Μερική κύρωση αντί της πλήρους κυρώσεως

Ένα απαράδεκτο δείγμα θεσμικής ανικανότητας

Δημήτριος Η. Παπαστερίου
Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ

Αντί για την κύρωση του δασικού χάρτη (που προϋποθέτει ακρίβεια, πληρότητα και σαφήνεια των στοιχείων του) επικρατεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το νομοθετικό «εύρημα» της «μερικής κυρώσεως». Πρόκειται για όρο που καλείται – κατά τρόπο αντισυνταγματικό – να καλύψει σειρά ολόκληρη ανακριβειών, ελλείψεων πληρότητας και ασαφειών των στοιχείων των ελαττωματικών δασικών χαρτών, μια κατάσταση που οφείλεται σε ένα σύμπλεγμα διατάξεων και κτηματολογικών δασικών πράξεων που προσβάλλουν το Σύνταγμα.

Γίνεται λόγος για την αρχή της μερικής κυρώσεως, η οποία, σε συνδυασμό με την αρχή της μη πληρότητας των δασικών χαρτών, οδηγεί σε ένα χωλό δασολόγιο και στη συνέχεια σε ένα ανεπαρκές δασικό Κτηματολόγιο, με έντονα αρνητικές επιπτώσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο, συμπεριλαμβανομένης της απαράδεκτης καθυστερήσεως στη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, στις οποίες συμβάλλει διαπαραταξιακά ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας. Τον τελευταίο καιρό η σκυτάλη βρίσκεται στο ν. 4685/2020, όπως ισχύει, και στα παράγωγά του. Ακόμη ασχολούμαστε με τις λεγόμενες καταληκτικές προθεσμίες – εκπληκτικό δείγμα νομικού νεολογισμού στο Κτηματολογικό Δασικό Δίκαιο- και όχι με την αποσβεστική προθεσμία για την κύρωση των δασικών χαρτών, την οποία συστηματικά αποφεύγουμε.

Ερώτημα: Έχουν γνώση οι φύλακες του «καθ΄ έξη υποτροπιαζόμενου» διαρκούς εγκλήματος σε βάρος του Εθνικού Κτηματολογίου; Η μερική κύρωση ελαττωματικών δασικών χαρτών οδηγεί σε αρνητική απάντηση. Κάποτε πρέπει να αρμενίσουμε σωστά, αγαπητοί φύλακες.

Εν αναμονή της Στρατηγικής για την ανάπτυξη της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών, με την ελπίδα να υπάρξει πράγματι ανάπτυξη πληροφοριών, που να διαθέτουν ακρίβεια, πληρότητα και σαφήνεια κατά το ισχύον Σύνταγμα. Τα δεδομένα της «μερικής κυρώσεως»,  των ελαττωματικών δασικών χαρτών και των παρατάσεων των «καταληκτικών προθεσμιών» είναι ένα σύνθεμα που δεν μπορεί να ενταχθεί στην ανάπτυξη της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών.

 

Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 29.10.2020

Διαβάστε επίσης:
ALALUM Α΄
ALALUM B΄
Νομολογιακό Συντακτικό Αξιών. Με βάση τις δέκα οκτώ (18) σκέψεις της ΟλΣτΕ 685/2019ΚατηγορίεςΑπόψεις, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: