Τον Σεπτέμβριο η ΚΥΑ για την θήρα των αγριόχοιρων κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις

«Εντός του Σεπτεμβρίου, θα εκδοθεί ΚΥΑ, σε εφαρμογή του άρθρου 14 του ν. 4711/2020 (Α ́ 145) για την διενέργεια θήρας αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων καθ ́ όλο το κυνηγετικό έτος», σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 14 του ν. 4711/2020 (Α ́ 145) προβλέπει ότι «με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του κατά περίπτωση συναρμοδίου Υπουργού είναι δυνατόν να επιτρέπεται η θήρα αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων κατά την διάρκεια του κυνηγετικού έτους ή της κυνηγετικής περιόδου κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις και σε περιοχές όπου δεν επιτρέπεται αυτή για λόγους δημόσιας υγείας, επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος, υγείας και προστασίας των ζώων, καθώς και για λόγους προστασίας της αγροτικής παραγωγής και πρόληψης σοβαρών ζημιών στις καλλιέργειες.».

Η συγκεκριμένη διάταξη δίνει τη δυνατότητα να εκδοθεί κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών (ΚΥΑ), με την οποία θα επιτραπεί κατά περίπτωση η άσκηση της θήρας του αγριόχοιρου, κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις. Μέχρι την έκδοση της εν λόγω απόφασης η θήρα του αγριόχοιρου ενεργείται σύμφωνα την ρυθμιστική απόφαση θήρας.

Πρόθεση του ΥΠΑΑΤ είναι, εντός του Σεπτεμβρίου, να ενεργοποιηθούν τα συνεργεία δίωξης αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων των περιοχών υψηλού κινδύνου και να ολοκληρωθεί η έκδοση και δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ για την θήρα των αγριόχοιρων κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις. Το γεγονός σχετίζεται με τη διενέργεια επιθεώρησης στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ), η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 12 έως 16 Οκτωβρίου 2020.

dasarxeio.com

 ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: