Προβληματισμοί και αναστάτωση μετά τις δηλώσεις του Υπ. Εσωτερικών για τις Αποκεντρωμένες

Την ανακοίνωση των σχεδίων του Υπουργείου Εσωτερικών για τη λειτουργία των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων καθώς και τη σύγκληση του Συντονιστικού Συμβουλίου τους ζητά από τον αρμόδιο υπουργό, η Συντονίστρια της Α.Δ. Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη.

Με έγγραφό της, που κοινοποιείται και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, η κα Κοζυράκη εκφράζει τους έντονους προβληματισμούς και την αναστάτωση που προκάλεσαν στους επιτελείς και στους εργαζόμενους της Α.Δ. Κρήτης οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Θεοδωρικάκου για το μέλλον της αποκεντρωμένης δημόσιας διοίκησης.

Η κα Κοζυράκη χαρακτηρίζει ως προσβλητική και ατεκμηρίωτη τη δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών “Στη δική μου αντίληψη ο θεσμός των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, έτσι τουλάχιστον όπως υπάρχει σήμερα, περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει“. Επισημαίνει, επίσης, ότι «οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις δεν είναι επτά (7) πρόσωπα-οι Συντονιστές- οι οποίοι δυστυχώς είχαν την “ατυχία” να αξιολογηθούν αξιοκρατικά και με διαφάνεια από το ΑΣΕΠ– αλλά αποτελούν τους μοναδικούς κρατικούς φορείς στις περιφέρειες που απασχολούν χιλιάδες εργαζομένων, οι οποίοι δικαιούνται να εργάζονται σε περιβάλλον ασφάλειας και αξιοπρέπειας, χωρίς να αμφισβητούνται διαρκώς και να εκφοβίζονται με άστοχες δηλώσεις και “μυστικά” σχέδια». 

Έγγραφα αιτήματα Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για σύγκλιση του Συντονιστικού Συμβουλίου είχαν σταλεί και στις αρχές Σεπτεμβρίου, για τα οποία δεν υπήρξε καμία απολύτως ανταπόκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Με το έγγραφό της, η Συντονίστρια της Α.Δ. Κρήτης ζητά ξανά από τον Υπουργό Εσωτερικών να συγκαλέσει την πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και να συμπεριλάβει στην ατζέντα τα παρακάτω θέματα, όπως ακριβώς υποβλήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, και τα οποία, όπως σημειώνει, «ουδέποτε αξιολογήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία πρόοδος σε κρίσιμα και ουσιώδη ζητήματα διοίκησης και αυτοδιοίκησης στις περιφέρειες:

  1. Αξιολόγηση δομών και νέα οργανογράμματα Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Καμία πρόοδος εκ μέρους του ΥΠ.ΕΣ. σε αυτό το ουσιώδες θέμα, που είναι σε εκκρεμότητα από τον Ιούλιο του 2017 και στερεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις τη δυνατότητα ικανής στελέχωσης και σύγχρονης οργάνωσης των δομών τους.
  2. Υλοποίηση της δυνατότητας συμμετοχής των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στο ενιαίο σύστημα της Κινητικότητας στη δημόσια διοίκηση, ως φορείς υποδοχής προσωπικού, με απόφαση Υπουργού Εσωτερικών και, ολοκλήρωση των διαδικασιών μετάταξης υπαλλήλων στις Α.Δ., μετά από σχετικές προκηρύξεις παρελθόντων ετών.
  3. Σύσταση και συγκρότηση της μόνιμης Επιτροπής ελέγχου αρμοδιοτήτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκρότηση επιτροπής με αντικείμενο την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Κεντρικής Διοίκησης και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με απουσία εκπροσώπου ΜΟΝΟ από το θεσμό της αποκέντρωσης. Νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 212 ν.4555/2018, με σκοπό τον εξορθολογισμό και την αποτελεσματικότητα στην άσκηση των καθηκόντων κράτους και αυτοδιοίκησης.
  4. Εφαρμογή νέου θεσμικού πλαισίου των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ], με την έκδοση και ισχύ ν.4625/2019, άρθρο 13 “Ρύθμιση θεμάτων ΦΟΔΣΑ”. Αδυναμία υλοποίησης και εφαρμογής στην Α.Δ. Κρήτης. Μετά την έκδοση δύο σχετικών νομοθετικών τροποποιήσεων (άρθρο 13 ν.4625/2019 και άρθρο 231 ν.4365/2019), οι οποίες προωθήθηκαν χωρίς καμία ενημέρωση και συνεργασία, και την αποστολή προς το Υπουργείο Εσωτερικών του σχετικού αριθ. 63088/646/19-9-2019 εγγράφου μας, το οποίο ουδέποτε απαντήθηκε, θεωρούμε ότι οι Φ.Ο.Δ.Σ.Α. Κρήτης έχουν περιέλθει εκ νέου σε αδιέξοδο, χωρίς να υπάρχει υπαιτιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
  5. Θέματα ικανοποιητικής χρηματοδότησης, έγκαιρης κατανομής πιστώσεων και απλοποίησης διαδικασιών εκτέλεσης ετήσιων έργων & εργασιών των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την αντιπυρική προστασία. Έχουμε αποστείλει σχετική τεκμηρίωση στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ.Κ.Χατζηδάκη ο οποίος, σε συνάντηση εργασίας για το συγκεκριμένο θέμα, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την πρόθεση για ενίσχυση και αναβάθμιση των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.».

Η κα Κοζυράκη τονίζει ότι τα θέματα αυτά άπτονται ζητημάτων και υποθέσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης και εφόσον το κράτος και η κεντρική διοίκηση επιθυμούν τη συνεργασία και την εξεύρεση λύσεων στα ζητήματα του δημόσιου τομέα θα πρέπει να συγκληθεί συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. 

Τέλος, καταλήγει με την επανάληψη της πρόθεσης και διάθεσης της για κάθε δυνατή συνεργασία και συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης και την παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών προς τους πολίτες και τους φορείς στην περιφέρεια.ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: