Το Δημοτικό Πάρκο Νάουσας εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων

Στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ERHG) εντάχθηκε επίσημα, ως πλήρες μέλος, το Δημοτικό Πάρκο Νάουσας.

Η ομόφωνη απόφαση ελήφθη κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του φορέα, κατόπιν θετικής εισήγησης της αρμόδιας Επιστημονικής Επιτροπής. Στη Γενική Συνέλευση των μελών της Πολιτιστικής Διαδρομής για τα Ιστορικά Πάρκα της Ευρώπης (ERHG) συμμετείχαν διαδικτυακά ο δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας και ο προϊστάμενος του Τμήματος Πρασίνου, Νίκος Μπάμπος.

Το Δημοτικό Πάρκο Νάουσας είναι το πρώτο πλήρες μέλος- Ιστορικό Πάρκο της Ελλάδας, που εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων, γεγονός που, όπως επισημαίνει ο Δήμος Νάουσας, μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό έναυσμα για τη διεθνή προβολή ενός σημαντικού στοιχείου της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Παράλληλα δημιουργεί υη δυνατότητα δικτύωσης και συνεργασίας με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού.

«Η διάκριση αυτή αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη καθώς δίνεται η δυνατότητα δικτύωσης του Δήμου Νάουσας με τα σημαντικότερα πάρκα στην Ευρώπη, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία μας. Παράλληλα, δημιουργούνται ευκαιρίες τουρισμού υψηλού επιπέδου, καθώς και αξιοποίησης χρηματοδοτικών “εργαλείων” για το πάρκο μας, με σεβασμό στην κληρονομιά και την ταυτότητά μας», τονίζει σχετικά ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων πιστοποιήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης τον Οκτώβριο 2020. Φορέας διαχείρισης της Διαδρομής είναι το δίκτυο ERHG – European Route of Historic Gardens. Αποτελεί μια μη κερδοσκοπική Ένωση με έδρα την Ισπανία και μέλη σε έξι χώρες: Γερμανία, Γεωργία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Πορτογαλία. Βασικός σκοπός της Ένωσης είναι η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης, της γνώσης και του σεβασμού για τους ιστορικούς κήπους, όπως αυτοί ορίζονται από τη Διεθνή Επιτροπή Ιστορικών Κήπων ICOMOS – IFLA στη Χάρτα της Φλωρεντίας.

Παράλληλα, με τις ευκαιρίες διεθνούς προβολής και δικτύωσης των μελών του, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο καλλιεργεί τον διάλογο και την ανταλλαγή καλών πρακτικών, ενθαρρύνει την ανάπτυξη συνεργασιών, προάγει εκπαιδευτικές δράσεις και υποστηρίζει την υλοποίηση πολιτιστικών και τουριστικών δράσεων με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη κήπων.

Τα μέλη του δικτύου έχουν καταχωρηθεί ως Ιδιοκτησίες Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος και ορισμένα από αυτά αναγνωρίζονται ακόμη και ως Παγκόσμια Κληρονομιά από την UNESCO, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος Νάουσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΚατηγορίεςΚηποτεχνία - Έργα Πρασίνου

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: