Αιθέρια έλαια και φυτικά εκχυλίσματα από αυτοφυείς πληθυσμούς φυτών σε φυσικά οικοσυστήματα της χώρας μας και η συμβολή τους στη δασική οικονομία

Του Παναγιώτη Κορισιάνου
Δ/ντή Δασών Ηλείας

Είναι ένα οξύμωρο σχήμα και αντιφατικό αρμόδιοι επιστήμονες επί δασών, δηλαδή οι Δασολόγοι να απεμπολούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα σε αυτό που έχουν σπουδάσει και να ασχολούνται άλλοι επιστήμονες (όχι βέβαια ότι είναι κακό) με Δασικά προϊόντα και ταυτόχρονα να αναβαθμίζονται ποιοτικά – επιστημονικά με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο υποφαινόμενος δεν διακατέχομαι από συντεχνιακές αντιλήψεις απλά είναι συνειδησιακό μου χρέος απέναντι στους νέους συναδέλφους προκειμένου όλοι μας να βάλουμε ένα λιθαράκι στην επιστημονική διεύρυνση της Δασικής παραγωγής και βεβαίως εάν υπάρχει και η πολιτική βούληση στην αύξηση της απασχόλησης, την εξωστρέφεια και την αύξηση της συμμετοχής της Δασικής οικονομίας στο ΑΕΠ.

Ας προσεγγίσουμε λοιπόν τα πιο σπουδαία δασικά φυτά, που με την επεξεργασία τους – μεταποίησή τους μας δίνουν πολύτιμα αιθέρια έλαια και φυτικά εκχυλίσματα, που μπορούν να δώσουν σοβαρά εξαγωγικά αποτελέσματα, που θα ήταν κατά τη γνώμη μου θεαματικά εάν η χώρα μας δεν ήταν προσδεμένη στο άρμα του ευρώ, ένα σκληρό νόμισμα που κάθε άλλο παρά προωθεί τις εξαγωγές μας.

Λόγω λοιπόν της πλούσιας βιοποικιλότητας μπορούμε να παράξουμε ποιοτικά προϊόντα.

Πριν προχωρήσουμε στα σπουδαία δασικά φυτά ας περιγράψουμε λοιπόν τι είναι αιθέρια έλαια και τι είναι φυτικά εκχυλίσματα.

Α) Αιθέρια έλαια είναι πτητικές ουσίες που απομονώνονται μέσω μιας διεργασίας ήτοι μέσω απόσταξης (υπάρχουν τρία είδη αποστάξεων).

Δια μέσω λοιπόν της παραπάνω διαδικασίας στο τελικό στάδιο συλλέγεται ένα μείγμα το οποίο μέσω ενός διαχωριστήρα διαχωρίζει το αιθέριο έλαιο από το ανθόνερο.

Οι χρήσεις είναι πολλές και τεκμηριωμένα ευεργετικές για τον άνθρωπο (όπως αντισηπτικές, αντιμικροβιακές, ευεξίας, άγχος, χαλάρωση, κατάθλιψη).

Β) Τα φυτικά εκχυλίσματα προέρχονται από την εμβάπτιση κάποιων τμημάτων (ρίζα, φύλλα, άνθη, σπόροι) δασικών φυτών, στην περίπτωσή μας από συλλογή αυτοφυών που εγκρίνονται από την Δασική Υπηρεσία, σε αλκοολούχο διάλυμα ή αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης (>50ο ) για διάστημα 5-6 εβδομάδες σε γυάλινο δοχείο-κλειστό, σε δροσερό μέρος με συνεχείς ανακαινίσεις.

Ήδη από αρχαιοτάτων χρόνων χρησιμοποιήθηκαν με σωρευτική δράση και ευεργετικά αποτελέσματα για τον άνθρωπο, κυρίως στην αρχαία κινεζική ιατρική ενώ επίσης πολλά Πανεπιστήμια κάνουν κλινικές μελέτες, που τεκμηριώνουν σοβαρά την λήψη των φυτικών εκχυλισμάτων που καλύπτουν την κατηγορία των Συμπληρωμάτων διατροφής.

Ερευνώντας λοιπόν τη διεθνή βιβλιογραφία καθώς και την Ελληνική ο υποφαινόμενος θα παρουσιάσω κάποια σημαντικά δασικά φυτά, ήτοι:

– Αιθέρια έλαια

1) Ευκάλυπτος. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία, για το άσθμα, το βήχα, το συνάχι, την ιγμορίτιδα και φαρυγγίτιδα.

2) Άρκευθος. Το αιθέριο έλαιο του αρκεύθου χρησιμοποιείται για το βήχα, για φλεγμονές του ουροποιητικού, για την ακμή, άγχος, αντιρευματικό.

3) Κέδρο. Χρησιμοποιείται για την ακμή, αρθρίτιδα, νευρικότητα, κολπικές λοιμώξεις.

4) Κυπαρίσσι. Χρησιμοποιείται ως αγχολυτικό, ηρεμιστικό, στυπτικό, αντισηπτικό και κυτταρίτιδα.

5) Πεύκη (Δασική). Συνίσταται για βήχα, βρογχίτιδα, πόνους αρθρώσεων, άσθμα και αϋπνία.

6 )Άγρια Ρίγανη. Έχει αντιική, αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και αντιπαρασιτική δράση.

7) Άγριο τριαντάφυλλο. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται σαν αφροδισιακό, χαλαρωτικό, αντιρυτιδικό, αιμοστατικό, καταπραϋντικό κλπ.

8) Φασκόμηλο. Χρησιμοποιείται για μυϊκούς πόνους, πονόλαιμο, λαρυγγίτιδες τονωτικό.

9) Θυμάρι. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία, για το κρύωμα, ενίσχυση μνήμης και συγκέντρωσης.

10) Δεντρολίβανο. Χρησιμοποιείται γιατί έχει αντισηπτικές, απολυμαντικές αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες, κατάλληλο για την τριχόπτωση.

11) Ερυθρελάτη. Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία, σαν αντιβακτηριακό και αντιοξειδωτικό, αντισπασμωδικό, αποχρεμπτικό και θερμαντικό.

12) Σημύδα. Το αιθέριο έλαιο σημύδας έχει αντισηπτικές, αντιμικροβιακές και στυπτικές ιδιότητες, προστατεύει την επιδερμίδα, βοηθάει επίσης στην αντιμετώπιση των μυϊκών πόνων με τις αρθρώσεις.

– Φυτικά εκχυλίσματα

Τα σπουδαιότερα φυτά που μπορούμε να λάβουμε φυτικά εκχυλίσματα παρουσιάζουμε παρακάτω:

1) Κράταιγος. Για μείωση υπέρτασης ηρεμιστικό.

2) Λυγαριά. Για την εξισορρόπηση γυναικείων ορμονών.

3) Ιτιά (φλοιός). Παυσίπονο, ημικρανία, ρευματισμούς.

4) Ginkgo biloba. Ενίσχυση μνήμης, διεύρυνση αγγείων.

5) Φύλλα αγριελιάς. Για αθηρωμάτωση, καθαρισμό αγγείων.

6) Φλαμουριά – χαμομήλι – βαλεριάνα. Για αϋπνία.

7) Αγριέλαιο (ψυχρής έκθλιψης). Ενίσχυση ανοσοποιητικού.

8) Αρκτοστάφυλος. Για ουρολοιμώξεις, κυστίτιδες.

9) Άρνικα (ορεινή). Για αρθρώσεις με ήπιους πόνους.

10) Επιλόβιο. Ευεργετική επίδραση για την αντιμετώπιση υπερπλασίας προστάτη.

11) Θαλάσσια Πεύκη (φλοιός). Καθάρισμα αγγείων.

12) Γαϊδουράγκαθο. Καθάρισμα συκωτιού, νεφρών.

13) Καλέντουλα (λάδι). Για τραύματα ψωριάσεις ,πρήξιμο ποδιών

14) Υπερικό (λάδι). Για εξωτερική χρήση – επούλωση πληγών, δερματικές παθήσεις, εσωτερικά – ήπιο αντικαταθλιπτικό.

Ο κατάλογος βεβαίως δεν κλείνει υπάρχουν πολλά δασικά δέντρα και θάμνοι – λιβαδικά φυτά με σπουδαίες φαρμακευτικές ιδιότητες.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να γίνει μία σε βάθος έρευνα για τους αυτοφυείς πληθυσμούς των φυτών σε δασικά οικοσυστήματα για τις πολλαπλές τους χρήσεις, στην προσπάθειά της ανάπτυξης της Δασικής οικονομίας, στην αύξηση της συμμετοχής στο ΑΕΠ, τη μείωση της ανεργίας και την ανάδειξη του πολυλειτουργικού ρόλου των Δασών.

Όλοι οι επιστήμονες της πράξης – Δασολόγοι πρέπει  να στραφούν στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της Δασικής οικονομίας και της ανάπτυξης της εθνικής στρατηγικής για τα Δάση.ΚατηγορίεςΑπόψεις, Δασικά Προϊόντα, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Εξαιρετικού ενδιαφέροντος άρθρο. Πρέπει να υπάρξει αυτοτελής διδασκαλία αυτού του παραγωγικού τομέα στα προγράμματα όλων των δασικών σπουδών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: