Δίωξη ημίαιμων, μη δεσποζόμενων, χοίρων και αγριόχοιρων σε αγροτικές και λοιπές περιοχές

Στην παράταση του μέτρου της δίωξης ημίαιμων, μη δεσποζόμενων, χοίρων και αγριόχοιρων σε αγροτικές και λοιπές περιοχές προχώρησε ο αρμόδιος υφυπουργός, Νικόλαος Ταγαράς.

Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, παρατείνεται η διάρκεια ισχύος της υπουργικής απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/71418/545/06.08.2019 «Δίωξη ημίαιμων, μη δεσποζόμενων, χοίρων και αγριόχοιρων σε αγροτικές και λοιπές περιοχές» (Β ́ 3139), μέχρι τις 30-12-2020.

Τα συνεργεία που συγκροτήθηκαν από τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, δυνάμει της ανωτέρω απόφασης στο πλαίσιο εφαρμογής της παρ. 2α του άρθρου 259 του ν.δ. 86/1969 (Δασικός Κώδικας, Α ́ 7), θα εντατικοποιήσουν για το χρονικό αυτό διάστημα τη λειτουργία τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και σε συνεργασία με τις τοπικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για τον εντοπισμό περιοχών άμεσης προτεραιότητας για την εφαρμογή του μέτρου.

Όπως αναφέρει η υ.α., τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές της Ελλάδος καταγράφεται υπερπληθυσμός του είδους Sus scrofa (αγριόχοιρος) και κυρίως ημίαιμων ατόμων αυτού που προκαλούν εκτεταμένες ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες, με αντίστοιχα αποτελέσματα στην αγροτική οικονομία.

Παρά τα διαχειριστικά μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα, όπως είναι η απεριόριστη κάρπωση των αγριόχοιρων κατά την κυνηγετική περίοδο σε όλη τη χώρα, δεν μειώθηκε ικανοποιητικά ο πληθυσμός των αγριόχοιρων, ούτε και οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή, ενώ γίνεται και συνεχής αναφορά σε ζημιές που προκαλούνται από μη δεσποζόμενους ημίαιμους χοίρους και αγριόχοιρους.

Σχετική απόφαση:
Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/89600/2453/17.09.2020 (Β΄ 4093) Δίωξη ημίαιμων, μη δεσποζόμενων, χοίρων και αγριόχοιρων σε αγροτικές και λοιπές περιοχές.
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [121.55 KB]

 ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Θήρα

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: