Παράνομη υλοτομία στην Καλλιπεύκη Λάρισας

Μήνυση για παράνομη υλοτομία σε δασική περιοχή της Καλλιπεύκης, κατέθεσε το Δασαρχείο Λάρισας σε έμπορο ξυλείας από τα Αμπελάκια, ενώ παράλληλα του επέβαλλε και το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.

Σύμφωνα με τον δασάρχη Λάρισας Αστ. Γκάτσικο, ο εν λόγω έμπορος είχε επιλεγεί ανάδοχος του έργου κοπής σπασμένων, ξερών και ξεριζωμένων δέντρων, στη θέση «Πευκοτός» στην Καλλιπεύκη, που είχε προκηρύξει το Δασαρχείο Λάρισας στο πλαίσιο προγράμματος έκτακτης κάρπωσης, αλλά όπως αποδείχθηκε στην πορεία, αντί των δέντρων που υπέδειξε το Δασαρχείο Λάρισας για κοπή, ο ανάδοχος προχώρησε στην κοπή υγιών δέντρων.

Ερωτηθείς ο δασάρχης, δήλωσε αναλυτικότερα, στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», πως την περασμένη Παρασκευή, εντοπίστηκαν, από τον ίδιο και υπαλλήλους του Δασαρχείου Λάρισας, εργάτες υλοτόμοι του εμπόρου από την Καλλιπεύκη, να κόβουν υγιή δέντρα στη θέση «Πευκοτός» στην Καλλιπεύκη Λάρισας. Οι δασικοί σταμάτησαν την παράνομη δραστηριότητα και τους ζήτησαν να παραδώσουν, για κατάσχεση, τα αλυσοπρίονά τους, όπως προβλέπεται από τον νόμο. Ο κ. Γκάτσικος υποστήριξε ότι αντιμετώπισαν την άρνηση των μελών του συνεργείου να παραδώσουν τον εξοπλισμό τους (αλυσοπρίονα) και αποχώρησαν από την περιοχή.

Άμεσα κινήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες και συγκεκριμένα το Δασαρχείο Λάρισας προχώρησε σε μήνυση για παράνομη υλοτομία κατά του εμπόρου, για τον οποίο εργάζονταν τα μέλη του συνεργείου των υλοτόμων, αλλά και στην έκδοση διοικητικού προστίμου.

Χθες συγκεκριμένα υπάλληλοι του Δασαρχείου πραγματοποίησαν λεπτομερή καταγραφή των δέντρων που υλοτομήθηκαν παράνομα και η υπόθεση θα συνεχιστεί στα δικαστήρια.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗ ΛΑΘΡΟΫΛΟΤΟΜΙΑ Ο ΔΑΣΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗΣ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Λένας Κισσάβου, το παραπάνω περιστατικό, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Δασικός Συνεταιρισμός Καλλιπεύκης «Η Πατωμένη», σημειώνοντας τα εξής: «Την Παρασκευή 10-7-2020 διαπιστώσαμε, ότι στη δασική θέση «Πευκοτός» της συστάδας 29 Β στην Καλλιπεύκη Λάρισας, ενεργούντο ανεξέλεγκτες υλοτομίες, καθ’ όσον πραγματοποιούνταν υλοτομίες σε υγιή δέντρα και κόπηκαν συνολικά πενήντα (50) δέντρα. Ανεξέλεγκτη υλοτομία πραγματοποιήθηκε και τον Μάιο του έτους 2020, όπου και τότε διαμαρτυρηθήκαμε προφορικά.

Τηλεφωνήσαμε στο Δασαρχείο Λάρισας και υπάλληλοί του προσήλθαν στην ως άνω τοποθεσία και διαπίστωσαν την κοπή των πενήντα (50) υγιών δέντρων. Διαμαρτυρόμαστε έντονα και καταγγέλλουμε τις ανεξέλεγκτες υλοτομίες που πραγματοποιούνται στην περιοχή μας, χωρίς να ληφθεί μέχρι σήμερα κανένα μέτρο και παρακαλούμε τις αρμόδιες αρχές να επιληφθούν άμεσα».

Απαντώντας ο δασάρχης Λάρισας στην καταγγελία του Δασικού Συνεταιρισμού, αναφέρει ότι το Δασαρχείο Λάρισας βρίσκεται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και όπως αποδείχθηκε με το πρόσφατο κρούσμα λαθροϋλοτομίας, ανταποκρίνεται άμεσα, με στόχο την εξάλειψη του φαινομένου, ενώ παράλληλα υπάλληλοί του πραγματοποιούν καθημερινές περιπολίες σε δασικές περιοχές, που εντείνονται του καλοκαιρινούς μήνες.

Πηγή: www.eleftheria.grΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Υλοτομίες

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: