Πρόσβαση και έρευνα στα κτηματολογικά στοιχεία μέσω διαδικτυακής εφαρμογής

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ΚΥΑ με την οποία καθορίζεται ο τρόπος πιλοτικής λειτουργίας της διαδικτυακής εφαρμογής του Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, των όρων και των δικαιούμενων προσώπων για την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης και έρευνας στα κτηματολογικά στοιχεία κατά την παρ. 2 του άρθρου 21 του ν. 2664/1998.

Τα κτηματολογικά στοιχεία για τα οποία ασκείται το δικαίωμα πρόσβασης και έρευνας είναι τα περιεχόμενα στην περιγραφική και χωρική βάση του Εθνικού Κτηματολογίου στοιχεία ακινήτων, εγγραπτέων δικαιωμάτων και δικαιούχων, κυριότητας και διαχείρισης του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» Η ρύθμιση αφορά και στα αντίστοιχα αρχεία τίτλων και διαγραμμάτων, το αρχείο κτηματογράφησης, καθώς και κάθε άλλο αρχείο που συγκροτείται και τηρείται κατά την παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 2664/1998 με σχετικό περιεχόμενο.

Πρόσωπα δικαιούμενα για την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης και έρευνας στα κτηματολογικά στοιχεία

  1. Κάθε (φυσικό ή νομικό) πρόσωπο, που έχει καταχωριστεί στα κτηματολογικά βιβλία ως δικαιούχος εγγραπτέου δικαιώματος.
  2. Οι δικηγόροι, για την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
  3. Οι δικαστικοί επιμελητές, για την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
  4. Οι συμβολαιογράφοι, για την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας
  5. Οι μηχανικοί, για την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, όταν πρόκειται: α) για τη σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων και έρευνας, και β) για την έκδοση οικοδομικών αδειών.
  6. Κάθε τρίτος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) έχει δικαίωμα περιορισμένης πρόσβασης μόνον στα κτηματολογικά διαγράμματα και στην απεικόνιση των κτηματογραφημένων ακινήτων κατά τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου που αυτά φέρουν.

Η επιτόπια έρευνα στα κτηματολογικά στοιχεία καθώς και στα αντίστοιχα αρχεία, που τηρούν τα Κτηματολογικά Γραφεία, είτε πρόκειται για Υποθηκοφυλακεία που λειτουργούν μεταβατικά ως Κτηματολογικά Γραφεία, το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης, είτε για Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα αρμοδιότητας του Φορέα, από τα δικαιούμενα πρόσωπα και υπό τους ίδιους όρους και περιορισμούς, διενεργείται δωρεάν κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών που διατίθενται για το σκοπό αυτό, με την επιφύλαξη των οριζομένων στην υπ’ αρ. 549/2012 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα Υποθηκοφυλακεία που λειτουργούν μεταβατικά ως Κτηματολογικά Γραφεία.

Σχετική απόφαση:
ΚΥΑ 11206 ΕΞ 2021/15.4.2021 (Β΄ 1539) Καθορισμός του τρόπου πιλοτικής λειτουργίας της διαδικτυακής εφαρμογής του Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, των όρων και των δικαιούμενων προσώπων για την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης και έρευνας στα κτηματολογικά στοιχεία
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [153.84 KB]

 ΚατηγορίεςΚτηματολόγιο

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: