ΔΥΟ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΛΑΧΑΝΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

Του Παναγιώτη Κορισιάνου,
Διευθυντή Δασών Ν. Ηλείας

Από τις περιοδείες μου στα δάση της περιοχής του Νομού Ηλείας τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα σε παραλιακά δάση και σε πετρώδεις περιοχές, παρατήρησα δύο αυτοφυή σπουδαία λάχανα του δάσους, να σχηματίζουν μια ενιαία φυτοκοινότητα με άλλα αείφυλλα πλατύφυλλα, όπως πουρνάρι, κουμαριά,σχίνο και θυμάρι, αγριοτριανταφυλλιές και χαλεπιο πεύκη, σε διάσπαρτη μορφή ή σε λόχμες.

Αυτά τα φυτά είναι ο κρίταμος και το σταμναγκάθι.

Ο μεν κρίταμος ανήκει στην οικογένεια των σκιαδοφόρων, έχει φύλλα σαρκώδη, ανθίζει τον Ιούλιο – Αύγουστο, τα άνθη του είναι κιτρινοπράσινα και η επιστημονική του ονομασία είναι Crithmum maritimum.

Το δε σταμναγκάθι απαντάται και αυτό σε βραχώδεις παραλιακές δασικές εκτάσεις, ανήκει στην οικογένεια compositae ανθίζει τον Μάιο – Ιούνιο και έχει μωβ άνθη. Η επιστημονική του ονομασία είναι Cichorium spinosum και είναι ένα είδος της οικογένειας των ραδικιών.

Τα δύο σπουδαία λάχανα του δάσους μπορούν εύκολα να πολλαπλασιαστούν αγενώς. Ο υπογράφων πολλαπλασίασα αγενώς, παίρνοντας μικρά τμήματα των φυτών και αφού χρησιμοποίησα σκόνη ριζοβολίας Radicin, τα τοποθέτησα σε εδαφικό υπόστρωμα σε αναλογία 1:3 τύρφη- περλίτη σε πάγκο ριζοβολίας, στο μικρό θερμοκήπιο μου, είχα πάνω από 80% επιτυχία στη ριζοβολία.

Από μικρή έρευνα αγοράς που έκανα διαπίστωσα ότι για τον μεν κρίταμο, υπάρχει τα τελευταία χρόνια αυξανόμενη ζήτηση για εξαγωγές στην Ολλανδία, σε συσκευασία 200gr και 800gr σε τουρσί από βιομηχανία τουρσιών στην περιοχή Τραγανό του δήμου Πηνείας.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, είτε για ερασιτεχνικούς είτε για επαγγελματικούς λόγους, να υπάρχει προσεκτικό κόψιμο των αυτοφυών λαχανικών κριτάμου, να μην ξεριζώνονται και βεβαίως για αυστηρά διαχειριστικούς λόγους, έτσι ώστε να γίνεται αναπαραγωγή και αειφορική διαχείριση.

Όσον αφορά δε τα καλλιεργούμενα κόβουμε μόνο τα 5-7 cm της κάθε κορυφής, δηλαδή μόνο τα τρυφερά μέρη. Επίσης τελευταία ο κρίταμος πωλείται δειλά-δειλά και σε μανάβικα σαν νωπά, που χρησιμοποιούνται σε πολλές συνταγές και όχι μόνο σαν απεριτίφ ούζου ή τσίπουρου.

Το σταμναγκάθι εκτός από τους ερασιτέχνες συλλέκτες που τα μαζεύουν σε αυτοφυή μορφή από αρχαιοτάτων χρόνων, τελευταία εμφανίζονται και σε καλλιεργητική μορφή και πωλούνται σε ικανοποιητικές τιμές, προσφέροντας ένα καλό κέρδος στον παραγωγό. Βεβαίως ισχύει και εδώ ότι και στον κρίταμο, δηλαδή να μην ξεριζώνονται και να κόβονται προσεκτικά μόνο τα τρυφερά μέρη.

Τέλος πρέπει κατά την γνώμη μου να αναδειχθούν σιγά-σιγά όλα τα μη ξυλώδη προϊόντα του δάσους, συμβάλλοντας ουσιαστικά μαζί με την παραγωγή ξύλου (που πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι διαχειριστικές μελέτες που ειδικά στην Ν. Ελλάδα λείπουν παντελώς) συμβάλουν στην ανάπτυξη της Δασικής Οικονομίας και ουσιαστικά στην επανεκκίνηση της και βέβαια στην αύξηση της συμμετοχής της στο ΑΕΠ.
ΚατηγορίεςΑπόψεις, Δασικά Προϊόντα

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: