Μετά από αιώνες εκκολάπτονται νεοσσοί άγριων πελαργών στη Βρετανία

Περισσότεροι από 100 πελαργοί ζουν ελεύθεροι στην Αγγλία ως μέρος προγράμματος διατήρησης του είδους

(Photo credit: RA Chalmers Photography/Alamy)

Οι πρώτοι νεοσσοί άγριων πελαργών που εκκολάπτονται στη Βρετανία μετά από αιώνες αναμένεται να εμφανιστούν τον Μάιο από τρία ζευγάρια που έχτισαν φωλιές στο Δυτικό Σάσεξ.

Οι λευκοπελαργοί (Ciconia ciconia) αγνόησαν τις ειδικές πλατφόρμες που κατασκευάστηκαν για τον σκοπό αυτό και δημιούργησαν τις φωλιές τους πάνω σε βελανιδιές, στο κτήμα Knepp που αποτελεί το κέντρο του προγράμματος επανεισαγωγής.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι λευκοπελαργοί φέρνουν γονιμότητα και καλή τύχη, αλλά στη Βρετανία εξαφανίστηκαν οι αναπαραγωγικοί πληθυσμοί από το 1416 ή πιθανώς κατά τη διάρκεια του αγγλικού εμφυλίου πολέμου.

Πάνω από 100 πουλιά που μεγάλωσαν σε αιχμαλωσία απελευθερώθηκαν σε τρεις τοποθεσίες στο Δυτικό Σάσεξ και το Surrey, συμπεριλαμβανομένου του κτήματος Knepp, μιας φάρμας 3.500 στρεμμάτων. που βρίσκεται πολύ κοντά σε τοποθεσία που είναι γνωστή ως η «κατοικία των λευκών πελαργών». 

Οι πελαργοί είναι μονογαμικά πουλιά και πέρυσι ένα νεαρό ζευγάρι επώασε τρία αυγά σε φωλιά στη κορυφή δέντρου στο Knepp αλλά τα αυγά δεν εκκολάφθηκαν. Φέτος, οι κάμερες τοποθετήθηκαν δίπλα στην παλιά φωλιά, αλλά το ζευγάρι δημιούργησε μια νέα, στην οποία το θηλυκό γέννησε πέντε αυγά.

Με άλλα τέσσερα πουλιά να έχουν ζευγαρώσει και φτιάξει φωλιές, οι επιστήμονες του προγράμματος επαναεισαγωγής έχουν μεγάλες ελπίδες ότι οι πρώτοι άγριοι πελαργοί – που τρώνε έντομα, γαιοσκώληκες και μικρά θηλαστικά – θα εκκολαφθούν και θα πετάξουν αυτό το καλοκαίρι.

Οι Έλληνες δημιούργησαν το μύθο ότι οι πελαργοί φέρνουν τα νεογέννητα μωρά και οι φωλιές με ζευγάρια πελαργών προαναγγέλλουν καλή τύχη σε πολλούς ευρωπαϊκούς πολιτισμούς. Με επιτυχημένα προγράμματα επανεισαγωγής οι άγριοι πληθυσμοί χτίζουν πάλι τις πανύψηλες φωλιές τους σε χωριά και πόλεις της Γαλλίας, στις Κάτω Χώρες και την Πολωνία.

Οι λευκοί πελαργοί μεταναστεύουν νότια το χειμώνα και ορισμένοι ειδικοί ήταν επιφυλακτικοί αρχικά αν τα πουλιά που εκτρέφονται σε αιχμαλωσία και απελευθερώθηκαν στη Βρετανία θα μπορούσαν να διασχίσουν τη Μάγχη.

Αλλά 22 από τα 24 πουλιά που εκτράφηκαν σε αιχμαλωσία στο πάρκο άγριας ζωής Cotswold και απελευθερώθηκαν στο Δυτικό Σάσεξ το περασμένο καλοκαίρι έχουν μεταναστεύσει νότια στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική. Οι πελαργοί είναι πιστοί στο σημείο όπου μεγαλώνουν και αυτά τα πουλιά αναμένεται να επιστρέψουν στην Αγγλία όταν είναι έτοιμα να αναπαραχθούν.

Οι νεοσσοί στο κτήμα Knepp αναμένεται να εκκολαφθούν στα μέσα Μαΐου και χρειάζονται 60 ημέρες για να μεγαλώσουν αρκετά ώστε να πετάξουν. Τα γεννημένα στη Βρετανία πουλιά είναι πιθανό να πετούν στα νότια για τρία ή περισσότερα χρόνια πριν επιστρέψουν στην Αγγλία όταν θα είναι έτοιμοι να αναπαραχθούν.

Το έργο στοχεύει να έχει 30 άγρια, αναπαραγωγικά ​​ζεύγη πελαργών έως το 2030. Ενθαρρυντικό παράδειγμα αποτελεί η επιτυχή επιστροφή ενός άλλου μεγάλου πουλιού – του γερανού. Ο πληθυσμός των γερανών της Βρετανίας έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 400 χρόνια με 56 ζευγάρια αναπαραγωγής το περασμένο καλοκαίρι.

Πληροφορίες: http://www.theguardian.comΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: