Με πανελλαδική κινητοποίηση διεκδίκησαν το δικαίωμα στη δουλειά (video-φωτο)

«Τα δάση θέλουν προστασία, θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία». Με αυτό το σύνθημα διαδήλωσαν εκατοντάδες συμβασιούχοι σε Δασαρχεία όλης της χώρας, αντιδρώντας στις απολύσεις περίπου 5.000 συμβασιούχων στο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» και διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας συνάντηση με την πολιτική ηγεσία. Ωστόσο, δεν πήραν απάντηση και πορεύτηκαν δυναμικά στη Βουλή.

Η συγκέντρωση έξω από τη Βουλή

Εκεί κατήγγειλαν τον υπουργό Εργασίας ο οποίος, αν και βρισκόταν εντός της Βουλής, δεν δέχτηκε την αντιπροσωπεία τους, όπως επίσης δεν τους δέχτηκε και κανένας από την ΚΟ της ΝΔ. Ωστόσο όπως επεσήμανε και ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της ΟΣΕΑΔΕ, έξω από τη Βουλή, οι συμβασιούχοι στα δασαρχεία είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον δίκαιο αγώνα τους. (δείτε εδώ video).

Παράλληλα επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στα άλλα κόμματα. Από την ΚΟ του ΚΚΕ, την αντιπροσωπεία των εργαζομένων συνάντησε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα και τα αιτήματά τους.

Στη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή το λόγο πήραν συμβασιούχοι. Στη δουλειά των δασεργατών σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες, από το κρύο και το χιόνι μέχρι τον καύσωνα, με μισθούς ψίχουλα και λειψό εξοπλισμό, αναφέρθηκε εργαζόμενη στο Δασαρχείο της Πάρνηθας. Με τη δουλειά αυτή φτιάχτηκαν αντιπυρικές ζώνες, καθαρίστηκαν τα δάση από τα υλικά που λειτουργούν ως βραδυφλεγής βόμβα, εξασφαλίστηκε η δυνατότητα πρόσβασης της Πυροσβεστικής σε περίπτωση πυρκαγιάς.  «Θα μας βρίσκεται συνεχώς μπροστά σας από οποίο μετερίζι κι αν βρεθούμε, του δασεργάτη, του άνεργου, του συμβασιούχου», ήταν το μήνυμα που έστειλε σε όσους υπηρετούν την πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους και απειλεί τον φυσικό πλούτο της χώρας.

Τη συμμετοχή των συναδέλφων του από τα Δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς χαιρέτισε εργαζόμενος από τη Μακεδονία.

Τον μηχανισμό ανακύκλωσης της ανεργίας, μέσα από τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας, κατήγγειλε ο Μάης Μέντης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής. Εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων του στον αγώνα των εργαζομένων, στηλίτευσε την προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει σε αντιπαράθεση τους εργαζόμενους που αυτή την περίοδο επιστρέφουν στην ανεργία με τους ανέργους που αναζητούν μια θέση σε ένα ολιγόμηνο πρόγραμμα. «Αυτή είναι η ανάπτυξη που μας περιμένει», σημείωσε και πρόσθεσε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να ανοίξουν με τον αγώνα τους τον δρόμο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, κόντρα στην πολιτική που τους θέλει μισοεργαζόμενους και μισοάνεργους. (δείτε εδώ video).

Τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων μετέφερε ο αντιπρόεδρός του Γιάννης Μπλέκος.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η συγκέντρωση στο υπ. Εργασίας

Από νωρίς το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι κατέκλυσαν τον χώρο έξω από το υπουργείο, ενώ όσο περνούσε η ώρα κατέφθαναν συνεχώς νέα λεωφορεία από όλη τη χώρα. Εργαζόμενοι από τα Δασαρχεία σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο και Μακεδονία έδωσαν το «παρών» στην κινητοποίηση.

Στους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο μίλησαν η Άννα Ορφανέλη, εργαζόμενη στο Δασαρχείο Λαυρίου (δείτε εδώ video) και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβασιούχων στις Δασικές Υπηρεσίες και ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ). (δείτε εδώ video).

«Ο αγώνας μας είναι δίκαιος», είπε μιλώντας στους συγκεντρωμένους η Άννα Ορφανέλη. Κάλεσε σε κοινό αγώνα εργαζόμενους και ανέργους καθώς, όπως ξεκαθάρισε, «οι ωφελούμενοι του σήμερα είναι οι άνεργοι του αύριο και το αντίστροφο».

«Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους που ξέρουν καλά ότι ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι κοινός και αφορά μόνιμους και συμβασιούχους. Χαιρετίζουμε όλους τους συμβασιούχους συναδέλφους που με την παρουσία τους εδώ από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ξεπερνώντας πολλές αντιξοότητες και αντικειμενικές δυσκολίες, σήμερα δείχνουν την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν μόνιμη δουλειά», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΣΕΑΔΕ. Υπενθύμισε την πρωτοβουλία περισσότερων από 140 συνδικαλιστικών οργανώσεων, Ομοσπονδιών, Σωματείων και Νομαρχιακή τμημάτων για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων με άρση κάθε εμποδίου που υπάρχει στο Σύνταγμα και τους νόμους.  «Ξέρουμε ότι οι πολιτικές επιλογές για φθηνούς εργαζόμενους, για εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης, έχουν την ίδια αιτία. Είναι η στρατηγική που κυριαρχεί στην ΕΕ, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας», υπογράμμισε. Δίπλα στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις υπενθύμισε όμως πως την ελαστική εργασία υπερασπίζονται και οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ορισμένοι μάλιστα από τους συνδικαλιστές που εντάσσονται στους κόλπους του έχουν ακόμα και δικές τους εταιρείες, «συμβουλεύουν» τους εργαζόμενους πως είναι ξεπερασμένο να κάνουν  κινητοποιήσεις ενώ στην προηγούμενη συγκέντρωση των δασεργατών βιάστηκαν να τους μετρήσουν να τους βγάλουν …88 άτομα. «Εμείς απαντάμε με τη σημερινή μας μεγάλη κινητοποίηση και τους απομονώνουμε. Τους απαντάμε ότι το ταξικό κίνημα θα συνεχίσει να αγωνίζεται όσους αντεργατικούς νόμους κι αν ψηφίσουν και δεν θα σκύψει το κεφάλι», ξεκαθάρισε.

Στη συγκέντρωση, που οργανώθηκε από την ΟΣΕΑΔΕ και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Συμβασιούχων στις Δασικές Υπηρεσίες, συμμετείχε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Επίσης, συμμετείχαν Ομοσπονδίες, Σωματεία και Σύλλογοι Εργαζομένων στο Δημόσιο. Η ΟΣΕΑΔΕ κήρυξε στάση εργασίας για σήμερα σε όλες τις υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους. Αντίστοιχη στάση εργασίας κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

«Οι δασεργάτες διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά», διαμήνυσε στο πανό του το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, που έχει πρωτοστατήσει στην οργάνωση των δασεργατών.

Οι δασεργάτες απαιτούν από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για 12μηνη ανανέωση των συμβάσεων των 5.066 συμβασιούχων των «κοινωφελών» προγραμμάτων Πυροπροστασίας στις Δασικές Υπηρεσίες. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε όλες τις υπηρεσίες σε αορίστου χρόνου, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Άρση όλων των νομικών περιορισμών στη μετατροπή των συμβάσεων των «ευέλικτων» εργαζομένων σε αορίστου χρόνου. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Αυξήσεις στους μισθούς και αναπλήρωση όλων των απωλειών. Υπογραφή ΣΣΕ. Επαναπρόσληψη των 100 απολυμένων του Κτηματολογίου.

Παράλληλα, έξω από το υπουργείο βρέθηκαν και εργαζόμενοι σε φορείς του Δημοσίου, μέσα από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για νέους άνεργους πτυχιούχους και σε χαιρετισμό τους εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους.

Κινητοποίηση συμβασιούχων στις Δασικές Υπηρεσίες και στην Ξάνθη

Από την κινητοποίηση στην Ξάνθη

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη και στην Ξάνθη οι συμβασιούχοι στις Δασικές Υπηρεσίες, αντιδρώντας στις απολύσεις συμβασιούχων στο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας». Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που κήρυξε για σήμερα η ΟΣΕΑΔΕ σε όλες τις υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους.

Αρχικά συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, καταγγέλλοντας ότι επίκειται η απόλυση 32 συμβασιούχων από το Δασαρχείο Σταυρούπολης και 34 συμβασιούχων από το Δασαρχείο Ξάνθης. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Γιώργος Δρακούλης, εκ μέρους των συμβασιούχων, ενώ παρέμβαση έκανε και ο Κώστας Βογιατζής, μέλος της Γραμματείας Ξάνθης του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης.

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη το Δημαρχείο, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, όπως και σε εκπρόσωπο της Αντιπεριφέρειας, καθώς και στους βουλευτές του νομού.

Επισημαίνεται ότι με ψήφισμά της και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ξάνθης στηρίζει τον αγώνα και τα αιτήματα των συμβασιούχων στις Δασικές Υπηρεσίες.

Πηγή: www.902.gr/ΚατηγορίεςΑπασχόληση

Tags: , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: