Μεγάλη καμπάνια της EFSA για την αφρικανική πανώλη των χοίρων σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη

Μια μεγάλη εκστρατεία με στόχο να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και να αποτραπεί η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλους των χοίρων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA).

Η εκστρατεία, που έρχεται να συμπληρώσει ανάλογες προσπάθειες της Κομισιόν και άλλων διεθνών οργανισμών, στοχεύει σε κράτη που βρίσκονται κοντά σε χώρες όπου είναι παρούσα η νόσος: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ελλάδα, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Σλοβενία.

Τι είναι η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) είναι μια ασθένεια που προσβάλλει οικόσιτους και άγριους χοίρους. Αν και είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο, μπορεί να είναι θανατηφόρα για τους χοίρους και έχει σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες για τις πληγείσες χώρες. Τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη.

Καθώς δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο διαθέσιμα σήμερα, είναι σημαντικό να αποφευχθούν τα ξεσπάσματα της ασθένειας λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα ως πολίτες, τουρίστες, αγρότες ή κυνηγοί.

Τα βασικά μηνύματα της καμπάνιας: Εντοπισμός, πρόληψη, αναφορά

Επειδή μια επιδημία αφρικανικής πανώλους των χοίρων μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις, ο εντοπισμός, η πρόληψη και η αναφορά είναι απαραίτητες για να περιοριστεί η νόσος. Αυτές είναι οι βασικές λέξεις της καμπάνιας η οποία θα εξελιχθεί με ενημερωτικά δελτία, γραφήματα, δημοσιεύσεις κοινωνικών μέσων και άλλο υλικό.

Στόχοι και κοινό

Η εκστρατεία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και την κατανόηση της ζωονόσου και στις εννέα χώρες. Απευθύνεται σε ομάδες ανθρώπων και ατόμων που έρχονται σε επαφή με οικόσιτους χοίρους και αγριόχοιρους, όπως οι χοιροτρόφοι και οι κυνηγοί. Για τις ανάγκες της καμπάνιας η EFSA θα συνεργαστεί επίσης με κτηνιατρικούς οργανισμούς, κυνηγετικούς συλλόγους, ομάδες αγροτών, τελωνειακούς υπαλλήλους, αστυνομία συνόρων, τοπικές κυβερνήσεις, τουριστικούς πράκτορες και ταξιδιώτες.

Μάθετε περισσότερα για την ΑΠΧ στον ιστότοπο της καμπάνιας: www.efsa.europa.eu/StopASF#/gr/

Μεγάλη καμπάνια της EFSA για την πρόληψη της αφρικανικής πανώλους των χοίρων σε Ελλάδα και ΝΑ ΕυρώπηΚατηγορίεςΘήρα, Κτηνοτροφία - Βοσκότοποι

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: