Οι πολιτικάντικες και οι προσχηματικές προσφυγές στο ΣτΕ μπορεί να προσβάλλουν το ίδιο το κύρος του

Οι Τεχνητές φυτείες και ο ψευτοπροβληματισμός του Δασικού χαρακτήρα τους και άλλα πολλά…

Δρ Ελευθέριος Σταματόπουλος,
Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος Μελετητής

Στην Χώρα μας κατά το παρελθόν οι φυτείες Δασικών ειδών ήσαν πολύ συνηθισμένες. Παραδοσιακά όταν γεννιόταν ένα παιδί (ιδίως όταν ήταν κορίτσι), η οικογένεια φύτευε σε ένα οριακής παραγωγικότητας χωράφι δασικά είδη.

Όταν το παιδί έφτανε σε ηλικία 18-20 χρόνων ή σε ηλικία γάμου είχε την ξυλεία του χωραφιού αυτού ως «προίκα» για την ζωή του. Είτε πωλούσε την ξυλεία είτε την χρησιμοποιούσε για να φτιάξει το σπίτι του.

Στην Νότια Ελλάδα χρησιμοποιούσαν το αειθαλές Κυπαρίσσι, αλλά και είδη Πεύκης και στην Βόρεια χρησιμοποιούσαν κυρίως Λεύκες. Βέβαια δεν έλειπαν και οι φυτείες Καστανιάς, Καρυδιάς κλπ. Και φυσικά δεν αποκλείεται οι φυτείες να είχαν/έχουν και παραγωγικό χαρακτήρα. Δηλαδή να εγκαταστάθηκαν για την παραγωγή καρπών ή Χριστουγεννιάτικων δέντρων ή και ειδικές φυτείες πχ Μουριάς όπου αναπτύχθηκε παλαιότερα η σηροτροφία η οποία στην περιοχή του Νομού Έβρου αναβιώνει τα τελευταία χρόνια.

Φυσικά δεν έλειπαν και οι φυτείες καλλωπιστικού Χαρακτήρα σε κτήματα διάφορων κοινωνικών εκδηλώσεων όπως γάμων κλπ, σε Ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, σε Νοσοκομεία κλπ.

Από το 1981 αναπτύχθηκε ένα πολύ επιτυχημένο σχετικό πρόγραμμα της Δασικής Υπηρεσίας που με παραλλαγές εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει την επιδότηση των αγροτών με αντάλλαγμα την φύτευση των οριακών χωραφιών τους με Δασικά είδη για τουλάχιστον 20 χρόνια. Το πρόγραμμα στοχεύει εκτός από την παραγωγή ξύλου, καρπών κλπ και στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Προφανώς κανένας δεν σκέφτηκε ποτέ ότι οι φυτείες αυτές μετατρέπουν ένα χωράφι σε Δασική έκταση.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις φυτειών Δασικών ειδών που δημιουργούνται με τις ενέργειες των ιδιοκτητών και την περιστασιακή ή και καθόλου βοήθεια του Κράτους, μιλάμε για γεωργικές καλλιέργειες και όχι για Δασικά οικοσυστήματα και επομένως εξαιρούνται της Δασικής Νομοθεσίας και κατά την έννοια της διάταξης της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 6 του άρθρου 3 του ν. 998/1979, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή της με το άρθρο 32 παρ. 4 του ν. 4280/2014. (βλέπε και απόφαση Α.Π 2015/1984, ΕΕΝ 52.789).

Σημειώνουμε ότι υπάρχουν και φυτείες ή καλύτερα Δασώσεις που δημιουργήθηκαν για προστατευτικούς λόγους. Όπως για παράδειγμα στα ανάντη χωριών ή πόλεων για την προστασία από τις πλημμύρες ή για άλλους προστατευτικούς λόγους ή υγιεινής ή της ψυχικής ισορροπίας των πολιτών. Επειδή αυτές οι Δασώσεις ή φυτείες έγιναν στην πλειοψηφία τους σε πρώην Δασικές εκτάσεις είναι ειδικού Δασοκομικού σκοπού και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις φυτείες δάσωσης αγρών ή με τις καλλωπιστικές φυτείες.

Στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε δει αρκετές προσχηματικές προσφυγές στο ΣτΕ. Όλες σχετιζόμενες με προσπάθειες καθυστέρησης λόγω επιχειρηματικών συμφερόντων. Πρόχειρα θυμάμαι τις προσφυγές για αν μην κτιστεί το σεισμόπληκτο γήπεδο της ΑΕΚ, με αποτέλεσμα να χάσει την χρηματοδότηση η οποία μεταφέρθηκε σε άλλη ομάδα για το νέο γήπεδο Καραϊσκάκη  (που όμως ήταν και νεότερο και ασφαλές). Θυμάμαι μετά τους …Κορμοράνους στον ελαιώνα της Αττικής για να μην γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού αυτή την φορά. Ο εργολάβος ουσιαστικά καταστράφηκε και ακόμα στην περιοχή παρατηρούμε ένα γιαπί απροσδιορίστου σχήματος και σαπισμένα μαδέρια…

Έχουν γίνει χιλιάδες άλλες περιπτώσεις προσφυγών στο ΣτΕ απλώς για καθυστέρηση.

Ουσιαστικά την αργοπορία του Δικαστηρίου. Το χρησιμοποιούν ως εργαλείο για να ακυρώσουν… την εφαρμογή των Συνταγματικών δικαιώματα Ελλήνων πολιτών.

Μια τέτοια προσφυγή έγινε και για το έργο του Ελληνικού. Προσφυγή γιατί; Γιατί θα καταστραφεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο «Δασική» βλάστηση που όμως αποτελείται κυρίως από ξενικά είδη (Ευκαλύπτους) που σημαίνει ότι αυτονόητα πρόκειται για τεχνητή φυτεία.

Κύκλοι γνωστοί για την παροιμιώδη αμέλειά τους (τουλάχιστον) που στοίχησε και την ζωή παιδιών στο πρόσφατο παρελθόν «ευαισθητοποιήθηκαν» γιατί θα καταστραφεί μία μη Δασική τεχνητή φυτεία σε ένα έργο που το τεχνητό πράσινο και τα άλση θα δεκαπλασιαστούν οργανωμένα παράλληλα με άλλες χρήσεις.

Όμως το θέμα μας δεν είναι αυτό. Δεν είναι θέμα οι αντιεπιστημονικές ή και αυθαίρετες απόψεις του οποιουδήποτε πολίτη.

Το θέμα είναι ότι το ΣτΕ θα συζητήσει στα σοβαρά για το αν οι τεχνητές φυτείες προστατεύονται ή όχι από την Δασική Νομοθεσία.

Το πρόβλημα είναι ότι το ΣτΕ απασχολείται με ένα αυτονόητα λυμένο θέμα και δεν έχει δυνατότητα να αποφύγει την καθυστέρηση. Έτσι καθυστερεί το συνολικό έργο, μέσα σε τμήματα παρατηρούνται αυθαίρετες χρήσεις όπως για παράδειγμα, μαθήματα εκμάθησης οδήγησης Νταλίκας. Κι ο χορός καλά κρατεί. Έργα καθυστερούν, μεροκάματα στερούνται, δραστηριότητες δεν αναπτύσσονται, η οικονομία των επιδομάτων συνεχίζεται και πολιτικάντες περιοχών «χτίζουν καριέρες».

Όμως ούτε κι αυτό δεν είναι το μείζον θέμα. Το θέμα είναι η λειτουργία του ίδιου του ΣτΕ.

Δείτε ένα παράδειγμα:

Ας παραθέσω τρείς αποφάσεις του ΣτΕ.

ΣτΕ 595/1999 (Νο Β 49.938) «Σε περίπτωση που με την κήρυξη εκτάσεως ως αναδασωτέας εκδοθεί κατά την ειδική διοικητική διαδικασία του άρθρου 14 ν.998/1979 απόφαση που χαρακτηρίζει αυτή μη δασική, τότε κλονίζεται η αιτιολογία της αποφάσεως περί αναδασώσεως».

Με άλλα λόγια η διαδικασία κήρυξης μιας έκτασης ως αναδασωτέας είναι ανεξάρτητη και δεν ανακόπτει την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού μετά από την κήρυξη. Μάλιστα η αναδασωτέα απόφαση κλονίζεται στην περίπτωση αυτή.

ΣτΕ 214/1993 (Δι.Δικ. 1994, 209) «Η κήρυξη εκτάσεως ως αναδασωτέας δεν κωλύει την έναρξη πρόοδο και περάτωση της διαδικασίας χαρακτηρισμού εκτάσεως ως δασικής».

Σαφές και κατανοητό. Ας μην το σχολιάσω.

Για να δούμε όμως και την απόφαση του ΣτΕ 838/2002 «Η έκδοση πράξης χαρακτηρισμού και η έκδοση απόφασης κήρυξης έκτασης ως αναδασωτέας ακολουθούν διακεκριμένες μεταξύ τους διαδικασίες που αποκλείονται αμοιβαίως. Το αρμόδιο για χαρακτηρισμό όργανο δεν μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης χαρακτηρισμού στην περίπτωση που η προς χαρακτηρισμό έκταση έχει κηρυχθεί ως αναδασωτέα ή διαπιστώνεται ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την κήρυξή της σύμφωνα με το άρθρο 117 του Συντάγματος και 38 του Ν.998/1979. Ομοίως δεν είναι δυνατή η έκδοση απόφασης κήρυξης ως αναδασωτέας μιας έκτασης που έχει τελεσίδικα χαρακτηριστεί μη δασική, εκτός εάν υπάρχουν νεότερα στοιχεία τα οποία δικαιολογούν την έκδοσή της και δεν είχαν τεθεί υπόψη των οργάνων που προέβησαν στον χαρακτηρισμό.

Η απόφαση 838/2002 του ΣτΕ είναι ευθέως αντίθετη με τις δύο προηγούμενες πάλι του ΣτΕ, γεγονός που έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση και ευτυχώς επιλύθηκε μερικώς από την Νομοθεσία των Δασικών χαρτών και αν δεν υποβληθεί κάποια φαεινή ιδέα από τους δεκάδες άσχετους που δέχεται καθημερινά ο κος Υπουργός Περιβάλλοντος, ελπίζουμε να μην αλλάξει.

Λοιπόν ανακεφαλαιώνουμε :

  1. Οι τεχνητές φυτείες για λόγους Ιστορικούς, Παραδοσιακούς, Παραγωγικούς και για λόγους ενίσχυσης των προσπαθειών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ήταν ΠΑΝΤΑ ΜΗ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΚΤΑΣΕΙΣ.
  2. Οι τεχνητές φυτείες ήταν πάντα ένα εργαλείο πύκνωσης των τάξεων των κύριων συντελεστών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ.

Επομένως η απόφαση θα πρέπει να είναι αυτονόητη.

Και κάτι ακόμα. Όσο σεβαστοί μας δικαστές του ΣτΕ ασχολείστε με ανούσιες, γελοίες και προσχηματικές προσφυγές, δεν ασχολείστε με τις κύριες. Βρείτε λοιπόν μια λύση.

Σήμερα τα ευαίσθητα οικοσυστήματα θέλουν να τα διαχειριστούν οι Πολιτικοί Μηχανικοί, υπάρχει προσφυγή από το 2018 η οποία καθυστερεί να εκδικαστεί και δεν αποφασίζεται το διεθνώς αυτονόητο.

Τα ορεινά υδρονομικά είναι πάλι θέμα Πολιτικού Μηχανικού. Υπάρχει προσφυγή, απόφαση δεν παίρνεται και ο κος Υπουργός …σκέφτεται τι να κάνει… Την Κυριακή (20/9/2020), ανακοίνωσε τους επτά άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφονται τα έργα που έχει προτείνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο ένας από αυτούς τους άξονες είναι ένα εκτεταμένο σχέδιο αναδασώσεων. Το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ, είπε.

Πολύ σωστή προσέγγιση!!! ΝΑΙ ΟΙ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. Χρειαζόμαστε πράγματι ένα συνολικό εκτεταμένο σχέδιο αναδασώσεων συμπεριλαμβανομένων και των αντιπλημμυρικών έργων που σχεδιάζονται συνδυαστικά με μόνιμα Δασικά φράγματα και αναδασώσεων των λεκανών απορροής με κατάλληλα είδη.

Μετά βέβαια από τις υδρολογικές μελέτες της κάθε περιοχής που είναι έτοιμες από τις Δασικές Υπηρεσίες και μένει απλώς να επικαιροποιηθούν με νεότερα υδρολογικά στοιχεία.

Βλέπετε, οι αναδασώσεις δεν είναι «φυτεύω τον κήπο μου». Δεν είναι Κηπουρική. Χρειάζεται σχεδιασμό οικολογικό, τεχνικό, χωρικό και χρονικό.

Ελπίζουμε ο κος Υπουργός να λύσει γρήγορα το πρόβλημά του. Με ποιους θα το κάνει αυτό; Με τους Πολιτικούς Μηχανικούς; Με τους Μηχανικούς Περιβάλλοντος; Με τους Τοπογράφους; Με τους Αρχιτέκτονες; Όλες οι ειδικότητες χωρίς κανένα μάθημα διαχείρισης Δασικών οικοσυστημάτων και σίγουρα με παντελή άγνοια Συστηματικής Δασικής Βοτανικής τι μπορούν να προσφέρουν;

Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβετε και να πείτε το διεθνώς αυτονόητο; Θα το κάνετε ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΣΟΛΟΓΟΥΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΥΣ. Πάντως εγώ και πολλοί Δασολόγοι που γνωρίζω, συμφωνούν με τους επτά στόχους του κου Υπουργού και θα σταθούμε στο πλευρό του όταν και όπου θα μας χρειαστεί.

Αυτά τα γράφω γιατί τελευταία οι παραπάνω κλάδοι νομίζουν ότι μπορούν να διαχειριστούν τα Δασικά οικοσυστήματα και ήδη ασχημονούν πάνω τους, μέσω των Δημοτικών έργων και του κατάπτυστου ΠΔ 99/2018 του πρώην προέδρου του ΤΕΕ κου Σπίρτζη στο τέλος της φτωχής κατά τα υπόλοιπα Υπουργικής θητείας του.

Όσο όμως ο σημερινός και πιο σύγχρονος κος Υπουργός δεν αποφασίζει να αποκαταστήσει τα διεθνώς ισχύοντα, πρέπει να αποφασίσει το ΣτΕ… το διεθνώς αυτονόητο.

Οι προσφυγές είναι εκεί αλλά δεν προτάσσονται και καθυστερούν γιατί προηγούνται οι πολιτικάντικες προσχηματικές προσφυγές. 

Την ίδια στιγμή διάσημος Ακαδημαϊκός μας, ανακοίνωσε «ένα τεράστιο και πολύχρονο πρόγραμμα εκτίμησης και καταγραφής της επικινδυνότητας των ποταμών,  χειμάρρων και ρεμάτων». ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΔΑΠΑΝΗΘΟΥΝ; Δεν μας είπε ούτε και ρωτήθηκε.

Το ρωτάω εγώ, απλώς γιατί οι Δασικές Υπηρεσίες έχουν κάνει ήδη εδώ και πολλά-πολλά χρόνια την κατάταξη αυτή. Ξέρουμε ήδη όλους τους χείμαρρους και τα ρέματα. Και τα έχουν κατατάξει λεπτομερώς σε πλήρες δίκτυο με πρωτεύοντα, δευτερεύοντα, τριτεύοντα ρέματα. Συνοδευόμενη η κατάταξη και με τις απορροές και χαρτογραφικό υλικό. Προς τι λοιπόν η νέα «καταγραφή» ή καλύτερα… αντιγραφή;

Απαντάω μόνος μου : Για τις παχυλές αμοιβές. Ελπίζω να κάνω λάθος αλλά δυστυχώς δεν κάνω. (Εδώ θυμήθηκα την σωστή ρήση του κου Πρωθυπουργού : «Θα αξιοποιήσουμε και δεν θα σπαταλήσουμε τα χρήματα του ταμείου Ανάκαμψης». Είδατε; Ήδη ο κος Πρωθυπουργός προδόθηκε).

Κε Πρωθυπουργέ, αυτή είναι η προτεραιότητα σήμερα; Μια ομάδα άσχετων με το αντικείμενο, να κάνουν μια εδώ και μια εξηκονταετία έτοιμη μελέτη;

Πέρασε μια εικοσαετία σχεδόν και δεν έχει γίνει κανένα μόνιμο υδρονομικό έργο στους ορεινούς μας όγκους. Σταμάτησε κάθε χρηματοδότηση.

Κι αυτό γιατί; Για να γίνουν κυκλώπεια, πολυδάπανα και μάταια πεδινά υδρονομικά έργα. Τι μας περιμένει; Οι καταστροφικές και τραγικές πλημμύρες.

Κε Πρωθυπουργέ, αφήστε τους Δασολόγους-Περιβαλλοντολόγους να κάνουν την δουλειά τους. Στηρίξτε τις Δασικές Υπηρεσίες. Είναι σίγουρο ότι θα έχουμε σπάνια πλημύρες και επίσης σπάνια καταστροφικά φαινόμενα.

Οπότε αγαπητοί σεβαστοί μας Δικαστές, ΕΧΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ. Πρέπει να επιταχύνετε το έργο σας.

Πρέπει να αλλάξετε την λειτουργία σας για να μην χορεύετε στις Προσχηματικές Προσφυγές αργοπορίας. Να απαντήσετε άμεσα στα σύγχρονα προβλήματα.    

 

   

——————-

Διαβάστε επίσης:
ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ;
ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ
Δασικές Πυρκαγιές: Οικονομική σπατάλη ή μέτρα για τη διαμόρφωση μιας νέας συνολικής δασικής πολιτικής;
Η καταστροφή του Εθνικού Δρυμού Σουνίου – Οι δασικές πυρκαγιές, οι ευθύνες, οι αλήθειες και τα ψέμματα


Τα ενυπόγραφα κείμενα που φιλοξενούνται στη κατηγορία «Απόψεις» δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων, και όχι κατ’ ανάγκη του dasarxeio.comΚατηγορίεςΑπόψεις, Νομοθεσία

Tags: , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: