Το blockchain και το περιβάλλον

Αλεξάνδρα Κουπαράνη
Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος
GREEK ECO PROJECT foundation member

Τεράστιο ντόρο έχουν σημειώσει τον τελευταίο καιρό τα ανεβοκατεβάσματα των κρυπτονομισμάτων και του Bitcoin αγγίζοντας τα 50.000 δολάρια μετά από μαζικές ψηφιακές επενδύσεις του Ελον Μασκ.

Τι είναι τα κρυπτονομίσματα;

Τα κρυπτονομίσματα είναι εικονικά νομίσματα. Αυτά υφίστανται μόνο στους υπολογιστές, καθώς δεν αποτελούν απτά χαρτονομίσματα ή νομίσματα εντός του συστήματος.

Πως λειτουργεί η διανομή τους;

Τα κρυπτονομίσματα προβάλλονται ως αποκεντρωμένα, διότι τα συστήματα λειτουργούν χωρίς να υπάρχει μια κεντρική τράπεζα ή ένας μεμονωμένος διαχειριστής. Η αξία και η προσφορά αυτού του ψηφιακού νομίσματος διέπεται από τον ίδιο τον χρήστη.

Το βασικό χαρακτηριστικό των κρυπτονομισμάτων είναι ότι δεν εκδίδονται από οποιαδήποτε κεντρική αρχή! (Αυτό αποτελεί το κυριότερο σημείο έλξης για επενδύσεις)

Τι είναι η αλυσίδα των μπλοκ (blockchain);

Η αλυσίδα των μπλοκ (blockchain) είναι μια μορφή τεχνολογίας κατανεμημένου λογιστικού βιβλίου. Πρόκειται για ένα κατάστιχο στο οποίο καταγράφονται δημόσια όλα τα δεδομένα συναλλαγών. Προκειμένου να καταγραφεί μια συναλλαγή, πρέπει να επιτευχθεί η επιβεβαίωση από την πλειονότητα των του δικτύου. Κατ’ αυτό τον τρόπο, το δίκτυο συμφωνεί για την εγκυρότητα μιας συναλλαγής.

Στη γλώσσα των κρυπτονομισμάτων «εξόρυξη» ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία οι υπολογιστές κάνουν εντατικούς υπολογισμούς και συναγωνίζονται ποιος θα επιβεβαιώσει πρώτος τις νέες συναλλαγές με αυτά τα νομίσματα, έτσι ώστε αυτές να προστεθούν ως νέο «μπλοκ» στο ηλεκτρονικό «κατάστιχο» που περιλαμβάνει την αλυσίδα των διαδοχικών συναλλαγών (blockchain).

Οι πρώτοι υπολογιστές που ολοκληρώνουν επιτυχώς κάθε νέα συναλλαγή στην αλυσίδα, επιβραβεύονται με νέα κρυπτονομίσματα, τα οποία θεωρούνται ότι έχουν πλέον «εξορυχθεί». Στη συνέχεια τα νομίσματα αυτά μπορούν να δαπανηθούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Όμως προηγουμένως η δημιουργία τους προϋποθέτει ένα μεγάλο ενεργειακό-περιβαλλοντικό κόστος εξαιτίας των τεραστίων ποσοτήτων ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν οι «στρατιές» των υπολογιστών που ασχολούνται με την “εξόρυξη” νέων κρυπτονομισμάτων – μια διαδικασία που μπορεί να αποβεί άκρως ενεργοβορα.

Το ενεργειακό-περιβαλλοντικό κόστος των κρυπτονομισμάτων τείνει συνεχώς να αυξηθεί, καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στο bitcoin και στα «αδελφάκια» του (Ethereum, Litecoin etc), είτε για να τα «εξορύξουν», είτε για να κάνουν αγοραπωλησίες με αυτά, είτε απλώς για να τα αποταμιεύσουν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις για κάθε συναλλαγή καταναλώνεται ενέργεια ίση με τις ανάγκες ενός μέσου αμερικανικού νοικοκυριού για ένα μήνα. Και σκεφτείτε ότι γίνονται περίπου 7 συναλλαγές το δευτερόλεπτο.

Για την εξόρυξη λοιπόν των κρυπτονομισμάτων οι μεγάλοι παίχτες έχουν δημιουργήσει φάρμες υπολογιστών (δηλαδή κτίρια με διατάξεις πολλών επεξεργαστών).

Οι φάρμες για να τρέξουν οι υπολογιστές λαμβάνουν ενέργεια κατά περίπου 30%  από ανανεώσιμες πηγές (είναι εγκατεστημένοι πλάι σε υδροηλεκτρικά φράγματα, κυρίως στην Κίνα και γεωθερμικά πεδία στην Ισλανδία), ενώ  το υπόλοιπο 70% των εξορυκτικών φαρμών στον πλανήτη καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα από ορυκτούς πόρους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις  το 2017 μόνο για την παραγωγή bitcoin καταναλώθηκε όση ενέργεια κατανάλωσε η Αγκόλα. Όλα μαζί τα κρυπτονομίσματα εκτιμάται ότι κατανάλωσαν το 2018 τόση ηλεκτρική ενέργεια όση  η Κούβα.

Έτσι, ένα καθόλου αμελητέο ποσοστό της συνολικής ζήτησης και κατανάλωσης ηλεκτρισμού παγκοσμίως οφείλεται πλέον στα κρυπτονομίσματα, πράγμα που αναπόφευκτα έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον. Οι επιστήμονες (University of Cambridge) υπολόγισαν ότι η «εξορυκτική βιομηχανία» κρυπτονομισμάτων δημιούργησε 3 έως 15 εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ Ιανουαρίου 2016-Ιουνίου 2018.

Πέρα όμως από την εξόρυξη και την κατανάλωση ενέργειας το blockchain παράγει  πάρα πολύ ψηφιακό σκουπίδι. Το λεγόμενο e-waste. Σκεφτείτε όλοι αυτοί οι υπολογιστές που νυχθημερόν δουλεύουν για να αποκρυπτογραφήσουν τεράστιους κωδικούς σε έναν άκρως ανταγωνιστικό αγώνα εξόρυξης πόσο γρήγορα χαλάνε.

Και πως αντικαθίστανται από πιο εξελιγμένους και οι πρώτοι καταλήγουν στα σκουπίδια.

e-waste

Όμως δεν είναι μόνο αυτό.

Κρυπτονομισματα έρχονται και με οικολογική ταυτότητα (ecocoin, treecoin, etc). Τα οικολογικά κρυπτονομισματα για όσους θέλουν να φαίνονται οτι κινούνται βιώσιμα, (δηλ αγοράζουν οικολογικά πιστοποιημένα προϊόντα, είτε αποφεύγουν το κρέας, είτε ανακυκλώνουν με βάση τις προδιαγραφές, μετακινούνται έξυπνα και γενικά έχουν μεταβεί σε ένα “πράσινο “τρόπο ζωής), τους παρέχουν την δυνατότητα αποταμίευσης σε κρυπτονομίσματα με την μορφή ανταποδοτικής επιβράβευσης.

Αυτός είναι ένας νέος τρόπος παρακολούθησης, μέτρησης και επιβράβευσης της βιωσιμότητας, έτσι ώστε τώρα να μπορείτε να κάνετε καλό, να αποτυπώνεται αυτό και να πληρώνεστε ώστε να αγοράζεται κι άλλο βιώσιμα. Όμως με αυτό τον τρόπο καταρρίπτεται η βασική αρχη του αποκεντρωμένου συστήματος συναλλαγών που πρεσβεύει η τεχνολογία blockchain.

Πέρυσι ξεκίνησε και ενα παιχνίδι το Upland, στο οποίο αγοράζεις ψηφιακή γη με πραγματικό χρήμα αφού τα κρυπτονομίσματα αγοράζονται από πραγματικό χρήμα. Ενα metaverse που προσφέρει πραγματική ιδιοκτησία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων με blockchain.!

Το κείμενο αποτελεί τροφή για σκέψη και οι πηγές του είναι:
Cnn.gr
Earthorg.com
Ecocoin.com
Cryptomat.io
Upland.me


Βιομιμητισμός

Η ιστορία των Φυτών και το Ginkgo bilobaΚατηγορίεςΑπόψεις

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: