Οι λύκοι διχάζουν τη Νορβηγία

Εδώ και δεκαετίες μια έντονη συζήτηση διχάζει τη κοινωνία της Νορβηγία. Το ζήτημα του εάν θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση του πληθυσμού των λύκων που ζει στα εδάφη της αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης για τα πολιτικά κόμματα, τις οικογένειες και τις κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα, με περιβαλλοντολόγους απ’ όλο τον κόσμο να επικρίνουν τη Νορβηγία για το πώς διαχειρίζεται τον πληθυσμό των λύκων.

Το νέο ντοκιμαντέρ της εφημερίδας Guardian με τίτλο “The Wolf Dividing Norway”, φτάνει σε απομακρυσμένες κοινότητες στο χιονισμένο τοπίο της Νορβηγίας που δεν έχουμε ξαναδεί και ακολουθεί χαρακτήρες από τις δύο πλευρές της αντιπαράθεσης. Μια ομάδα κυνηγών που περιμένει νέα από την κυβέρνηση σχετικά με το εάν θα επιτρέπεται το ετήσιο κυνήγι τους, ενώ οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν τους φόβους του για τα χειρότερα. Με θυμωμένες απειλές και από τις δύο πλευρές, η ταινία κάνει μια βαθιά βουτιά σε ό, τι διακυβεύεται και για τις δύο ομάδες αλλά και την κοινωνία γενικότερα.Ο σκηνοθέτης Kyrre Lien αναφέρει ότι η περιέργεια του να ανακαλύψει τι ήταν αυτό που δημιούργησε τόσο μίσος και συναίσθημα στις δύο πλευρές τον οδήγησε να ξεκινήσει το ντοκιμαντέρ. «Προσπάθησα να καταγράψω τις απόψεις και των δυο πλευρών, των οικολόγων (conservationist) και των κυνηγών, ώστε να τις κατανοήσω καλύτερα. Το κυνήγι λύκων είναι ένα από τα πιο πολωμένα θέματα στη Νορβηγία, πιθανώς δίπλα στη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή. Ήθελα να κάνω τη συζήτηση λίγο πιο διακριτική και να δείξω πώς η σύγκρουση επηρεάζει τους ανθρώπους στην περιοχή», σημειώνει.

Στην ερώτηση εάν κάποια πλευρά τον έπεισε περισσότερο από την άλλη, απαντάει ότι «προερχόμενοι από μεγάλη πόλη, όπου οι λύκοι δεν είναι παρόντες στη ζωή μας, είναι εύκολο να σκεφτούμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στη φύση. Αλλά αφού άκουσα τις περιγραφές των κυνηγών σχετικά με το πώς επηρεάζει τη ζωή τους, αντιμετωπίζω επίσης με μεγάλη κατανόηση και αυτήν την άποψη… Νομίζω ότι είμαι κάπου στη μέση τώρα.».

Διαδήλωση κατά των λύκων

Πληροφορίες:  lifo.gr και theguardian.com


Aντιδράσεις για το «κυνήγι αναψυχής» λύκων

Αδειες για το κυνήγι των δύο τρίτων των λύκων στη χώρα δίνει η Νορβηγία

Λύκοι – Κυνηγοί 1:0 στην Νορβηγία

Νορβηγία: Περίπου 12.000 κυνηγοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να σκοτώσουν 16 λύκουςΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Θήρα

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: