Οι «οικιστικές πυκνώσεις» και η εξέλιξή τους

Οι «οικιστικές πυκνώσεις», συνιστώντας συγκεντρώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων εντός δασών και δασικών εκτάσεων που εξαιρέθηκαν από τους δασικούς χάρτες και απαλλάσσονται από τη διαδικασία κατεδάφισης, αποτέλεσαν, από την πρώτη στιγμή της ρύθμισής τους, ένα καινοφανές μέτρο γύρω από το οποίο εγείρονται σφοδρότατες αντιδράσεις, ποικίλα συμφέροντα και έντονος προβληματισμός. Στο σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα της ισχύος της, η ρύθμιση των οικιστικών πυκνώσεων έλαβε τρεις φορές νομοθετική μορφή, ενώ για τη διακύβευση του συνταγματικού αγαθού του δασικού περιβάλλοντος, ως άμεσης συνέπειάς τους, εκδόθηκε μια σειρά πολύ σημαντικών αποφάσεων της μείζονος Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία με συντριπτική πλειοψηφία απεφάνθη περί της αντισυνταγματικότητας των οικιστικών πυκνώσεων.

Παρ’ όλα αυτά, για την -πάση θυσία- επικράτησή τους μεθοδεύτηκε ακόμα και η διά νόμου αναδρομική αναβίωση δικαστικά ακυρωθείσας κανονιστικής πράξεως και επισπεύθηκε η εισαγωγή τους στη Βουλή προς ψήφιση την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εξαπέλυε δριμύτατες διώξεις της αυθαίρετης δόμησης στους οικισμούς της χώρας! Συχνά μέσω της κατάχρησης των θεσμών και μιας παρελκυστικής ακολουθούμενης πολιτικής εκ μέρους των εκάστοτε κυβερνώντων, οι «οικιστικές πυκνώσεις» εξάντλησαν την εφευρετικότητα του επιτελείου όλων των υπουργών περιβάλλοντος των τελευταίων ετών, σε μία άνευ προηγουμένου επίμονη προσπάθεια να βαφτιστεί νόμιμη και να καθιερωθεί μια έκνομη ρύθμιση, που προσβάλλει ευθέως το δασικό αγαθό και περιφρονεί την ανώτατη Δικαιοσύνη του τόπου και το ίδιο το Σύνταγμα.

Στο γράφημα που ακολουθεί, παρουσιάζεται ευσύνοπτα η εξέλιξη της ρύθμισης των «οικιστικών πυκνώσεων» από την πρώτη εμφάνιση του όρου στα νομοθετικά κείμενα μέχρι σήμερα, με έμφαση στις σημαντικότερες ημερομηνίες – σταθμούς αυτής της διαδρομής.

(Για μεγαλύτερη ανάλυση πατήστε πάνω στην εικόνα)ΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Δασικοί Χάρτες, Νομοθεσία

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 reply

 1. Εκπληκτικό, παραστατικό, συνοπτικό, λιτό και χρησιμότατο!! Δεν είναι προφανώς ένα απλό γράφημα. Είναι ένα ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ του συνεχιζόμενου περιβαλλοντικού εγκλήματος. . .

  Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…

  Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας
  ποτέ δε λένε την αλήθεια
  ο κόσμος υποφέρει και πονά
  και σεις τα ίδια παραμύθια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: