Πεθαίνουν χιλιάδες γαλαζοπαπαδίτσες – Βρέθηκε η αιτία θανάτου

(Photo: NABU)

Πάνω από 11.000 περιστατικά νεκρών και άρρωστων πτηνών αναφέρθηκαν το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία. Αναγνωρίστηκε το μυστηριώδες παθογόνο που προκαλεί τους θανάτους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Χιλιάδες γαλαζοπαπαδίτσες (Cyanistes caeruleus) έχουν πέσει θύματα επιθετικής λοίμωξης τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με τον Γερμανικό Οργανισμό Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος (NABU) πάνω από 11.000 περιπτώσεις νεκρών και άρρωστων πτηνών, κυρίως γαλαζοπαπαδίτσες, έχουν αναφερθεί το προηγούμενο δεκαπενθήμερο. Τα περισσότερα από αυτά αφορούν τις δυτικές περιοχές της χώρας.

Ο μεγάλος αριθμός περιστατικών προκάλεσε έντονο προβληματισμό ώσπου, στις 22 Απριλίου, οι αρμόδιες αρχές επιβεβαίωσαν την αιτία θανάτου. Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι πρόκειται για το βακτήριο Suttonella ornithocola, το οποίο προκαλεί πνευμονία στα προσβεβλημένα πουλιά της οικογενείας των Παριδών (Paridae). Το βακτήριο είναι γνωστό από το 1996 και περιγράφηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία.

Το παθογόνο είναι αβλαβές για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια ζώα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επηρεάζει σχεδόν αποκλειστικά τα είδη της οικογένειας Paridae, από τα οποία η γαλαζοπαπαδίτσα είναι το πιο κοινό στους γερμανικούς κήπους. Είναι πιθανό να επηρεαστούν και τα άλλα είδη, όπως η ελατοπαπαδίτσα (Periparus ater ή Parus ater) και η Λοφιοπαπαδίτσα (Parus cristatus), τα οποία παρατηρούνται κυρίως στο δάσος, καθώς επίσης και τα είδη Καστανοπαπαδίτσα (Poecile palustris) και Βουνοπαπαδίτσα (Poecile montanus). Τα μεγαλύτερα είδη της οικογένειας επηρεάζονται λιγότερο, αναφέρει ο NABU.

Συμπτώματα

Τα άρρωστα πτηνά παρατηρούνται ως επί το πλείστον σε κήπους, κοντά σε σημεία που βρίσκουν τροφή και ξεχωρίζουν επειδή δεν αντιδρούν πλέον στο περιβάλλον τους. Για τις γαλαζοπαπαδίτσες που πέθαναν παρατηρήθηκε ότι παρέμειναν απαθείς και δεν προσπάθησαν να ξεφύγουν όταν πλησίαζε άνθρωπος.  Άλλα συμπτώματα που αναφέρθηκαν είναι η εμφάνιση αναπνευστικών προβλημάτων, φθορές στο φτέρωμα της κεφαλής, μάτια κλειστά και κολλημένα. Δεν τρέφονται και δεν μπορούν πλέον να καταπιούν. 

«Κοινωνική αποστασιοποίηση»

Εκεί που καταλήγουν οι ειδικοί είναι ότι η ασθένεια μεταδίδεται ιδιαίτερα στα σημεία που παρατηρούνται πολλά πουλιά, όπως γύρω από τις ταΐστρες που τοποθετούνται σε κήπους και αυλές.. Για το λόγο αυτό, ο NABU συμβουλεύει ότι εάν παρατηρηθούν περισσότερα από ένα άρρωστα πουλιά, η παροχή τροφής θα πρέπει να σταματήσει αμέσως – ως “κοινωνική αποστασιοποίηση” για τα πουλιά.

Για να μπορέσουν οι πληθυσμοί πουλιών που έχουν προσβληθεί να ανακάμψουν το συντομότερο δυνατό, είναι σημαντικό τα επιζώντα πουλιά να έχουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την επερχόμενη περίοδο αναπαραγωγής. Και οι συνθήκες αυτές επιτυγχάνονται εκεί όπου οι κήποι είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικοί προς τα πουλιά και κοντά στη φύση.

dasarxeio.com



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading