Που είναι όλοι αυτοί που τόσα χρόνια έχουν εγκαταλείψει την περιοχή

ΦΩΤ. 1 ΠΑΡΚΟ ΣΧΙΝΙΑ – Πευκόφυτη έκταση επί της Λ. Σχινιά. Είναι εμφανείς οι καταστροφές.

Κατερίνα Αλαφογιάννη,
Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος,
Εργολήπτης Δασοτεχνικών Έργων
και Πρασίνου

Που είναι όλοι αυτοί που εγκατέλειψαν την περιοχή τόσα χρόνια;

Όλοι αυτοί που σήμερα ξαφνικά εμφανίστηκαν να ανησυχούν, μέχρι χτες αναλώνονταν σε επαφές και δημόσιες σχέσεις με υπουργεία, υπηρεσίες, ΜΜΕ, και λοιπούς φορείς προσπαθώντας να εδραιώσουν  την ύπαρξή τους, αντί να καταπολεμήσουν την αδράνεια  που απορρέει από το πολύπλοκο νομικό καθεστώς, από την έλλειψη συντονισμού των συναρμόδιων φορέων, από την απίστευτη γραφειοκρατία και κάθε παθογένεια που νομοτελειακά οδηγεί σε εγκατάλειψη του βασικού σκοπού της λειτουργία τους, δηλαδή της διαχείρισης και της προστασίας των οικοσυστημάτων.

Προστασία με θωράκιση από πυρκαγιές με στόχο τη διατήρηση τους. Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν και οι πλέον επιφυλακτικοί σταδιακά άρουν τις επιφυλάξεις τους για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ιδιαίτερα στις δασικές πυρκαγιές.

Γέμισε η Αττική με σπασμένα ή πεσμένα, κυριολεκτικά τσακισμένα δένδρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί καύσιμη ύλη. ‘Όλη αυτή την εύφλεκτη βιομάζα, που  εάν δεν απομακρυνθεί, είναι θέμα χρόνου να πυροδοτήσει πυρκαγιές. Για όλη αυτή την καταστροφή που επήλθε από την επέλαση της κακοκαιρίας ΜΗΔΕΙΑ συντάχθηκαν σχετικές αναφορές από τη Πυροσβεστική Υπηρεσία και κηρύχθηκαν 18 περιοχές, μεταξύ των οποίων και η περιοχή Πάρκου Σχινιά-Δικαστικών, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΦΩΤ. 2 ΠΑΡΚΟ ΣΧΙΝΙΑ. Παρατημένα κλαδιά από κλαδεύσεις δέντρων που εμπόδιζαν δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι η πρώτη φορά που σε προστατευόμενη περιοχή υλοποιούνται ανθρωπογενείς επεμβάσεις για λόγους κοινής ωφέλειας, άρσης επικινδυνοτήτων και προστασίας της ανθρώπινης ζωής;

Σαφέστατα ΟΧΙ.

Στη συγκεκριμένη περιοχή ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων κατασκευάστηκε κωπηλατοδρόμιο για λόγους εθνικού συμφέροντος. Ακόμη μέχρι και σήμερα λειτουργούν καταστήματα, υπάρχουν οικισμοί και μεγάλη επισκεψιμότητα -ειδικά τους θερινούς μήνες- με  οχήματα τα οποία σταθμεύουν στους χώρους του πάρκου.

Πριν λίγο καιρό διενεργήθηκαν κλαδεύσεις δένδρων στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου και του προστατευόμενου είδους της κουκουναριάς. Δυστυχώς παραμένουν παρατημένα τα προϊόντα αυτών των κλαδεύσεων ακόμη μέχρι σήμερα μέσα στο πάρκο- κατά μήκος της Λ. Σχινιά.

ΦΩΤ. 3 ΠΑΡΚΟ ΣΧΙΝΙΑ. Σταθμεύσεις αυτοκινήτων

ΦΩΤ. 4 ΠΑΡΚΟ ΣΧΙΝΙΑ. Ογκώδη απορρίμματα -παρατημένα κλαδιά επί της λεωφόρου Σχινιά

Όλη αυτή η κατάσταση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και για λόγους «προστασίας» βεβαίως αγνοούνται οι ανησυχίες, οι φόβοι και οι εκκλήσεις  των κατοίκων, των καταστηματαρχών και όλων όσων ζουν στην περιοχή. Μέχρι που  ήρθε η έκθεση της πυροσβεστικής και κατέγραψε αυτό που όλοι φοβούνται. Ένα νέο Μάτι, με απερίγραπτες καταστροφές και φυσικά απώλεια της προστατευόμενης περιοχής.

Άμεσα  ενεργοποιήθηκε η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κι έπραξε το αυτονόητο, την άρση των επικινδυνοτήτων. Ένας ολόκληρος μηχανισμός από τον φορέα διαχείρισης ενεργοποιήθηκε που αντί να είναι αρωγός στην όλη προσπάθεια δημιουργεί προσκόμματα προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες.

Στις 14/6/2021 παρουσία της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αντιπροσώπου του δασαρχείου Καπανδριτίου, της αστυνομίας, του δημάρχου Μαραθώνα, στελεχών αλλά και αυτοπροσώπως του προέδρου του φορέα ξεκίνησαν και συνεχίστηκαν οι εργασίες  από τη πλευρά της Λεωφόρου Σχινιά που βρίσκεται το κωπηλατοδρόμιο. Σε όλους ανεξαιρέτως επιδείχθηκε το έγγραφο του «εντέλλεσθε» στο οποίο φαίνεται μεταξύ των άλλων και η γνωστοποίηση για έναρξη των εργασιών στο Υπ. Περιβάλλοντος που υπάγεται ο φορέας διαχείρισης ως ΝΠΙΔ και στο δασαρχείο Καπανδριτίου.

Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν περιλάμβαναν  την αφαίρεση των κατώτερων  μέχρι ενός ύψους καθώς και των ξερών κλάδων, που αποτελεί καλλιεργητική φροντίδα και είναι απαραίτητη για την εύρωστη ανάπτυξη των πεύκων, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις φωτογραφίες που ανέβηκαν στα ΜΜΕ, σε βάθος έως 50μ από τη λεωφόρο.

ΦΩΤ. 5 ΠΑΡΚΟ ΣΧΙΝΙΑ. Χρήση θρυμματιστικού μηχανήματος, κλαδεύσεις κατώτερων κλάδων κουκουναριάς, με διατήρηση της υπάρχουσας βλάστησης, παντελής απουσία φυσικής αναγέννησης.

Για την επεξεργασία των υπολειμμάτων χρησιμοποιήθηκε θρυμματιστικό μηχάνημα και ενσωμάτωση των προϊόντων στο έδαφος για αύξηση της γονιμότητας του. Οι εργασίες αποψίλωσης χόρτων πραγματοποιήθηκαν σε βάθος 10 μ. με λαστιχοφόρο μηχάνημα κι όχι ερπυστριοφόρο ώστε να προκαλέσει βλάβες στη δομή του εδάφους. Επίσης  έγινε περιορισμός των ελάχιστων βάτων και σχίνων που εξείχαν από το οδόστρωμα. Στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπήρχε υπόροφος αείφυλλων πλατύφυλλων.

ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΔΕΝ ΚΟΠΗΚΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ. γεγονός που αποδεικνύεται και από τις φωτογραφίες που ανέβηκαν στα ΜΜΕ. Εάν υπήρχε αναγέννηση ή κοπή δένδρου σίγουρα θα απεικονιζόταν σε κάποια φωτογραφία και σίγουρα εάν οι εργασίες δεν γίνονταν σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης και ήταν παράνομες κι αναμφίβολα  θα είχαν διακοπεί από όλους τους παριστάμενους.

ΦΩΤ. 6 ΠΑΡΚΟ ΣΧΙΝΙΑ. Κλαδεύσεις ξερών και κατώτερων κλάδων κουκουναριάς, με διατήρηση της υπάρχουσας βλάστησης, παντελής απουσία φυσικής αναγέννησης.

Θέλω να επισημάνω ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του φορέα ζήτησε ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης του ΔΣ και προκειμένου να γνωστοποιήσει τη μελέτη που   είχε συνταχθεί να μη πραγματοποιηθούν εργασίες τις επόμενες ημέρες. Πράγματι σε ένδειξη καλής θέλησης οι εργασίες σταμάτησαν στη περιοχή του πάρκου και συνεχίστηκαν στην περιοχή των Δικαστικών. Τις αμέσως επόμενες μέρες κι ενώ είχαν σταματήσει οι εργασίες στο πάρκο υπήρξε καταιγισμός παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο και στις εφημερίδες με απανωτές ανακρίβειες ελλείψει επιχειρημάτων.

Η μελέτη που συντάχθηκε από το φορέα αναφέρει μεταξύ των άλλων την κοπή κι απομάκρυνση όλων των ξενικών ειδών (ευκάλυπτοι κι ακακίες κυανόφυλλες) χωρίς μέριμνα για την αντικατάστασή τους. Δηλαδή σύμφωνα με τους συντάκτες θα πρέπει να κοπούν ως μέτρο διαχείρισης περίπου 500 δέντρα που φύονται επί της λεωφόρου κι όχι να κλαδευτούν όπως προτείνεται στην τεχνική έκθεση της σύμβασης.

ΦΩΤ. 7 ΛΕΩΦ. ΣΧΙΝΙΑ

 Επίσης στην ίδια μελέτη προβλέπονται  κλαδεύσεις, απομάκρυνση των νεκρών και σπασμένων κλάδων σε βάθος έως 5 μ. από το οδόστρωμα για λόγους αντιπυρικής προστασίας χωρίς να αιτιολογείται  αυτή η επιλογή και τι θα γίνει από κει και πέρα, με την υπόλοιπη περιοχή που είναι το ίδιο. Δηλαδή μετά τα 5 μ αίρονται οι επικινδυνότητες κι αλλάζει η υπάρχουσα κατάσταση. Επίσης σε όλο το μήκος υπάρχουν καταστήματα και σπίτια, μη περιφραγμένες ιδιοκτησίες  που βρίσκονται σε μεγαλύτερο βάθος. Δε δίνονται λύσεις για την απομάκρυνση των μεγάλων κλάδων και τμημάτων των κορμών χωρίς τη χρήση μηχανημάτων (γερανών, καλαθοφόρων και φορτηγών με αρπάγη). Είναι δυνατόν η μετατόπιση και απομάκρυνσή τους να γίνει χειρωνακτικά. Επίσης είναι απαραίτητος ο περιορισμός του υπορόφου, ειδικά κοντά στα πεύκα αλλά πως θα υλοποιηθεί εάν δεν απομακρυνθούν πρώτα οι πεσμένοι κορμοί και τα κλαδιά.

Τέλος πως θα υπάρξει φυσική αναγέννηση, Με τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατη. Που να βρουν χώρο εδάφους να ευδοκιμήσουν οι σπόροι και υπό συνθήκες έλλειψης φωτός μέσα στη «ζούγκλα» που έχει δημιουργηθεί από τις καταστροφές, τον ιδιαίτερα ανεπτυγμένο υπόροφο και τα σκουπίδια. Η μόνη ελπίδα είναι τα  μεγαλύτερα σε ηλικία εναπομείναντα δέντρα της μητρικής συστάδας αφού πρώτα περιοριστεί ο υπόροφος. Παρόλα αυτά προτείνεται σε όποιες περιοχές υπάρχει αναγέννηση, να υποδεικνύεται από το φορέα, να καταγράφεται και να συντάσσεται πρωτόκολλο προστασίας που θα εποπτεύεται.

Σίγουρα χρειάζεται με αφορμή τη διαχείριση της συγκεκριμένης περιοχής να ξεκινήσει ένας διάλογος με τα επιστημονικά δεδομένα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής κι επαναπροσδιορισμού των δασοκομικών επεμβάσεων που απαιτούνται. Οι συνθήκες δεν είναι ίδιες κι απαιτείται περαιτέρω έρευνα ,συγχρονισμός, συνεργασία και ένα απλό, αυστηρό κι ευέλικτο νομικό πλαίσιο

Η μάχη με την κλιματική αλλαγή οι συνθήκες και οι καταστάσεις έχουν μεταβληθεί. Η διεθνής έρευνα και πρακτική μπορεί να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι επιπτώσεις είναι επικίνδυνες από την κλιματική αλλαγή  και χρειαζόμαστε να δράσουμε όλοι. Εάν δεν κινηθούμε άμεσα κινδυνεύουμε. Δεν θα υπάρχει περιβάλλον για να προστατεύσουμε.

ΑΛΑΦΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ- ΕΡΓΟΛΗΠΤΗΣ
ΔΑΣΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ
ΠΡΑΣΙΝΟΥ

ΦΩΤ. 7 ΛΕΩΦ.ΣΧΙΝΙΑ Διακρίνονται οι καθαρισμοί των κατώτερων κλάδων και οι αποψιλώσεις για την αποφυγή μετατροπής της έρπουσας πυρκαγιάς σε επικόρυφη.

 

 

 

 

 

 

 ΚατηγορίεςΑπόψεις

Tags: ,

6 replies

 1. Εγώ θα πω ότι οι υπηρεσίες της χώρας βάζουν τα χεράκια τους και βγάζουν τα ματάκια τους…μόνο ξύσιμο και θεωρίες είναι η πλειοψηφία και μια καραμέλα δεν έχουμε κόσμο….

  Σε μια δεκαετία ας ετοιμαστούν να γίνουν ένα γραφειακι στην περιφέρεια που θα κάνει μόνο διαγωνισμούς για ιδιώτες…

  Για το 2%ο τρεις και λίγο στους υπουργούς ήταν και κάνανε και φιέστες με φωτογραφίες…άμα είναι για ουσία τίποτα…

  Μια ταφόπλακα ήταν η πυροπροστασία που έφυγε με τις ευλογίες της Υπηρεσίας, δεύτερη ήταν οι δασικοί χάρτες που τα έκανε μαντάρα η υπηρεσία και οι συνάδελφοι αφού η πλειοψηφία των επεα δεν έκανε τίποτα, τρίτη ήταν τα επαγγελματικά δικαιώματα και τώρα αυτό που δημιουργείται δεδικασμένο παράκαμψης της υπηρεσίας….

  Και εις ανώτερα λοιπόν ιδίως σε κάτι εργατοπατερες του κλάδου που είναι μόνο για λεζάντα και παλαμάκια…

  • ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΑΝ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΗ ΜΕ ΔΥΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ – ΕΠΙΣΤΙΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ- 1 ΔΑΣΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΑΣΟΠΟΝΟ ΠΡΟΛΑΒΕΝΟΥΜΕ ΝΑ “ΞΥΣΤΟΥΜΕ” ΟΠΩΣ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΟ ΣΧΟΛΙΟ, ΣΑΣ ΚΑΛΩ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΛΦΙΚΟΤΗΤΑ , ΧΩΡΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ , ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΑΔΕΙΕΣ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ .
   ΜΕΙΩΝΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΜΗΤΕΡΑΣ Α.Μ.Ε.Α. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΝΑ ΠΑΡΩ, ΟΥΤΕ ΑΔΕΙΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΨΥΧΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ
   ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΝΤΡΟΠΗ…..
   ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΠΟΚΡΙΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΑΣ ΑΡΙΣΤΑ
   ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΤΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ

   • Προς τι η έκρηξη κα ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ? Αναφέρθηκα σε σας προσωπικά ή την Υπηρεσία σας? Ένα γενικό σχόλιο έγινε για την πλειοψηφία των συναδέλφων. Εγώ να τα δεχθώ αυτά που λέτε και συγχαρητήρια για τον αγώνα σας στην Υπηρεσία.

    Εσείς πήγατε καμιά βόλτα σε καμιά άλλη Υπηρεσία να δείτε τι γίνεται? Τι να πούμε που για τελεσίδικη βεβαίωση προ του 80 η Υπηρεσία για να απαντήσει θέλει 8 και 9 μήνες? Να πούμε για τις επιτροπές των δασικών χαρτών που η πλειοψηφία δεν έβγαλε ούτε μια απόφαση σε 4 χρόνια? Να πούμε για διαχειριστικές μελέτες που κάθονται 3 χρόνια χωρίς έλεγχο και έγκριση? Να πούμε για αιτήματα που δεν απαντώνται ποτέ? Να πόυμε για το αλλαλούμ που άλλα ισχύουν σε ένα νομό και άλλα σε άλλον γιατί έτσι ερμηνεύει ο καθένας το νόμο και τις διαδικασίες? Θέλετε να πούμε για Υπηρεσίες που δεν υπάρχει καρέκλα να κάτσουνε λόγω πολυκοσμίας και παραγωγικά δασαρχεία που είναι χωρίς δασολόγο ή με έναν δασολόγο?

    Οι ευθύνες ποιον βαραίνουν για όλα αυτά….τον πολίτη, τον ακαδημαϊκό ή τον ελ. επαγγελματία γι’ αυτό το χάλι?

    Μπορώ να σας γράψω άπειρες ιστορίες απείρου κάλλους και γραφειοκρατίας από Υπηρεσίες όλης της χώρας….αλλά δεν νοιάζει κανέναν εκ των έσω…. γιατί δεν υπάρχει καμία επίπτωση….είτε ο άλλος δουλεύει σαν το σκυλί είτε όλη μέρα κάθεται και μετράει πόσα χρόνια έχει για να βγει στη σύνταξη είναι το ένα και το αυτό….

    Και εδώ θα σας κάνω μια προσωπική ερώτηση. Εσείς λοιπόν που ανήκετε στην πρώτη κατηγορία πως αισθάνεστε που ανήκετε στο 10% και το 90% στη δεύτερη? Πως αντιδράει το 10% έναντι του 90%?

    Θα σας απαντήσω εγώ…τίποτα. Απλά αποδέχεστε τη μοίρα σας και πορεύεστε….Δηλαδή εσείς από πάνω σας (Διευθύνσεις Δασών, Συντονισμού κλπ) τα βλέπετε να “ματώνουν τη φανέλα” όλοι?

   • Δεν νομίζω ότι ο συνάδελφος(?) αναφέρθηκε σε σας προσωπικά ή στην Υπηρεσία σας. Περισσότερο γενικό φαίνεται το σχολιό του.

 2. Κ Αλαφογιάννη μπράβο σας, λέτε τα πράγματα ακριβώς όπως είναι! Μακάρι η φωνή σας να ακουστεί.

 3. Επιτέλους! Συγχαρητήρια για το έργο σας! Για εμάς που 3 χρόνια πριν θρηνήσαμε φίλους και συγγενείς αυτή η πρωτοβουλία είναι μια δικαίωση και μια αχτίδα φωτός ώστε να μην έχουμε φέτος το καλοκαίρι ένα δεύτερο Μάτι.. όσοι διαμαρτύρονται το κάνουν γιατί τόσα χρόνια παίρνουν κονδύλια για να προστατεύσουν τα δάση και τη βιοποικιλότητα και προφανώς τα κονδύλια αυτά πάνε στις τσέπες τους.. αντί να έχουν ήδη μεριμνήσει να κάνουν τη δουλειά που γίνεται τώρα. Ντροπή τους.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: