Κολίμπρι-ρομπότ απαθανατίζει εκατομμύρια πεταλούδες

Το μηχανικό κολιμπρί-κατάσκοπος βρίσκεται στην καρδιά ενός σμήνους εκατομμυρίων πεταλούδων που σηκώνεται στον ουρανό.

Στις πλαγιές των βουνών του Μεξικού, ένα κολιμπρί-κατάσκοπος πλησίασε κοντά σε ένα σμάρι πεταλούδων-μονάρχης και κατέγραψε το αργό ξύπνημά τους και το σταδιακό πέταγμά τους σε σμήνος.

Με τα χαρακτηριστικά χρώματα και σχήματα στα φτερά της, η πεταλούδα-μονάρχης, γνωστή ως Danaus plexippus, είναι ένα πολύ γνωστό έντομο. Καθώς στα βορειότερα πλάτη ο καιρός αλλάζει και γίνεται πιο ψυχρός, οι πεταλούδες-μονάρχης μεταναστεύουν από τις περιοχές αναπαραγωγής τους στον Καναδά και τις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες στο κεντρικό Μεξικό, όπου σχηματίζουν σμάρια αποικιών σε έλατα oyamel για να συγκρατήσουν θερμότητα έως ότου μακρύνει και πάλι η μέρα οπότε και μεταναστεύουν ξανά στον Βορρά.

Σε αυτό το συναρπαστικό βίντεο -ετοιμάστηκε στο πλαίσιο της σειράς «Spy in the Wild» της PBS- ένα μηχανικό «κολιμπρί-κατάσκοπος» πέταξε πάνω από σμάρι πεταλούδων-μονάρχης σε ώρα ανάπαυσης. Οι δημιουργοί του βίντεο επέλεξαν να είναι κολιμπρί ο «κατάσκοπος» μιας και το συγκεκριμένο πτηνό επίσης τρέφεται με νέκταρ λουλουδιών, άρα οι πεταλούδες δεν το αντιλαμβάνονται ως κίνδυνο. Καθώς ο ήλιος ανεβάζει στους 50 βαθμούς τη θερμοκρασία των φτερών των πεταλούδων, αυτές ξυπνούν, αρχίζουν να πεταρίζουν τα φτερά τους, και κινούνται. Το κολιμπρί-κατάσκοπος βρίσκεται στην καρδιά ενός σμήνους εκατομμυρίων πεταλούδων που σηκώνεται στον ουρανό.

Το βίντεο, πέραν του εκπληκτικού θεάματος, έχει σημασία και ως καταγραφή της ζωής ενός εντυπωσιακής ομορφιάς βιολογικού είδους του οποίου ο πληθυσμός συρρικνώνεται επικίνδυνα. Σύμφωνα με το μη κερδοσκοπικό Center for Biological Diversity, στην Τουσόν της Πολιτείας της Αριζόνα, τα τελευταία 20 χρόνια ο αριθμός των πεταλούδων-μονάρχης στη βόρεια Αμερική έχει μειωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚατηγορίεςΆγρια ζωή

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: