Έργο LIFE ClimaTree και η επίδρασή του στο δασικό τομέα

Του Παναγιώτη Κορισιάνου
Δ/ντή Δασών Ν. Ηλείας

Με το έργο LIFE ClimaTree δημιουργούνται νέα πρότυπα, νέες πρωτοβουλίες για την δέσμευση του CO2, που η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί να αναπτύξει και να συμβάλλει στην μείωση των επιπτώσεων από την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής.

Το θέμα είναι τεράστιο και προβληματιζόμαστε, εάν πραγματικά είναι στις προθέσεις της ΕΕ να αξιοποιήσει τον πρωτογενή τομέα και σαφώς να ωφεληθούν οι Έλληνες αγρότες.

Ασφαλώς και αναζητείται επιστημονικά οι προϋποθέσεις για την πιστοποιημένη αποτίμηση μέτρηση της καθαρής απορρόφησης του CO2.

To εν θέματι έργο πρέπει να κινηθεί σε όλο το φάσμα της πρωτογενούς παραγωγής δηλ. όχι μόνο στις δενδρώδεις καλλιέργειες αλλά και στις δασοκομικές φυτείες (ταχυαυξή είδη, καρυδιά, καστανιά, δασικούς θάμνους όπως αρώνια, κρανιά).

Η συζητούμενη τιμή 120 ευρώ/ στρέμμα/ έτος, για τις υφιστάμενες ήδη φυτείες είναι ικανοποιητική, όμως σύμφωνα με τον Συντονιστή του έργου στην Ελλάδα, καθηγητή της Οικονομικής Περιβάλλοντος Κώστα Μπίθα, υπάρχει ενδιαφέρον από αεροπορικές εταιρείες που μπορούν να αγοράζουν δικαιώματα από αγρότες, αν και αυτό φαντάζει σήμερα δύσκολο λόγω πανδημίας, έτσι μάλλον μετατίθεται στο μέλλον.

Είναι αναγκαίο να τονίσω ανεξαρτήτως των όποιων επαφών με την Ένωση Αεροπορικών Εταιριών (ΙΑΤΑ) για την αγορά δικαιωμάτων, η επερχόμενη νέα ΚΑΠ πρέπει να κινηθεί θετικά στην ενίσχυση των αγροτών που καλλιεργούν δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά να επεκταθούν στους δασοκαλλιεργητές, υλοτόμους και δασικούς συνεταιρισμούς και γενικά προς τον δασικό τομέα, με πρωτόκολλα συνεργασίας, ή δημιουργίας δικαιωμάτων σε όλους τους παραπάνω που εργάζονται στην κατεύθυνση μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της μείωσης και της δέσμευσης του CO2.

Εάν λοιπόν στην Κομισιόν σχεδιάζουν το συγκεκριμένο μοντέλο με την γεωργία δέσμευσης του CO2 , εάν θέλουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση πρέπει να συμπεριλάβουν και τον δασικό τομέα.

Νομίζω ότι είναι καιρός να αφήσουμε τις θεωρητικές προσεγγίσεις, διότι αν και πέρυσι τον Δεκέμβρη υπογράφηκε η Πράσινη Συμφωνία, εν τούτοις η σημερινή κυβέρνηση ακύρωσε τα μέτρα 8.1, 8,2 και 8.3 ήτοι δασώσεις γεωργικών εκτάσεων, αγροδασοκομικά μέτρα κ.λπ. κάνοντας μια επιλεκτική πολιτική διαφοροποιούμενη σοβαρά από την πράσινη συμφωνία.

Αν και ο υποφαινόμενος γνωρίζω τον αρνητικό χαρακτήρα και την δομή λειτουργίας της Ε.Ε. και παρότι πολλοί να μην γνωρίζουν ότι η Ελλάδα συμβάλλει και αυτή στον κοινοτικό προϋπολογισμό της.

Πρέπει να παλέψουμε στην αξιοποίηση όλων αυτών των περιβαλλοντικών μέτρων, προς όφελος των αγροτών, για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

 


 

Η σύγχρονη αντιμετώπιση της καταστρεπτικής ασθένειας του Πλατάνου

 ΚατηγορίεςΑπόψεις, Δάσωση Γεωργικών Γαιών

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: