Μαυρόγυπας και Κραυγαετός νεκροί από πρόσκρουση σε έλικες ανεμογεννητριών στην περιοχή του Έβρου

Δύο σπάνια αρπακτικά πουλιά, ένας Κραυγαετός (Clanga pomarina) και ένας Μαυρόγυπας (Aegypius monachus), εντοπίστηκαν νεκρά μετά από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες στις 19 και 21 Αυγούστου 2019, στην περιοχή του Νότιου Έβρου.

Συγκεκριμένα, στις 19 Αυγούστου εντοπίστηκε από κάτοικο του οικισμού Φερών του Νομού Έβρου, νεκρός ο Κραυγαετός, κάτω από την 5η ανεμογεννήτρια του αιολικού πάρκου «Χυλός», κοντά στον οικισμό της Μελίας, πλησίον της ΖΕΠ GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου».

Το πουλί παραλήφθηκε από εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης και της οργάνωσης WWF Ελλάς (Παράρτημα Έβρου) και προσκομίστηκε σε κτηνιατρείο της Αλεξανδρούπολης για κλινικό και ακτινολογικό έλεγχο.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 21 Αυγούστου, εντοπίστηκε ο νεκρός Μαυρόγυπας από εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου με τη βοήθεια του δορυφορικού πομπού, ο οποίος βρέθηκε στο έδαφος χωρίς το πτώμα του γύπα. Το πτώμα εντοπίστηκε περίπου 30 μέτρα μακριά από τον πομπό με τη συμβολή του εκπαιδευμένου σκύλου του WWF Ελλάς και έτσι κατέστη δυνατή η προσκόμιση του σε κτηνιατρείο της Αλεξανδρούπολης για κλινικό και ακτινολογικό έλεγχο.

Ο νεκρός Μαυρόγυπας βρέθηκε στην 8η ανεμογεννήτρια του αιολικού πάρκου «Μυτούλα-Κεφάλι», εντός του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Π.Ε. Έβρου, βόρεια του οικισμού «Λεπτοκαρυά» και ανάμεσα στις ΖΕΠ GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου» και GR1110010 «Κοιλάδα Δερείου».

Ο Μαυρόγυπας είχε μαρκαριστεί το έτος 2017, ήταν τεσσάρων ετών και έφερε δορυφορικό πομπό. Ο πομπός είχε τοποθετηθεί στο σπάνιο πουλί από εξειδικευμένο προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΠΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ 2017-2013) και έχει ως σκοπό την ακριβή παρακολούθηση των διαδρομών μετακίνησης των πουλιών, την καταγραφή των κύριων περιοχών που χρησιμοποιούν για τροφοληψία και κούρνια και την διερεύνηση των αιτιών θνησιμότητάς τους.

Η κλινική εξέταση και οι ακτινογραφίες και των δύο πουλιών κατέδειξαν ότι ο θάνατος τους προήλθε από πρόσκρουση με έλικες ανεμογεννήτριας, και επιβεβαιώθηκε από γνωμάτευση επιστήμονα βιολόγου από την Ισπανία με μακρόχρονη εμπειρία σε προσκρούσεις αρπακτικών πουλιών σε ανεμογεννήτριες και έρευνα σε επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στα πουλιά.

Τα δύο θλιβερά περιστατικά θανάτου προστατευόμενων και απειλούμενων ειδών ορνιθοπανίδας από σύγκρουση με έλικες ανεμογεννήτριας, προστίθενται στον κατάλογο με τα 14 Αρπακτικά πουλιά που εντοπίστηκαν τη δίχρονη περίοδο που πραγματοποιήθηκε από το WWF Ελλάς η συστηματική αναζήτηση (2008-2010) και επιπλέον τα 4 αρπακτικά πουλιά εκτός περιόδου αναζήτησης μετά το 2010.

Λαμβάνοντας υπόψη και τα δύο πρόσφατα περιστατικά, μεταξύ των 20 συνολικά πλέον αρπακτικών πουλιών που έχουν βρεθεί νεκρά λόγω πρόσκρουσης εντοπίστηκαν 3 νεκροί Μαυρόγυπες, 6 νεκρά όρνια, 1 ζωντανό ακρωτηριασμένο όρνιο, 1 νεκρός κραυγαετός και 2 νεκροί φιδαετοί.

Τα σπάνια αρπακτικά πουλιά που έχουν εντοπιστεί καταδεικνύουν σαφέστατα το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή των Εθνικών Πάρκων και των περιοχών ΖΕΠ της Θράκης, με το μεγάλο αριθμό ανεμογεννητριών (237 εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες), εντός του ζωτικού χώρου μεγάλων αρπακτικών πουλιών και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για άμεσο σχεδιασμό ορθής χωροθέτησης Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης και εγκατάστασης πρόσθετων συστημάτων αποφυγής σύγκρουσης αρπακτικών πτηνών με Α/Γ σε υφιστάμενα/εγκατεστημένα αιολικά πάρκα.

Κοινό δελτίο τύπου 

Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-ΣουφλίουΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Προστατευόμενες περιοχές

Tags: , , , , ,

3 replies

 1. Μόνο τα όρνια έχουν κακή όραση και δεν βλέπουν τις ανεμογεννήτριες; Τα άλλα μεγαλόσωμα πουλιά έχουν καλλίτερη όραση, φαίνεται…
  Μην μας κοροϊδεύετε, κύριοι του WWF. Το ρεπορτάζ μοιάζει στημένο. Από άλλες αιτίες πέθαναν τα πουλιά και όχι από τις ανεμογεννήτριες…
  Δεν χρειάζονται ρεπορτάζ της πλάκας, για να εξασφαλίζετε τον επιούσιο…

  • Άν ψάξεις λίγο θα μάθεις ότι το πρόβλημα με τις θανατώσεις χιλιάδων (+) πουλιών στις Α/Γ είναι παγκόσμιο και κάθε άλλο παρά fake. Το μεγαλύτερο πρβλ. εστιάζεται στα μεγάλα αρπακτικά και πιο ευάλωτοι είναι οι Γύπες (Ορνια, Μαυρόγυπες κ.λπ) όχι λόγω κακής όρασης, αλλά γιατί πηγαίνουν κοντά στις Α/γ συχνά για να εκμεταλλευθούν τα ρεύματα που δημιοργούνται γύρω από αυτές, ώστε να πάρουν ύψος χωρίς ενεργητική πτήση. Αλλωστε για αυτό ξεκινάνε και αργά την μέρα τους για να εκμεταλλευθούν τα θερμικά ανοδικά ρεύματα.
   Απλώς στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο, οι έλεγχοι είναι ακόμη ελλιπείς με αποτέλεσμα να υποτιμάται ο αριθμός των θυμάτων.

  • https://www.youtube.com/watch?v=QRSAvD8VAbI

   Αυτό που λέει το άρθρο , σε οπτική μορφή , μήπως γίνει πιο αντιληπτό. Δνε έχουν καμία δουλειά σε κορυφογραμμές ανεμογεννήτριες την στιγμή που έχουμε εκατοντάδες νησιά, ξερονήσια , ακατοίκητα , και ρηχά κομμάτια νερού για να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες. Οτι μπορούμε να προστατευσουμε , καλό έιναι και θετικό. Προδευουμε αλλά παράλληλα προσέχουμε.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: