Δραματική μείωση των εσόδων της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας

Σε χρεοκοπία κινδυνεύουν να οδηγηθούν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις και ιδιαίτερα η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας λόγω της διαχρονικής μείωσης των αδειών θήρας (80.000 λιγότερες άδειες τα τελευταία 10 χρόνια).

Ηδη από το περασμένο καλοκαίρι η ηγεσία της ΚΣΕ, στη πρότασή της για τον καθορισμό των συνδρομών και των τελών έκδοσης αδειών θήρας για το έτος 2020 –21, είχε εκφράσει τους φόβους της για την περαιτέρω μείωση των αδειών κυνηγιού εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που αυτή έχει επιφέρει.

Όπως σημειώνει στο σχετικό έγγραφό της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «τα τελευταία 10 χρόνια, η μεγάλη μείωση των αδειών θήρας, έχει επιφέρει δραματική μείωση των εσόδων μας. Το σύνολο των ετησίων εξόδων, τα τελευταία 8 χρόνια, ξεπερνάει τα συνολικά έσοδα, κάθε έτος, κατά μέσο όρο κατά 650.000,00 €, σύφωνα με τους Απολογισμούς χρήσεως της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Το διάστημα αυτό, η κάλυψη των ετησίων εξόδων, παρά τα μειωμένα έσοδα, εξασφαλιζόταν με τη χρήση αδιάθετου υπολοίπου προηγουμένων ετών.

«Δυστυχώς», όπως αναφέρει, «το αδιάθετο υπόλοιπο έχει πλέον εξαντληθεί και δεν επαρκεί για να καλύψει, μαζί με τα τακτικά ετήσια έσοδα, τις ανελαστικές δαπάνες της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για τον επόμενο χρόνο».  Επισημαίνοντας ότι το 95% του συνόλου των ετησίων εσόδων της ΚΣΕ χρηματοδοτεί τις ανάγκες της Θηροφυλακής!

Υπόλοιπα Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας στις 31 Ιουλίου των προηγούμενων ετών και πρόβλεψη για το τρέχον έτος

Η μεγάλη μείωση των εσόδων της περιόδο 2019-20, όπως υποστηρίζει η ΚΣΕ, οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στη «διαρροή» 5.000 κυνηγών, οι οποίοι, λόγω του μικρότερου κόστους της άδειας, προτίμησαν να θεωρήσουν άδειες μέσω των μη συνεργαζόμενων κυνηγετικών συλλόγων. «Κατά την περίπτωση που οι εν λόγω κυνηγοί (συνολικά 14.000) εξέδιδαν άδειες μέσω των συνεργαζόμενων με το ΥΠΕΝ Κυνηγετικών Οργανώσεων, 760.000,00€ επιπλέον ετησίως θα επενδύονταν από την Κ.Σ.Ε. στη θηροφυλακή», επισημαίνει.

Οι άδειες θήρας που εκδίδονται μέσω των Κυνηγετικών Συλλόγων (Κ.Σ.) μειώνονται σταθερά τα τελευταία έτη.

Για να ισοσκελιστεί το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ζήτησε την αύξηση των συνδρομών υπέρ των κυνηγετικών οργανώσεων κατά 5,00 €, με παράλληλη μείωση των τελών (Πράσινο Ταμείο) κατά 5,00€, για κάθε κατηγορία αδειών (τοπική, περιφερειακή, γενική), ώστε η αναγκαία αύξηση της συνδρομής να μην τροποποιήσει το συνολικό αντίτιμο για την έκδοση των αδειών θήρας. Πρότασή που τελικά δεν έγινε δεκτή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και το ποσό της άδειας θήρας που οδηγείται στα ταμία των κυνηγετικών οργανώσεων (ετήσια συνδρομή) παρέμεινε στα επίπεδα του προηγούμενου έτους (65 €).

-❖-❖-❖-

Διαβάστε επίσης: Σβήνει η θήρα στην Ελλάδα

 


 ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Τελικά, είτε η Γενική Διεύθυνση Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ δεν κάνει σωστά τη δουλειά της και δεν έχει καλή εικόνα για τα οικονομικά της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (Κ.Σ.Ε.) είτε η Κ.Σ.Ε. δεν κάνει ορθολογική διαχείριση των οικονομικών της. Δεν εξηγείται αλλιώς αυτή η κατάσταση που παρουσιάζεται στο παραπάνω άρθρο.
    Το Νοέμβριο του 2019 η Γενική Διεύθυνση Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠ.ΕΝ (εποπτεύουσα δασική αρχή της Κ.Σ.Ε.), διαβεβαίωνε την ελληνική βουλή ότι παρά τη μείωση των αδειών θήρας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, έχει εξασφαλιστεί η λειτουργία των φυλάκων θήρας των κυνηγετικών ομοσπονδιών με την αύξηση κατά 5€ των συνδρομών των κυνηγών και όχι μόνο αυτό αλλά σύμφωνα με την ίδια απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης, η αύξηση αυτή εξασφαλίζει και το γενικότερο φιλοθηραματικό έργο της Κ.Σ.Ε.. Τέλος με το ίδιο έγγραφο η Γενική Διεύθυνση τόνιζε για την ανάγκη εξορθολογισμού των οικονομικών της Κ.Σ.Ε. προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις που έχει αναλάβει. (βλ. https://dasarxeio.com/2019/12/17/74277/).
    Σήμερα, ένα χρόνο μετά την απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών στην ελληνική βουλή, στη μέση της τρέχουσας κυνηγετικής περιόδου, που σημαίνει ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των αδειών θήρας και δεν μπορεί να αποτιμηθεί η κυνηγετική χρονιά, έχει φανεί κιόλας αδιέξοδο με την εξάντληση όλων των αποθεμάτων. Το αδιέξοδο αυτό μάλιστα είναι τόσο σοβαρό που υπάρχει κίνδυνος χρεωκοπίας των κυνηγετικών οργανώσεων και αδυναμίας εξασφάλισης λειτουργίας της ομοσπονδιακής θηροφυλακής.
    Από την άλλη, όλοι παρακολουθήσαμε τους εκπροσώπους της Κ.Σ.Ε. στην επιτροπή της Βουλής την προηγούμενη Άνοιξη (Μάρτιος 2020) κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα όπλα, να διαβεβαιώνουν τους Έλληνες βουλευτές αλλά και όλους τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν σε εκείνη τη συνεδρίαση ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα οικονομικά της Κ.Σ.Ε..
    Τελικά κάποιος από όλους δε λέει την αλήθεια ή ο συντάκτης του παραπάνω άρθρου δεν είναι καλά ενημερωμένος.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: