Αντιδράσεις για τη κατάσχεση κυνηγετικών σκύλων λόγω παράνομης εκγύμνασης

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η δημοσιοποίηση δελτίων τύπου του Κυνηγετικού Συλλόγου Σητείας σχετικά με δύο περιπτώσεις κατάσχεσης κυνηγετικών σκύλων και υποβολής μήνυσης στους ιδιοκτήτες τους λόγω παράνομης εκγύμνασης.

Όλα ξεκίνησαν τη Τετάρτη 10 Ιουνίου, όταν στην επίσημη σελίδα του Κ.Σ. Σητείας στο Facebook αναρτήθηκαν δυο ανακοινώσεις. Η πρώτη ανακοίνωση αναφέρει ότι στις 5/6, ο θηροφύλακας του Κ.Σ. συνέλαβε «δυο (2) άτομα να εκπαιδεύουν τέσσερα (4) κυνηγετικά σκυλιά εκτός των θεσμοθετημένων εκπαιδευτηρίων, κατασχέθηκαν τα τέσσερα κυνηγετικά σκυλιά και υποβλήθηκε μήνυση». Η δεύτερη αφορά παρόμοιο περιστατικό στις 7/6, όπου συνελήφθη «ένα άτομο να εκπαιδεύει έξι (6) κυνηγετικά σκυλιά εκτός των θεσμοθετημένων εκπαιδευτηρίων. Κατασχέθηκαν τα έξι κυνηγετικά σκυλιά και υποβλήθηκε μήνυση».

Μερίδα κυνηγών, με πληθώρα σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα, αμφισβήτησε τη νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, υποστηρίζοντας ότι το νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει την κατάσχεση των κυνηγετικών σκύλων. Εξαιτίας των αντιδράσεων αυτών και των ερωτημάτων που τέθηκαν, η Α΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης – Δωδεκανήσου (Α΄ΚΟΚΔ), στην οποία υπάγεται ο Κ.Σ. Σητείας, «εξέτασε εάν η κατάσχεση των σκύλων, που πραγματοποιήθηκε από τους θηροφύλακες, ήταν νόμιμη» και κατέληξε ότι «οι θηροφύλακες έπραξαν σωστά, λειτουργώντας στα πλαίσια του νόμου». Η Α΄ΚΟΚΔ στη σχετική ανάρτησή της στο facebook, επισημαίνει τα εξής:

«Οι μηνύσεις πραγματοποιήθηκαν βάσει του άρθρου 255, παρ. 10 του ν.δ. 86/1969 (Δασικός Κώδικας), όπου αναφέρεται ότι επιτρέπεται η εκγύμναση των κυνηγετικών σκυλιών αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.

»Σύμφωνα με το άρθρο 288 του Δασικού Κώδικα κατάσχονται όλα τα μέσα της παράβασης και στην επικοινωνία μας με τη Δασική Υπηρεσία διευκρινίστηκε ότι τα κυνηγετικά σκυλιά αποτελούν μέσα που χρησιμοποιήθηκαν στην παράβαση και συνεπώς κατάσχονται. 

»Στις δυο υπό εξέταση περιπτώσεις, τα σκυλιά κατασχέθηκαν από τους θηροφύλακες, οι οποίοι κατέγραψαν όλα τα στοιχεία τους και τα παρέδωσαν στους ιδιοκτήτες τους υπό μεσεγγύηση».

Αλλά και αυτή η διευκρινιστική ανακοίνωση προκάλεσε νέες αντιδράσεις. Πολλοί κυνηγοί ισχυρίζονται ότι τα κυνηγετικά σκυλιά δεν αποτελούν μέσα παράνομης θήρας. Βέβαια, πριν δυο μήνες για το θέμα γράψαμε (ΕΔΩ) ότι «στη Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ίσως και σε άλλες περιοχές, υπάρχουν ράτσες σκύλων (η ντόπια ονομασία τους είναι “λαγωνικοί”) που έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν, να καταδιώκουν και να συλλαμβάνουν τους λαγούς, ειδικά τα ανήλικα άτομα». Σίγουρα η Δασική Υπηρεσία της περιοχής αλλά και οι θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων της Κρήτης γνωρίζουν πολύ καλύτερα σε ποιες περιπτώσεις και ποια κυνηγετικά σκυλιά χρησιμοποιούνται ως μέσα παράνομης θήρας και πότε …εκγυμνάζονται. 

Από την άλλη, εντύπωση προκαλεί και η δημοσίευση βίντεο στο youtube για κρητικούς ιχνηλάτες (έτσι αναφέρει ο τίτλο τους “Κρητικός ιχνηλάτης πιάσιμο λαγού”) όπου τα σκυλιά συλλαμβάνουν και θανατώνουν λαγό χωρίς να χρειαστεί ο ιδιοκτήτης τους να χρησιμοποιήσει άλλο μέσο και χωρίς να διευκρινίζεται εάν πρόκειται για λαγούς εκτροφείου ή άγριους. 

 ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: