Χαρδαλιάς: Κυνήγι μόνο για αγριόχοιρο σε 3 νομούς με αυστηρές ποινές στους παραβάτες


  • Παράταση της απαγόρευσης μετακίνησης για κυνήγι και ψάρεμα.
  • Εξαιρείται το κυνήγι του αγριόχοιρου στις περιφερειακές ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης – Μόνο εντός της περιφερειακής ενότητας και εως τέσσερα άτομα, δυο σε κάθε αυτοκίνητο.
  • Σε περίπτωση παραβίασης των περιοριστικών όρων θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για μια τριετία.
Ειδικότερα, κατά την ενημέρωση συντακτών από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιά, ύστερα από την εισήγηση της Επιτροπής των επιστημόνων, ανακοινώθηκαν τα μέτρα που θα ισχύσουν στη χώρα από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

Όσο αφορά τις μετακινήσεις για κυνήγι και ψάρεμα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε τα εξής: «έγινε εκτεταμένη συζήτηση, τελικά αποφασίστηκε η παράταση της απαγόρευσή τους. Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι περιφερειακές ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης όπου στο πλαίσιο της πρόληψης μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας, θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου μόνο σε αυτές τις τρεις Π.Ε.. Στη περίπτωση αυτή το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της περιφερειακής ενότητας και μόνο και εως τέσσερα άτομα, δυο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για μια τριετία».


Από τις δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά προκύπτει ότι για τις τρεις περιφερειακές ενότητες της Θράκης (Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης), στο πλαίσιο της πρόληψης μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, θα εκδοθεί απόφαση παράτασης της περιόδου θήρας του αγριόχοιρου που έληξε στις 20 Ιανουαρίου 2021.

Η παράταση της περιόδου θήρας του αγριόχοιρου είχε αναφερθεί πρίν λίγες ημέρες στην έκτακτη σύσκεψη για τον συντονισμό των ενεργειών αποτροπής εισόδου της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων στην Ελλάδα, μετά την επιβεβαίωση κρούσματος πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.  Τότε αποφασίστηκε να εξεταστεί σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υγείας, η εκ νέου κατ’ εξαίρεση, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, θήρευση αγριόχοιρων, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2021 στις Περιφερειακές Ενότητες, που συνορεύουν με την εστία (δείτε ΕΔΩ).

Από τη πλευράς της η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά, ανακοίνωσε ότι «τη Δευτέρα κιόλας, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της Συνομοσπονδίας θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να προσβάλουν και να ακυρώσουν όλο αυτό το απίστευτο κυβερνητικό αλαλούμ, που για διάστημα τριών μηνών μας περιφρονεί και μας μειώνει» (δείτε ΕΔΩ).Κυνηγετική Συνομοσπονδία: Προσφυγή στο ΣτΕ για το «απίστευτο κυβερνητικό αλαλούμ»

 

 ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: