Παράταση των προθεσμιών για άσκηση δικαιωμάτων του κράτους σε δάση και άλλες εκτάσεις – Στελέχωση δασικών υπηρεσιών

Ερώτηση για την παράταση των προθεσμιών για την άσκηση δικαιωμάτων του κράτους σε δάση, δασικές, αγροτικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις και άμεση στελέχωση των δασικών υπηρεσιών με το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Κομνηνάκα Μαρία, Λαμπρούλης Γιώργος, Μανωλάκου Διαμάντω, Παπαναστάσης Νίκος και Συντυχάκης Μανώλης. 

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Η δασική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, συνεχεία αυτής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχει οδηγήσει σε ουσιαστική αμφισβήτηση του τεκμηρίου κυριότητας σε δάση και δασικές εκτάσεις που το προηγούμενο διάστημα θεωρούνταν αδιαμφισβήτητες. Σε αυτό οδήγησαν οι ρυθμίσεις που προκειμένου να διευκολυνθεί η επενδυτική δραστηριότητα των επιχειρηματικών ομίλων στα δάση, θεωρούν ότι πρέπει μέσω των υποστελεχόμενων και υποχρηματοδοτούμενων Δασικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου, να υποβληθούν προτάσεις έγερσης διεκδικητικών αγωγών του Δημοσίου διεκδικώντας την κυριότητα δασών και δασικών εκτάσεων σε όλη την Ελλάδα.

Ήδη η  κατάσταση με τις προσθοπίσθιες άσκησης δικαιωμάτων του κράτους σε δάση και δασικές εκτάσεις είναι επικίνδυνα ασφυκτικές,

Έτσι για παράδειγμα η Δ/νση Δασών Κυκλάδων, μέχρι σήμερα, έχει υποβάλει προτάσεις σε 720 γεωτεμάχια για τη νήσο Σύρο και 440 για τη νήσο Σίφνο μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών το έτος 2017, ενώ πρόκειται να υποβάλει για 2.821 γεωτεμάχια στη ν. Μήλο, 1.766 ν. Κίμωλο, 150 ν. Μύκονο και 80 για τη ν. Θήρα .

Στη Δ/νση Δασών Μαγνησίας εκκρεμούν αντίστοιχες προτάσεις έγερσης αγωγών εκ μέρους του δημοσίου στην περιοχή των Δήμων Νέας Αγχιάλου, Σκιάθου και Αλοννήσου, όπως φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

ΟΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
(ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΕΓΕΡΣΗΣ ΑΓΩΓΩΝ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ)
ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ 800
ΣΚΙΑΘΟΥ 3700
ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ 5700

Στη Δ/νση Δασών Θεσπρωτίας μέχρι σήμερα έχουν εισηγηθεί την άσκηση 501 αγωγών. Στη Δ/νση Δασών Λασιθίου, μόνο για τις περιοχές των Δήμων Αγίου Νικολάου και Ελούντας εκκρεμούν για υποβολή αγωγές για 5.000 περιπτώσεις, στη Δ/νση Δασών Άρτας περίπου 3.000 αγωγές.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί στις περισσότερες Δ/νσεις Δασών της Ελλάδας. Ο όγκος εργασίας, τον οποίο καλούνται να διεκπεραιώσουν είναι πολύ μεγάλος. Σύμφωνα με το Ν.4623/2019 το περιθώριο για την άσκηση αγωγών έχει μειωθεί χρονικά και ενώ προβλεπόταν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες υποβολής αγωγών τα έτη 2021, 2022, οι προθεσμίες άλλαξαν και μεταφέρθηκαν έως 31-12-2020. Δηλαδή, περιορίζονται μέσα στο τρέχον έτος (2020), με αποτέλεσμα, ιδιαίτερα για ΟΤΑ όπως πχ Σκιάθου, Αλοννήσου Ελούντας κλπ που περιλαμβάνουν τον μεγαλύτερο αριθμό των διεκδικούμενων ακινήτων, αγωγές από το Ελληνικό Δημόσιο), ο όγκος των σχετικών εργασιών (διάθεση στοιχείων Εθνικού Κτηματολογίου, προετοιμασία φακέλων, υποβολή προτάσεων κλπ.) να είναι υπερβολικά μεγάλος.

Επιπλέον ενώ οι υπηρεσίες είχαν υποβάλει ήδη προτάσεις, μετά την έκδοση της Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/110243/4885 Απόφασης (ΦΕΚ B’ 4765/24.12.2019) «περί υποχρέωσης προσάρτησης (Τοπογραφικό Διάγραμμα Γεωμετρικών Μεταβολών) με Δήλωση Μηχανικού» σε δικόγραφα αγωγών, του ν. 2664/1998 ενώπιον Δικαστηρίων, με ποινή απαραδέκτου, (αφορά και το Δημόσιο), δημιουργείται μείζον θέμα, με τη νέα εφαρμογή στο πληροφοριακό σύστημα των τοπογραφικών διαγραμμάτων.

Μέχρι σήμερα τα τοπογραφικά που κατέθετε η Δασική Υπηρεσία, συνημμένα των αγωγών, διέθεταν συντεταγμένες, προσανατολισμό, υπόμνημα, κλίμακα και συνοδεύονταν απαραίτητα από αποσπάσματα των αναρτημένων και κυρωμένων δασικών χαρτών, που συνέταξαν –εξάλλου- οι ίδιοι οι Δασολόγοι, οι οποίοι λόγω του γνωστικού αντικειμένου είχαν τέτοια δυνατότητα για δεκαετίες, καθώς η Δασική Υπηρεσία δεν απασχολεί Μηχανικούς, Η προϋπόθεση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο όγκος των αγωγών αφού είναι μεγάλος ο αριθμός τους και πρέπει να επανυποβληθούν. Τέλος επισημαίνουμε ότι πολλές και σημαντικές υποθέσεις που κερδήθηκαν στα Δικαστήρια από το Ελληνικό Κράτος, την τελευταία δεκαετία, στηρίχθηκαν σε τοπογραφικά που συνέταξαν οι Δασολόγοι των Δασικών Υπηρεσιών.

Συμπερασματικά, λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών, με δεδομένη την κατάσταση των Δασικών Υπηρεσιών λόγω της υποστελέχωσης (αφού σε 10δες διευθύνσεις απασχολείται 1 μόνο Δασολόγος με το αντικείμενο των δασικών χαρτών και την υποβολή αγωγών, αναμονή για αναμόρφωση και νέες αναρτήσεις δασικών χαρτών κ.ά.), είναι απίθανο να διεκπεραιωθούν εμπροθέσμως οι αγωγες και ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν δικαιώματα του Ελληνικού Κράτους σε δάση και δασικές εκτάσεις, αλλά και σε αγροτικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Ερωτάται η Κυβέρνηση,

  1. Τι μέτρα πρόκειται να πάρει ώστε να προστατευθεί η κρατική περιουσία και να δοθούν τα περιθώρια άσκησης δικαιωμάτων του κράτους σε δάση, δασικές, αγροτικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις;
  2. Πως θα εξασφαλίσει την άμεση ενίσχυση των τμημάτων δασικών χαρτογραφήσεων, αλλά και των Διευθύνσεων Δασών, με το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, ώστε να μην χαθούν δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου επί δασών και δασικών εκτάσεων, με μεγάλη οικονομική, οικολογική και κοινωνική αξία.

Οι Βουλευτές
Κομνηνάκα Μαρία
Λαμπρούλης Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω
Παπαναστάσης Νίκος
Συντυχάκης Μανώλης»ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: