Ρυθμίσεις θήρας στο Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Αμβρακικού

Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και αφορά τις ρυθμίσεις θήρας στο Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Αμβρακικού, για ένα χρόνο ακόμα, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2021: 

  1. απαγορεύεται η θήρα στις ζώνες Α´ και Α1 του Αμβρακικού κόλπου, και
  2. επιτρέπεται η θήρα στις περιοχές Β, Γ1, Γ2, Γ3, Γ4, Γ5 και Γ6, στα πλαίσια πάντα της ισχύουσας ετήσιας ρυθμιστικής απόφασης θήρας.

Από την ίδρυση του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού το 2008, το κυνήγι στην περιοχή απαγορεύτηκε με σχετική απόφαση για τρία χρόνια, η οποία παρατάθηκε άλλες δύο φορές έως το 2013, προκειμένου να μελετηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τη θηροφύλαξη και την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών. Κι αυτό διότι στον Υγρότοπο του Αμβρακικού είχαν καταγραφεί φαινόμενα λαθροθηρίας (ενδεικτικά 1, 2, 3).

Το 2013, με απόφαση του τότε αρμόδιου υπουργού, Σταύρου Καλαφάτη, επιτράπηκε το κυνήγι, κατά την κυνηγετική περίοδο 2013−2014, σε συγκεκριμένες περιοχές του Εθνικού Πάρκου και διατηρήθηκε η απαγόρευση στην έκταση της ζώνης Α και Α.1. Από το επόμενο έτος, με αποφάσεις των εκάστοτε αρμόδιων υπουργών (Ταγαράς, Φάμελλος) παρατείνεται η διάρκεια ισχύος των ρυθμίσεων της απόφασης του κ. Καλαφάτη.

Και η φετινή σχετική υ.α., όπως και η αντίστοιχη του 2018, ορίζει ότι οι Δασικές Υπηρεσίες των οικείων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού – Λευκάδας θα μεριμνήσουν για την υλοποίηση των διαδικασιών και των ενεργειών που προβλέπονται στο Τοπικό σχέδιο Δράσης το οποίο εγκρίθηκε με την αριθμ. 173591/1629/17-9-2018 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Τοπικό Σχεδίου Δράσης για την προστασία προστατευόμενων και μη ειδών της άγριας πανίδας στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτοπων Αμβρακικού».

Επιπλέον, οι ανωτέρω φορείς, σε συνεργασία με τις οικείες Κυνηγετικές Ομοσπονδίες (Ε ́ Κ.Ο.Η και Δ ́ Κ.Ο.Σ.Ε.) θα μεριμνήσουν στα πλαίσια των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν σύμφωνα με το «Τοπικό Σχέδιο Δράσης»:

1. Για τη διαρκή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών παρακολούθησης και εποπτείας των περιοχών στις οποίες επιτρέπεται ή μη, η άσκηση θηρευτικών δραστηριοτήτων και λήψη τοπικών μέτρων ενισχυτικών για την αποτελεσματικότερη θηροφύλαξη.

2. Για τον έλεγχο των χωρικών απαγορεύσεων στον πυρήνα του Ε.Π.Υ.Α (Βάλτος της Ροδιάς και μεγάλες λιμνοθάλασσες).

3. Για τη συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία για τους σκοπούς των ελέγχων.

4. Για την αξιοποίηση πλωτών και λοιπών μέσων, τη λειτουργία παρατηρητηρίων και την επισκευή των υπαρχουσών υποδομών για τους παραπάνω σκοπούς.

5. Για τη δημιουργία χάρτη με τις θέσεις επόπτευσης στο Εθνικό Πάρκο.

6. Για τη συνεργασία τους για την τήρηση κοινής μεθοδολογίας καταγραφής περιστατικών λαθροθηρίας (σύνταξη κοινού πρωτοκόλλου καταγραφής).

7. Για την πραγματοποίηση συστηματικών ελέγχων από τους δασικούς υπαλλήλους και τους ιδιωτικούς φύλακες θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων, για τον έλεγχο της παράνομης χρήσης μολύβδινων σκαγιών εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού.

8. Για την εκπόνηση, προγράμματος επιστημονικής παρακολούθησης της επίδρασης της άσκησης της θήρας σε θηρεύσιμα και μη είδη, λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνή πρότυπα. Η διάρκεια του προγράμματος επιστημονικής παρακολούθησης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τριετούς διάρκειας.

Όπως αναφέρει η υ.α., μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου 2020-2021 και μέχρι την 31η Μαΐου 2021, θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα εφαρμογής της παρούσας απόφασης, σε συνάντηση εργασίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων και ιδίως η λήψη και η αποτελεσματικότητα των ειδικών μέτρων, που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση, καθώς και οι προβλέψεις του «Τοπικού Σχεδίου Δράσης» για την προστασία προστατευόμενων και μη ειδών της άγριας πανίδας στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού», που εγκρίθηκε με την υπ’ αρ. 173591/1629/17-9-2018 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β ́ 4190).

Σχετική απόφαση:
Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/89601/2454/17.09.2020 (Β΄ 4093) Ρυθμίσεις θήρας στο Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Αμβρακικού.
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [121.55 KB]



ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Θήρα, Προστατευόμενες περιοχές

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: