Νανογλάρονα, η ζωή μιας νέας οικογένειας στο Δέλτα του ποταμού Έβρου (video)

Νανογλάρονα (Sterna albifrons), η ζωή μιας νέας οικογένειας στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, Ιούνιος 2020.

Οικογένεια: Γλαρόνια, Τάξη: Χαραδριόμορφα.

Η βιντεοσκόπηση ξεκινά μια μέρα πριν την εκκόλαψη των αυγών και παρακολουθεί την οικογένεια για τις πέντε επόμενες μέρες, με παράθεση των διαδοχικών βίντεο.

– Η επώαση των αυγών, η προστασία και το τάισμα των νεοσσών, είναι υπόθεση αμφοτέρων των γονέων. Αλλαγή ‘’φρουράς” (0:40″, 1:01″, 2:00″).

– Εκκόλαψη νεοσσού ( 2:22″ ). Η φωλιά είχε τρία αυγά. Η βιντεοσκοπηθείσα εκκόλαψη είναι η δεύτερη. Ο γονέας βγάζει με προσοχή το μισό κέλυφος από το κεφάλι του νεοσσού, το απομακρύνει από τη φωλιά και επιστρέφει αμέσως για να προστατεύσει το νεοσσό.

– Ανάπαυση μετά την καταιγίδα (2:28″). Η φωλιά πλημμύρισε, καταστράφηκε, όπως και το τρίτο αυγό (συμπερασματικά) και εγκαταλείφθηκε. Οι γονείς όμως κατάφεραν να προστατεύσουν αμφότερους τους νεοσσούς, κάτω από την κοιλιά τους, παρόλο που ο ένας ήταν μόλις δύο ωρών περίπου όταν ξέσπασε η καταιγίδα. Τις επόμενες τέσσερις ημέρες η οικογένεια άλλαξε πολλές φωλιές, λόγω καθημερινών σχεδόν καταιγίδων και τυχόν οχλήσεων. Η πρώτη φωλιά ήταν περιποιημένη και οριοθετείτο από όστρακα, οι επόμενες απλά μια λακκούβα στο έδαφος.

-Τάισμα νεοσσών (1:14″, 1:42″, 2:59″, 3:15″, 3:55″, 4:58″, 5:23″, 5:38″, 5:51″, 5:59″, 6:09″). Όταν ο γονέας πλησιάζει τη φωλιά με ψαράκι που έπιασε, ενημερώνει ταυτόχρονα την οικογένεια με χαρακτηριστικό κάλεσμα για φαγητό. Οι νεοσσοί πετάγονται από την κρυψώνα τους, ένας αρπάζει το ψαράκι και με γρήγορες κινήσεις φέρνει το κεφάλι πρώτα στο στόμα και το καταπίνει. Αν όμως δεν πεινάνε δεν εμφανίζονται και έτσι το ψαράκι διατίθεται στο γονέα (4:45″). Τα καλέσματα των γονέων και των νεοσσών είναι ιδιαίτερα για κάθε οικογένεια καθόσον ανταποκρίνονται σ’ αυτά μόνο τα μέλη της ίδιας οικογένειας και όχι τα μέλη κάποιας διπλανής.

– Αφόδευση νεοσσού (3:43″). Ο νεοσσός βγαίνει από τη φωλιά για να αφοδεύσει εκτός αυτής και επιστρέφει γρήγορα.

– Στην περιοχή υπήρχαν και Θαλασσοσφυριχτές (Charadrius alexandrinus). Ένας που πλησίασε τους νεοσσούς εκδιώχθηκε από τον επιτηρητή γονέα (6:31″).

Κώστας Παναγιωτίδης
Φωτογράφος Άγριας Ζωής

https://www.youtube.com/c/Ornithofiloi

https://ornithofiloi.blogspot.com/p/blog-page_5516.html


Δρυοκολάπτες, “ακρογωνιαίοι λίθοι” στη διατήρηση των ειδών

Μυοκάστορας: Μια νέα κρυφή απειλή για την χλωρίδα και την πανίδα στο Δέλτα του ποταμού Έβρου

Ο Μέροπας στο Δέλτα του Έβρου, ένα παρεξηγημένο πουλί

Μελισσοφάγος, ο κατά τον Αριστοτέλη Μέροψ, ένα παρεξηγημένο πουλί

 ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Προστατευόμενες περιοχές

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: