναγιώτη Κορισιάνου
Δασολόγου, Δ/ντή Δασών Ν. Ηλείας

Από την 10ετία του 1950 η Δασική Υπηρεσία στο Νομό Ηλείας δημιούργησε ένα θαυμάσιο έργο ήτοι για την ανάσχεση της κίνησης των αμμοθίνων, καθώς και την ανάσχεση των αλατοφόρων ανέμων δημιούργησε τα παραλιακά δάση με ένα από τα κυρίαρχα είδη την θαλάσσια πεύκη. Ερευνώντας την διεθνή βιβλιογραφία και ειδικά τα δάση της Νότιας Γαλλίας στάθηκα στην αξιοποίηση του φλοιού θαλάσσιας πεύκης. Ο προβληματισμός μου ήταν γιατί να μην ερευνήσουμε και της ελληνικής προέλευσης φλοιό της θαλάσσιας πεύκης;

Έχοντας υπ’ όψιν μου ότι όλα τα φυτά, άλλα λιγότερο άλλα περισσότερο, έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, προχώρησα πιο πέρα. Σε αρμονική συνεργασία με το Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών (Καθ. κ. Σκαλτσούνης) στάλθηκαν δείγματα φλοιού θαλάσσιας πεύκης. Τα δείγματα περίπου 7 κιλών πάρθηκαν από το παραλιακό δάσος της Σπιάντζας του Δήμου Πύργου. Μετά την εργαστηριακή ανάλυση την οποία παραθέτουμε πιο κάτω διαπιστώθηκε ότι η θαλάσσια πεύκη υπερτερεί σημαντικά έναντι της Γαλλικής σε επίπεδο πολυφαινολογικών αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς το δείγμα Pinus maritima που συλλέξαμε σαν Δ/νση Δασών Ν. Ηλείας περιέχει 292,32 mg φαινολικών συστατικών ανά γραμμάριο εκχυλίσματος.

Ο προβληματισμός μου ήταν εάν το εκχύλισμα από το φλοιό θαλάσσιας πεύκης πληροί τις ποιοτικές προδιαγραφές για την παραγωγή συμπληρώματος διατροφής, της προανθοκυανιδίνης (πυκνογενόλη) ανοίγοντας έτσι δρόμους συνεργασίας μεταξύ αγροτών, δασικής υπηρεσίας και φαρμακευτικών εταιρειών. Ακόμα και δέκα φορές υψηλότερο σε περιεκτικότητα πολυφαινολογικών αντιοξειδωτικών ουσιών είναι το εκχύλισμα από το φλοιό της ελληνικής θαλάσσιας πεύκης σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία πού εμπορεύεται το συγκεκριμένο εκχύλισμα έναντι υψηλού αντιτίμου. Σε σύγκριση δε που έκανε το Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας σε γαλλικό εμπορικό σκεύασμα, η υπεροχή εκχυλίσματος του φλοιού της ελληνικής θαλάσσιας πεύκης και βεβαίως στο δικό μας βιοκλιματικό περιβάλλον ήταν η εξής: Γαλλικό εμπορικό προϊόν περιέχει 26,40 mg φαινολικών συστατικών ανά γραμμάριο εκχυλίσματος ενώ το δικό μας 292,32 mg φαινολικών συστατικών ανά γραμμάριο εκχυλίσματος (ελλ. θαλάσσια πεύκη).

Συμπέρασμα 

Η δασική οικονομία μπορεί να συμμετέχει στην αύξηση του ΑΕΠ καθώς και στην αύξηση της απασχόλησης· η παραγωγή καινοτόμων προϊόντων μπορεί να προωθηθεί εάν δώσουμε τις επιστημονικές και τεχνοκρατικές μας απόψεις στη κατεύθυνση της διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης. Μία σύγχρονη δασική υπηρεσία απαλλαγμένη από παθογένειες και αγκυλώσεις του παρελθόντος μπορούν να στηρίξουν ομάδες παραγωγών οι οποίοι με τη σειρά τους εφ’ όσον συνεργαστούν με τις υπάρχουσες φαρμακευτικές εταιρείες θα παράξουν ένα καινοτόμο προϊόν στη κατηγορία των συμπληρωμάτων διατροφής. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό τα 50 – 60 δένδρα μεγάλα θαλάσσιας πεύκης μπορούν να παράγουν ένα τόνο φλοιού από τον οποίο σύμφωνα με το εργαστήριο φαρμακογνωσίας μπορούν να παρασκευασθούν 45.000 δισκία συμπληρώματος διατροφής. Εν κατακλείδι η αξιοποίηση του δασικού πλούτου στα πλαίσια της αειφορίας δημιουργεί εξωστρέφεια και αύξηση του παραγόμενου πλούτου, καθώς και αύξηση της απασχόλησης τόσο σε επιστημονικό όσο και σε εργατικό δυναμικό.

[su_button url=”https://dasarxeio.com/wp-content/uploads/2019/05/ergastiriaki_anafora2.pdf” target=”blank” style=”3d” background=”#4267b2″ color=”#ffffff” size=”6″ center=”yes” icon=”icon: file-pdf-o” icon_color=”#ffffff” text_shadow=”0px 0px 0px #000000″]ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ[/su_button]



ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: