Αγριαψιθιά ή Λάζαρος: Το φυτό του Μεγάλου Σαββάτου

(Goulandris Natural History Museum)

Η Αγριαψιθιά, γνωστή και ως Αχιλλέα η Xιλιόφυλλος (Achillea millefolium), ονομάζεται, μεταξύ άλλων, και «Λάζαρος» γιατί, σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, με τα λουλούδια της στολίζονται τα παιδιά, που ψάλλουν για τον Λάζαρο το Μεγάλο Σάββατο στα χωριά!

Το φυτό αυτό, όμως, συνδέεται και σε άλλες χώρες με τον Χριστιανισμό, καθώς στην Ιρλανδία, τον 19ο αιώνα, πίστευαν πως έφερνε καλοτυχία, επειδή ήταν το πρώτο φυτό που έκοψε ο Ιησούς όταν ήταν παιδί.

Η Αχιλλέα, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα γνωστή από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, καθώς την χρησιμοποιούσαν ως αιμοστατικό στις πληγές, όπως άλλωστε αναφέρει και ο Διοσκουρίδης (1ος μ.Χ. αιώνας).

Επίσης, είναι σπασμολυτική και έχει παυσίπονες ιδιότητες, είναι διουρητική – καθαρίζει τα νεφρά και την ουρήθρα – ενώ τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κιρσών και φλεβίτιδας. Ακόμα είναι ευεργετική σε δερματοπάθειες, ακμή, έρπη, φλεγμονές δέρματος, αλλεργίες και κνησμό, αλλά και σε πολλές άλλες παθήσεις.

Ιστορικά στοιχεία 

Το όνομά της λέγεται ότι προήλθε από τον Αχιλλέα. Ο μύθος λέει πως όταν τραυματίστηκε από το δόρυ του Πάρη, η θεά Αφροδίτη τον συμβούλευσε να δέσει την πληγή με αχίλλεια. Άλλος μύθος αναφέρει ότι με το βότανο αυτό ο Αχιλλέας θεράπευσε την πληγή του Τέλεφου.

Στις βόρειες χώρες, το φυτό αντικαθιστούσε το λυκίσκο στην παρασκευή μπύρας. Ο βοτανολόγος Λινναίος έγραφε ότι οι άνθρωποι μεθούσαν γρηγορότερα αν έπιναν μπύρα που είχε παρασκευαστεί με Αχίλλεια. Στη Γερμανία κατά τον 16ο αιώνα, ρίχνανε στα βαρέλια σπόρους Αχίλλειας για να εξασφαλιστεί η καλύτερη διατήρηση των κρασιών. Τις χρωστικές ουσίες του βοτάνου τις χρησιμοποιούσαν για να βάψουν μάλλινα νήματα κίτρινα, πορτοκαλί και καφέ.

Πληροφορίες από: Goulandris Natural History Museum και haniotika-nea.grΚατηγορίεςΧλωρίδα

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: