Προσφυγή της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων είχε καταθέσει στις 19.12.2018 Αίτηση Ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά του Προεδρικού Διατάγματος 99/2018 “Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα”, και συγκεκριμένα:

α. Κατά της παραγράφου 2 του άρθρου 13, σύμφωνα με τα οποία οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος έχουν (μεταξύ των άλλων επαγγελματικών τους δικαιωμάτων) και το δικαίωμα στην εκπόνηση δασικών μελετών, στη διαχείριση περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών κλπ.

β. Κατά της παραγράφου 2 του άρθρου 3, σύμφωνα με το οποίο οι Πολιτικοί Μηχανικοί έχουν (μεταξύ των άλλων επαγγελματικών τους δικαιωμάτων) και το δικαίωμα στη διαχείριση περιβαλλοντικά ευαίσθητων ή ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος περιοχών.

γ. Κατά της παραγράφου 2 του άρθρου 4, σύμφωνα με το οποίο οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί έχουν (μεταξύ των άλλων επαγγελματικών τους δικαιωμάτων) και το δικαίωμα στην εκπόνηση μελετών Φυτοτεχνικής Διαμόρφωσης Περιβάλλοντος Χώρου και μελετών Έργων Πρασίνου.

Να σημειωθεί ότι, τόσο πριν την κατάθεση της αίτησης ακύρωσης, όσο και μετά, έγιναν συνεχείς προσπάθειες (σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ και με άλλους συλλόγους) να αλλάξει το συγκεκριμένο ΠΔ, κάτι που παρά τις υποσχέσεις των διαφόρων Υπουργών που συναντήσαμε, δεν έγινε τελικά.

Δυστυχώς, με την με αριθμό 53/2021 Απόφασή του, το ΣτΕ απέρριψε την αίτησή μας (όπως και τις αιτήσεις όλων ανεξαιρέτως των άλλων συλλόγων και φορέων που είχαν κατατεθεί κατά του συγκεκριμένου ΠΔ), χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης και χωρίς να απαντήσει σε κανένα απολύτως από τα επιχειρήματα που προβάλαμε.

Μετά από αυτό, χτες (και μετά από σχετική προετοιμασία), κατατέθηκε προσφυγή κατά αυτής της απόφασης του ΣτΕ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Στρασβούργο και αποτελεί το ύστατο νομικό μέσο που μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε.

Το επόμενο βήμα είναι να αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το παραδεκτό ή μη της προσφυγής μας, κάτι το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους και για το οποίο θα σας ενημερώσουμε σχετικά.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Θανάσης Μπουζινέκης

Ο Γενικός Γραμματέας

Τάσος ΚουρήςΚατηγορίεςΕπικαιρότητα, Νομοθεσία

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: