Μοναδικής ομορφιάς εικόνες από καταγραφές υδρόβιων πουλιών από τον ΦΔΟΡ

Τη μοναδική ομορφιά της πανίδας που προσφέρουν τα υδρόβια πτηνά στο μακρύ μεταναστευτικό ταξίδι τους κατέγραψε, για μια ακόμη χρονιά, ο φωτογραφικός φακός του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) που συμμετείχε και φέτος, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πτηνών (ΜΕΚΥΠ) που διοργανώνονται ετησίως σε όλη την ελληνική επικράτεια από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Φέτος, οι ΜΕΚΥΠ, προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες των ειδικών συνθηκών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ολοκληρώθηκαν σε πέντε μέρες, από τις 20 μέχρι και τις 26 Ιανουαρίου.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΦΔΟΡ Σταύρος Κεχαγιόγλου, «στη διάρκεια αυτών των πέντε ημερών, ο ΦΔΟΡ κατέγραψε τα υδρόβια πτηνά που βρήκαν καταφύγιο έστω και προσωρινά στα υδάτινα σώματα εντός του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, αλλά και εκτός αυτού». Αρωγός στο εγχείρημα αυτό ήταν η ειδική επιστήμονας και συνεργάτιδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Μαρία Παναγιωτοπούλου.

Οι καταμετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνολικά επτά επιλεγμένους υγροτόπους, τέσσερις εκ των οποίων βρίσκονται εντός του Εθνικού Πάρκου της Οροσειράς Ροδόπης, ενώ τρεις εκτός. Οι περιοχές αυτές, όπως κάθε χρόνο, είναι οι ταμιευτήρες Θησαυρού, Πλατανόβρυσης, η ευρύτερη περιοχή των Παππάδων, η περιοχή των Ποταμών και του Περάσματος, η τεχνητή λίμνη των Λευκογείων και ο μικρός υγρότοπος που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Νεροφράκτη Δράμας. Νέες περιοχές είναι η τεχνητή λίμνη Καταφύτου και μια μικρή υδατοσυλλογή ΒΑ της Εξοχής.

Οι ελληνικοί υδροβιότοοποι «ανάσα» ξεκούρασης για τα ταξιδιάρικα πουλιά

«Οι ταμιευτήρες και όλοι αυτοί οι μικροί υδροβιότοποι», επισημαίνει ο κ. Κεχαγιόγλου, «αποτελούν μια μικρή “ ανάσα” στη χειμερινή μετανάστευση των ταξιδιάρικων πουλιών από τις βόρειες χώρες προς τις νοτιότερες θερμότερες περιοχές. Οι αριθμοί των πουλιών που καταγράφονται ετησίως στις περιοχές καταγραφής δε συγκρίνονται με αυτούς των μεγάλων υδροβιότοπων, αλλά δεν υστερούν σε σημαντικότητα».

Φέτος, καταγράφηκαν 28 είδη ορνιθοπανίδας, 337 υδρόβια πουλιά στο σύνολο. Σημαντικές καταγραφές ήταν ένα μικρό κοπάδι Νανοπρίστες που εντοπίστηκαν στον παγωμένο ποταμό Νέστο και ένα μοναχικό Κοκκινοβουτηχτάρι που καταγράφηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης στη λίμνη Πλατανόβρυσης. Τα κοκκινοβουτηχτάρια συνήθως συναντώνται σε θαλάσσιες ακτές και εκβολές ποταμών και η επιλογή της μεγάλης λίμνης για ανάπαυλα αποτελεί μια σπάνια περίπτωση για το είδος.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΦΔΟΡ, «πιο κοινά είδη στις ΜΕΚΥΠ, με σειρά αναφοράς ανάλογα με τους αριθμούς που καταγράφηκαν, ήταν οι Πρασινοκέφαλες πάπιες, τα Κιρκίρια, οι Φαλαρίδες, τα Νανοβουτηχτάρια, οι Καπακλήδες, οι Νεροκότες, λίγες Χουλιαρόπαπιες και μια Νεροκοτσέλα.  Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πληθυσμός των Κορμοράνων όπως και ο αριθμός των φωλιών που εντοπίστηκαν στους ταμιευτήρες φέτος, καταγράφηκαν μειωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Κατά τη διάρκεια των καταμετρήσεων παρατηρήθηκαν επίσης αρπακτικά πουλιά, Γερακίνες, Καλαμόκιρκοι, Ξεφτέρια και Βραχοκιρκίνεζα».

Ο κ. Κεχαγιόγλου δεν κρύβει τις ξεχωριστές εμπειρίες που προσφέρει σε όλα τα στελέχη του Φορέα η καταγραφή των υδρόβιων πουλιών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «οι μοναδικής ομορφιάς εικόνες της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής τη χρονική αυτή περίοδο, όπως -για παράδειγμα- στη λίμνη του Θησαυρού, όπου δύο παιχνιδιάρικες βίδρες μας απέσπασαν ευχάριστα την προσοχή με τα καμώματά τους, θυμίζουν σε όλους μας το μεγαλείο της φύσης που αιφνιδιάζει ανά πάσα στιγμή και ξαφνιάζει ευχάριστα τόσο τον ερευνητή όσο και τον απλό επισκέπτη».

Βασίλης Λωλίδης | ΑΠΕ-ΜΠΕΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Προστατευόμενες περιοχές

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: