Β. Αποστόλου: Προκλητική η συμπεριφορά Βρούτση και αρνητική η απάντηση για την παράταση των προγραμμάτων δασοπροστασίας

Συζητήθηκε σήμερα Πέμπτη 5/12/2019 στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση που επανακατέθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας Βαγγέλης Αποστόλου, προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα: «Παράταση της απασχόλησης μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας».

«Ακούσαμε από τον κ. Υπουργό μια γενικόλογη τοποθέτηση για την ανεργία. Η ερώτησή μου είναι συγκεκριμένη και περιμένει επί εβδομάδες συγκεκριμένη απάντηση.

Ένα από τα βήματα που κάναμε εμείς για τη δασοπροστασία, όταν κυβερνούσαμε ήταν, πέραν της αύξησης της χρηματοδότησης της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και η προώθησή της, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, που θα εποπτευόταν από τις δασικές αρχές

Έτσι τον Αύγουστο του 2018 έγινε η πρόσληψη 5.066 ανέργων για 8 μήνες, μετατρέποντας ουσιαστικά και την ανεργία τους σε εργασία και εξειδίκευση.

Η πορεία έδειξε ότι το πρόγραμμα είχε καλή εφαρμογή και κυρίως μεγάλη χρησιμότητα. Γι αυτό και πριν τη λήξη της σύμβασης απασχόλησης την τροποποιήσαμε  το Μάρτιο του 2019, ώστε μετά το πέρας της πρώτης οκτάμηνης απασχόλησης, οι ωφελούμενοι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να απασχολούνται για επιπλέον οκτώ (8) μήνες.

Ήδη οι συμβάσεις η μία μετά την άλλη λήγουν και σε λίγο όλοι θα βρεθούν στο δρόμο, παρότι ο Υφυπουργός Εργασίας, ο κ. Μηταράκης απαντώντας πριν ένα μήνα σε ανάλογη ερώτησή μου άφησε ανοιχτό το θέμα.

Κύριε Υπουργέ ασφαλώς και γνωρίζετε ότι στο προαναφερθέν πρόγραμμα εντάχθηκε και η προτεραιότητα της απόκτησης δεξιοτήτων των απασχολουμένων, δηλαδή οι δασικές αρχές έχουν την υποχρέωση, με τη λήξη του προγράμματος, να χορηγήσουν στους απασχολούμενους βεβαίωση της ικανότητάς τους να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του επαγγέλματος του δασεργάτη.

Αμφιβάλω όμως αν το Υπουργείο Περιβάλλοντος σας έχει ενημερώσει ότι, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, μπορούν να αξιοποιηθούν γιατί καλύπτουν διαχρονικές ανάγκες πρόληψης, στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Πόσο μάλλον όταν προέρχονται από τις τοπικές κοινωνίες.

Γι αυτό και σας ερωτώ γιατί δε συνεχίζετε τη συγκεκριμένη δράση παρατείνοντας το πρόγραμμα ώστε και τις υποχρεώσεις του για την εξειδίκευση των απασχολούμενων να εκπληρώσετε, αλλά και στη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, που έχει απόλυτη ανάγκη το Υπουργείο  Περιβάλλοντος, να συμβάλλετε;

Απάντηση Υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση: ΘΑ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ

Στη δευτερολογία του ο κ. Αποστόλου στηλίτευσε τη συμπεριφορά του κ. Βρούτση, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία στη διενέργεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, να στερείται ο ερωτών βουλευτής το δικαίωμα της τοποθέτησης στην απάντηση του Υπουργού, για την οποία και ερωτήθηκε. Προβλέποντας την αρνητική απάντηση ο κ.Αποστόλου είπε: “Τινάζετε στον αέρα όλη την προσπάθεια για την υπεράσπιση της πρόληψης, ως το βασικότερο εργαλείο του δασικού οικοσυστήματος της χώρας μας, γιατί δεν έχει υλοποιηθεί η συμβατική υποχρέωση για τη χορήγηση βεβαίωσης επιδεξιότητας στους εκπαιδευθέντες, δηλαδή ο χαρακτηρισμός τους ως δασεργάτες. Απαιτείται κι άλλος χρόνος και συγκεκριμένα σεμινάρια.

Τον Απρίλιο του 2020, που ξεκινά η υλοποίηση των αντιπυρικών σχεδίων που οι δασικές υπηρεσίες από την ώρα που επανήλθαν στη δασοπυρόσβεση οφείλουν να εφαρμόσουν, δε θα έχουν το απαραίτητο προσωπικό γι αυτή τη δουλειά κι ούτε μπορούν να την αναθέσουν σε άλλου, όταν αυτούς που επί τόσο καιρό εκπαίδευαν για το σκοπό αυτό δεν θα τους έχουν διαθέσιμους.

Έχετε συνεννοηθεί με το Υπουργείο  Περιβάλλοντος, που πρόσφατα δεσμεύτηκε ότι θα επανεξετάσει μερικές πτυχές της δασοπυρόσβεσης;

Χωρίς τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, αλλά και όλους όσους έχουν σχέση ζωής με το δάσος, υλοτόμους, κτηνοτρόφους, αγρότες, ρετσινάδες, πρόληψη δεν μπορεί να υπάρξει.

Ακόμη και να προχωρήσετε, με την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου στην προκήρυξη νέου προγράμματος για τον ίδιο σκοπό κάνετε μεγάλο λάθος, όχι μόνο γιατί δεν ολοκληρώσατε και δεν αξιολογήσατε το προηγούμενο , αλλά και γιατί  στέλνετε στα σπίτια εκείνους τους ανθρώπους που κατά τεκμήριο θα είναι απαραίτητοι.

Και θα χετε ευθύνες, γι αυτό.

Τώρα γιατί αλλάξατε ρότα; Θέλετε να βάλετε όπως διαρρέεται δικούς σας ανθρώπους;

Τι θα προβλεφθεί και πως για τους απολυμένους που έχουν τη κατάρτιση, αλλά δεν έχουν την πιστοποίηση γιατί δεν ολοκληρώσατε το πρόγραμμα ;

Μήπως τελικά η μείωση το 2020, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό κατά 83 εκατ. ευρώ των δαπανών του ΟΑΕΔ για προγράμματα απασχόλησης έχει ως θύματα αυτούς τους ανθρώπους που τόσο ανάγκη τους έχουμε;

Παρατείνετε τουλάχιστον για τέσσερις μήνες το πρόγραμμα όπως είχατε δεσμευτεί τόσο με τον κ. Μηταράκης, όσο και με διαρροές του ΟΑΕΔ.».

Τελική απάντηση του Υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση: Δε θα παραταθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα!!ΚατηγορίεςΑπασχόληση

Tags: , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: