Πυρκαγιές σε βοσκότοπους

Γράφει ο Στέφανος Βογιατζής,
Δασοπόνος, MSc. in International Environmental Conventions

Κάθε χρόνο, ειδικότερα τους δύο πρώτους μήνες του Φθινοπώρου, παρατηρείται η πιο κάτω αναφερόμενη κατάσταση αναφορικά με τις δασικές πυρκαγιές. Κυρίως στη Δυτική Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Ιονίου, αλλά και στην Κρήτη ένας μεγάλος αριθμός περί τις 600 πυρκαγιές (κατά δική μου παλαιότερη εκτίμηση) σε φρυγανότοπους ή χαμηλή αυτοφυή βλάστηση ετησίως αποδίδεται σε εμπρησμούς προς δημιουργία βοσκοτόπων. Συνήθως στα δελτία πυρκαγιών δηλώνονται άγνωστες οι αιτίες που τις προκάλεσαν, καθόσον οι εμπρηστές δεν συλλαμβάνονται, αφού είναι λογικό να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας τους και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι οι προβλεπόμενες ποινές είναι πολύ αυστηρές (κάθειρξη). Αυτό από μόνο του αποτελεί αξιόλογο πεδίο έρευνας προς τεκμηρίωση. Η βελτίωση των βοσκοτόπων με τη χρήση φωτιάς είναι γνωστή στους κτηνοτρόφους, αλλά και στους ειδικούς. Έτσι τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο γίνεται χρήση της φωτιάς προκειμένου να καταστρέψουν τα φρύγανα και τους χαμηλούς θάμνους που εμποδίζουν τη βόσκηση, αλλά και για το λόγο ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα με τις φθινοπωρινές βροχές παράγεται νέο γρασίδι που φυτρώνει στις καψάλες και αποτελεί άριστη τροφή για τα ζώα τους.

Είναι γνωστό ότι στην κατάσβεσή των πυρκαγιών επιχειρούν πυροσβεστικά αεροσκάφη, οχήματα, πυροσβέστες, εθελοντές, διατίθεται κάθε πρόσφορος εξοπλισμός ακόμη και ενοικιαζόμενα μηχανήματα που συμβάλλουν στο έργο αυτό. Όλα αυτά κοστίζουν αρκετά στο δημόσιο. Κάποιες μάλιστα από τις πυρκαγιές αυτές που παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχουν και δυσάρεστα αποτελέσματα σε περιουσίες, ακόμη και σε ανθρώπινες ζωές. Προκαλούν επίσης ζημιογόνες επιπτώσεις και στα οικοσυστήματα των περιοχών αυτών.

Αναρτώ την άποψή μου αυτή που αποκόμισα από παλαιότερη εμπειρία και επεξεργασία στοιχείων, προκειμένου να αποτελέσει πεδίον έρευνας από τους σημερινούς διαχειριστές του αντικειμένου αυτού. Αν αυτό τεκμηριωθεί αρμοδίως, πιστεύω ότι με έξυπνη διαχείριση  του θέματος μπορούν να πείσουν τους κτηνοτρόφους να συνεργαστούν προκειμένου να πραγματοποιείται ελεγχόμενη καύση των βοσκοτόπων βάσει νόμιμου εγκεκριμένου σχεδίου τον Φεβρουάριο κάθε χρόνο και όχι ανεξέλεγκτα τους δύσκολους μετα-θερινούς μήνες. Εφόσον επαληθευτώ, η μείωση του αριθμού των πυρκαγιών και κατ’ επέκταση των συνεπειών τους θα είναι εντυπωσιακή.

 

* Photo: from internetΚατηγορίεςΑπόψεις, Κτηνοτροφία - Βοσκότοποι, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: