Το μυστήριο των 330 νεκρών ελεφάντων

Ερευνητές ανακοίνωσαν πως ο θάνατος εκατοντάδων ελεφάντων οφείλετε σε τοξίνη που παράγεται από τα κυανοβακτήρια

Τους τελευταίους μήνες έχουν βρεθεί συνολικά 330 νεκροί ελέφαντες στο Δέλτα του Οκαβάνγκο στη Μποτσουάνα. Η λαθροθηρία αποκλείστηκε από νωρίς ως αιτία θανάτου, καθώς τα πτώματα βρέθηκαν με άθικτους χαυλιόδοντες. Ο λόγος του μαζικού θανάτου των παχυδέρμων παρέμεινε ένα μυστήριο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπεύθυνα τα κυανοβακτήρια 

Εργαστηριακές δοκιμές σε δείγματα αίματος από τα νεκρά ζώα, καθώς και σε δείγματα εδάφους και νερού έδειξαν ότι, τοξικοί μικροοργανισμοί, τα κυανοβακτήρια, σκότωσαν τα ζώα στο Δέλτα του Οκαβάνγκο στα βορειοδυτικά της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Μαμάντι Ρούμπεν, επικεφαλής κτηνίατρος του Πάρκου άγριας ζωής της Μποτσουάνα.

Τα κυανοβακτήρια είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί κοινοί στο νερό και μερικές φορές βρίσκονται στο έδαφος. Δεν παράγουν όλες τοξίνες, αλλά όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες τέτοια φαινόμενα θα συμβαίνουν συχνότερα καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες. Παραμένει  όμως ερωτηματικό γιατί επηρεάστηκαν μόνο οι ελέφαντες

Ορισμένοι τύποι κυανοβακτηρίων, τα οποία είναι επίσης γνωστά και ως «κυανoφύκη» (blue-green algae στη διεθνή ορολογία), είναι δυνητικά θανατηφόρες τοξίνες. «Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί κανένα άλλο είδος δεν επηρεάστηκε από αυτές τις τοξίνες», δήλωσε ο κτηνίατρος.

Η Μποτσουάνα στη νότια Αφρική είχε καλή φήμη στην ήπειρο όσον αφορά την προστασία της  φύσης και των ζώων. Ωστόσο η απόφαση της χώρας να καταργήσει την απαγόρευση του κυνηγιού ελέφαντα προκάλεσε πέρυσι θύελλα διαμαρτυριών.

Επίσης και στη γειτονική Ζιμπάμπουε βρέθηκαν επίσης τουλάχιστον 22 ελέφαντες νεκροί. Η αιτία του θανάτου τους δεν έχει όμως ακόμη διευκρινιστεί.ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: