Ν. Χαρδαλιάς: Υπάρχει βούληση να δρομολογήσουμε την εξαίρεση του κυνηγιού – Που και πότε;

Η απάντηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη σε επίκαιρη ερώτηση για την ένταξη του «κυνηγιού» και του «ερασιτεχνικού ψαρέματος» στην κατηγορία της άθλησης σε εξωτερικό χώρο ώστε να επιτρέπονται κατόπιν αποστολής σχετικού sms.

Τη βούληση της κυβέρνησης να δρομολογήσει την εξαίρεση του κυνηγιού και της αλιείας από τους περιορισμούς μετακίνησης, «όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν», εξέφρασε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, Β. Κεγκέρογλου.

«Και θα ξεκινήσουμε από τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, διότι υπάρχουν κάποια ζητήματα που αφορούν στο κυνήγι του αγριόχοιρου συνδεδεμένα με κάποια υγειονομικά ζητήματα», συμπλήρωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πρόβλημα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων θέτει σε προτεραιότητα το κυνήγι του αγριόχοιρου στις περιοχές κοντά στα βόρεια σύνορα.

Ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι «η οποιαδήποτε προσέγγιση στο ζήτημα του κυνηγιού δεν έχει κάποιο λόγο προκατάληψης ή οποιονδήποτε άλλο λόγο, αλλά μόνο τα πραγματικά δεδομένα. Και τα πραγματικά δεδομένα είναι ότι υπάρχουν δέκα εκατομμύρια πολίτες που έχουν κληθεί να μετακινούνται μόνο για τις απαραίτητες μετακινήσεις σε όλη τη χώρα».

Ανέφερε επίσης ότι στις 9 Νοεμβρίου το θέμα εισήχθη στην επιτροπή των επιδημιολόγων, αφού υπήρχε εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και ομόφωνα η επιτροπή απέρριψε το αίτημα αυτό. Και απέρριψε το αίτημα αυτό όχι στη βάση της όποιας επιδημιολογικής κατάστασης… αλλά στο ζήτημα της κινητικότητας.

«Δεν γίνεται δέκα εκατομμύρια Έλληνες να είναι σε κατάσταση απομόνωσης στα σπίτια τους και εκατόν εβδομήντα χιλιάδες φίλοι κυνηγοί -το λέω με σεβασμό στη δυνατότητα που έχουν για την ψυχαγωγία τους- απλά να μετακινούνται είτε μέσα στον νομό είτε εκτός νομού ή οπουδήποτε. Είναι λάθος μήνυμα, έχει και επιδημιολογικά δεδομένα, διότι ένα lockdown βασίζεται στην ελαχιστοποίηση του λεγόμενου mobility, της κινητικότητας, και η οποιαδήποτε προσπάθεια να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο ουσιαστικά δημιουργεί τεράστιο ζήτημα και στο μήνυμα, αλλά -το βασικότερο από όλα αυτά- και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και σε όσους προσπαθούμε», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κεγκέρογλου, στη δευτερολογία του, επέμεινε ότι η γνώμη των επιστημόνων (ομάδα των επιδημιολόγων ή των λοιμωξιολόγων) αφορά στο ομαδικό και όχι στο ατομικό κυνήγι. Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι «το θέμα εισήχθη στην Επιτροπή σχετικά με την ατομική ή την ομαδική συμμετοχή των πολιτών στο κυνήγι ή την αλιεία βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και του ολικού απαγορευτικού lockdown μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Βάσει αυτού η Επιτροπή τοποθετήθηκε».

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη δήλωση του κ. Χαρδαλιά ότι «προφανώς και το παρακολουθούμε, προφανώς και αντιλαμβανόμαστε τη διάθεση και των κυνηγών και των ψαράδων, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όλα αυτά διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες. Θα πρέπει να μπορούμε να μη δίνουμε το άλλοθι της μετακίνησης σε χιλιάδες πληθυσμού την ίδια στιγμή που δέκα εκατομμύρια Έλληνες βρίσκονται απομονωμένοι μέσα στα σπίτια τους και περιμένουν και προσπαθούμε όλοι μαζί -είμαι σίγουρος ότι όλοι μαζί το αντιλαμβανόμαστε αυτό- να μπορέσουμε να περάσουμε και αυτή τη δύσκολη κατάσταση».

Διαβάστε το απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής που αφορά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης (ΕΔΩ)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [59.93 KB]

Βορίδης: Άρση της απαγόρευσης θήρας αγριόχοιρου σε συγκεκριμένες περιοχές λόγω ΑΠΧ

Δραματική μείωση των εσόδων της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας

 

 ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: