Πανάκριβη φέτος η δασοπυρόσβεση

Γράφει ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης,
Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α, Νομικός

Σήμερα ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος με αύξηση του αριθμού των αγροτοδασικών πυρκαγιών για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου 2020, σε ποσοστό 52,9%, σε σχέση με τον μέσο αριθμό των πυρκαγιών κατά το ίδιο ως άνω διάστημα της τελευταίας δεκαετίας (2010 – 2019). Δύο είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της νέας αντιπυρικής περιόδου:

 1. Η υπέρμετρη δαπάνη μίσθωσης μεγάλου αριθμού ελικοπτέρων αεροπυρόσβεσης και
 2. Η εφαρμογή του προισχύσαντος συστήματος Πολιτικής Προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα για πρώτη φορά από το 1998, όπου η δασοπυρόσβεση ανατέθηκε με τον Ν. 2612/1998 στο ΠΣ, μισθώνονται φέτος τα περισσότερα ελικόπτερα αεροπυρόσβεσης, ακόμη και από το 2007. Πια συγκεκριμένα μισθώθηκαν συνολικά 20 Ε/Π (8 βαρέως τύπου και 12 μεσαίου τύπου) προυπολογισθείσας δαπάνης περίπου 39.000.000 ευρώ. Για την ανωτέρω αύξηση του αριθμού των Ε/Π αεροπυρόσβεσης έγινα επίκληση ενός υποθετικού λόγου και συγκεκριμένα η πιθανότητα επιδείνωσης των κλιματολογικών συνθηκών. Επίσης ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός θα στελεχώνεται για πρώτη φορά με τον μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού (μονίμου, ΠΠΥ και εποχικού) που ξεπερνά τις 16.500. Φέτος δηλαδή έγινε η πρόσληψη επιπλέον 1.300 εποχικών δασοπυροσβεστών σε σχέση με το 2019.

Το άλλο επίσης χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι η εφαρμογή του προισχύσαντος συστήματος πολιτικής προστασίας, δηλαδή αυτού που ίσχυε το 2018 στην εθνική τραγωδία στο Μάτι και όχι του Ν. 4662/2020. Και τούτο γιατί αναβίωσε το προισχύσαν νομικό πλαίσιο, δυνάμει της από 14 Μαρτίου 2020 ΠΝΠ, άρθρο τέταρτο, παρ. 4, επειδή δεν πρόλαβε η ΓΓΠΠ να εκδώσει τις αναγκαίες κανονιστικές αποφάσεις,  προκειμένου να εφαρμοστεί ο Ν. 4662/2020 (Α’ 27), με τον οποίον θεσπίστηκε ο νεοπαγής Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων.

Συμπερασματικά λοιπόν, η πολιτική ηγεσία του ΠΣ μπρος σε μια νέα πιθανή αποτυχία του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού και γενικά του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όμοιας με εκείνη που οδήγησε στην εθνική τραγωδία στο Μάτι το 2018, και δεδομένου ότι και κατά την νέα αντιπυρική περίοδο θα εφαρμοστεί το ίδιο νομικό πλαίσιο εκείνης της περιόδου, προτίμησε, αντί να προβεί σε έναν αποτελεσματικό αντιπυρικό σχεδιασμό, να επιβαρύνει υπερβολικά τον φορολογούμενο πολίτη. Όμως πολιτική δεν γίνεται στην πλάτη των πολιτών, μάλιστα σε μια δεινή για την οικονομία της χώρας περίοδο, λόγω των συνεπειών της πανδημίας. 


Περισσότερα άρθρα του κ. ΓκουρμπάτσηΚατηγορίεςΑπόψεις, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Ήταν όλα προμελετημένα! Αλίμονο στα δάση μας και στους άμοιρους πυροσβέστες μας. Όσο για την Δασική Υπηρεσία μόνο υπακοή ξέρει να κάνει. Απεργία π.χ. πότε έκαναν οι υπάλληλοί της-όλοι όμως, ΟΛΟΙ, μηδενός εξαιρουμένου-όταν θίγονται τα συμφέροντα του φυσικού περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων…; ΠΟΤΕ! Τουλάχιστον διαψεύστε με δημοσίως. Όπως στρώσαμε λοιπόν έτσι και θα κοιμηθούμε!…
  ΑΑΑ…ο ΠατροΚοσμάς…έλεγε ότι οι άνθρωποι θα γίνουν πτωχοί γιατί δεν θα αγαπούν τα δένδρα…
  Εμείς μάλλον κι αυτό το παρερμηνεύσαμε κατά το δοκούν ως συνήθως…στο ότι αγαπάμε τα δένδρα θέλοντας από μερικά κοντά μας, αλλά το δάσος όχι…..πρώτα το συμφέρον μας και μετά η φύση…
  Καλά ξεμπερδέματα λοιπόν…καλή και ήσυχη από δασικές πυρκαγιές περίοδο.
  Τα πληρώνουμε που τα πληρώνουμε τα ελικόπτερα και τα υπόλοιπα μέσα με ένα σωρό μνημόνια και δανειακές συμβάσεις ας μην καούμε τουλάχιστον…
  Ξ Ε Φ Τ Ι Λ Ι Κ Ι Α!!!
  Δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα.

 2. Που είσαι Τζουμάκα να … απολαύσεις τα αποτελέσματα των δικών σου σχεδίων και ενεργειών μεταφοράς της ευθύνης πυρόσβεσης από τη δασική στην πυροσβεστική υπηρεσία, με το απαράδεκτο αιτιολογικό της μείωσης μιας ασήμαντης τότε για τα σημερινά δεδομένα δαπάνης. Έκτοτε διαπιστώνεται ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνει σημαντικά η δαπάνη, αλλά και το μέγεθος του στόλου αεροπυρόσβεσης. Συνεχίζει να εδραιώνεται η κοστοβόρος αεροπυρόσβεση ως το κυρίαρχο μέσο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Η Ελλάδα (δυστυχώς) τις τελευταίες δεκαετίες συντάσσει ενοικιαστήριο αγγελία ελικοπτέρων τέτοια εποχή, αντί της διάθεσης πόρων για ενέργειες πρόληψης και δημιουργίας ειδικά εκπαιδευμένων και εξοπλισμένων ομάδων άμεσης επέμβασης. Θα μειώσουν κατά την άποψή μου σημαντικά το συνολικό κόστος, αλλά και θα αποφέρουν βελτίωση στην αποτελεσματικότητα του συστήματος πυρόσβεσης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: