Επικείμενες «αλλαγές» τελικής Δασικής Καταστροφής. Αφέλεια ή …ευκαιρίες για «μπίζνες»

Επικείμενες «αλλαγές» τελικής Δασικής Καταστροφής.

ΑΦΕΛΕΙΑ Ή …ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ «ΜΠΙΖΝΕΣ»

Δρ Ελευθέριος Σταματόπουλος,
Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος Μελετητής

Οι μεγάλες Δασικές καταστροφές δεν αφορούν πια μόνο τον φυσικό μας Πλούτο. Αφορούν και την οικονομία μας και την διάσπαση του Κοινωνικού ιστού καταδικάζοντας τεράστιες περιοχές στην Ερήμωση μέσω της εσωτερικής Μετανάστευσης.

Οι τεράστιες Γεωργικές εκτάσεις που κάηκαν ταυτόχρονα με τα δάση είναι τεράστιο πλήγμα και θα το βρούμε μπροστά μας.

Φοβάμαι ότι μπροστά μας θα βρούμε και πλημμυρικά φαινόμενα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Όλοι μας καταλάβαμε αυτό που χρόνια επαναλαμβάναμε μερικοί από εμάς.

Ότι δηλαδή η Πυροπροστασία είναι μέρος της Δασοπροστασίας και συνολικά η Δασοπροστασία είναι μέρος της Διαχείρισης δασών.

Ο διαχειριστής του Δάσους ξέρει από πριν και χωρίς άλλη ενημέρωση τα …«περάσματα» στο Δάσος, ξέρει ποιο τμήμα καίγεται πιο γρήγορα, ποιο θα μπορούσε να θυσιαστεί και ποιο πρέπει οπωσδήποτε να σωθεί. Ξέρει που μπορεί να γίνει αντιπύρ και που μπορούν να «σταθούν» οι δυνάμεις κατάσβεσης για να πάρουν «αναπνοές» και που μπορούν να ανεφοδιαστούν με νερό ακόμα και μέσα στο καιγόμενο δάσος. Το κυριότερο ξέρει τους δρόμους διαφυγής.

Το πληρώσαμε πολύ ακριβά αλλά έχει γίνει συνείδηση από όλους (ή από τους περισσότερους) ότι η αντιμετώπιση μιας δασικής πυρκαγιάς δεν είναι μια απλή υπόθεση πυρκαγιάς ρουτίνας, είναι μέρος της διαχείρισης και προστασίας των δασών.

Ως υπόθεση λοιπόν Διαχείρισης Δασών, δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει το τεχνικό προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η λανθασμένη και αντιεπιστημονική προσέγγιση της «απλής Πυρόσβεσης» στα δάση έχει ως αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται τα Δάση μόνο στα εναέρια μέσα που ποτέ δεν σβήνουν αλλά απλώς ταπεινώνουν ή επιβραδύνουν μια φωτιά. Έτσι οι Δασικές πυρκαγιές τροφοδοτούνται στους δασικούς ορεινούς όγκους που έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους και βέβαια φτάνουν στα χωριά και στις πόλεις ενισχυμένες, οπότε είναι και δύσκολο – αδύνατον να σβηστούν.

Η λογική αυτή την Περίοδο 1998-2021 έχει οδηγήσει στα εξής αποτελέσματα:

 • Συνολικά 222 νεκροί συμπολίτες μας ή 11 Νεκροί συμπολίτες μας κάθε χρόνο. Οι 22 από το προσωπικό κατάσβεσης.

Επειδή τελευταία ακούμε πολύ συχνά το …«κερδίσαμε το στοίχημα δεν είχαμε κανέναν νεκρό» σημειώνω ότι νεκρούς έχουμε μόνο την περίοδο ανάληψης της Δασοπυρόσβεσης από την Πυροσβεστική.
Πριν δεν είχαμε νεκρούς (εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις).
Έτσι «το στοίχημα» ήταν με τον εαυτό τους και συνοπτικά λέει : αφήνουμε τα Δάση στην τύχη τους, δεν μπαίνουμε στα Δάση, δεν μπαίνουμε ούτε σε αντιπυρικές λωρίδες, ούτε σε Δασικούς δρόμους. Κάνουμε όλα τα υπόλοιπα με έμφαση … γράφουμε ώρες πτήσης…

 • Κάηκαν πάνω από 20 εκατομμύρια στρέμματα καμένων Δασών και Δασικών εκτάσεων ! ! !
 • Κάηκε απροσδιόριστος αριθμός καμένων γεωργικών και δενδροκομικών καλλιεργειών, εγκαταστάσεων (σπιτιών, γεωργικών αποθηκών κλπ).
 • Δημιουργήσαμε και διατηρούμε την μεγαλύτερη Πυροσβεστική Υπηρεσία στον Κόσμο (τηρουμένων των αναλογιών).

Την εξοπλίσαμε με τεράστιο εξοπλισμό ΧΛΙΔΗΣ με πάνω από 3.000 Πυροσβεστικά οχήματα, 15.000 προσωπικό με Στρατηγούς κλπ περισσότερους από τον Ελληνικό Στρατό και περίπου (σήμερα) 90 εναέρια μέσα !!! που πολυχρησιμοποιούνται ακόμα και όταν δεν είναι ανάγκη και φυσικά πολυδάπανα στην λειτουργία τους.
Μάλιστα περίπου τα 30 από αυτά είναι ιδιωτικά ελικόπτερα με απροσδιόριστες ώρες πτήσης και πιθανές «άλλου είδους σκοπιμότητες».
Θέλετε να δείτε μία φωτογραφία της σπατάλης;

Στην παραπάνω φωτογραφία μία φωτιά που θα μπορούσε να σβηστεί με μία μάνικα… την πολεμάει αεροπλάνο. Αν δείτε τα οχήματα δεν έχουν ανοίξει ούτε τις θυρίδες πρόσβασης στον εξοπλισμό τους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουν πρόθεση να πατήσουν δασική έκταση. Με άλλα λόγια… Έχουν εντολή μη κατάσβεσης… όπως διαπιστώσαμε σε όλες τις περιπτώσεις.
(Στην Εύβοια βέβαια είχαμε πολύ σπάνιες ρίψεις… και μόνον κοντά σε κάμερες…)

 • Υπολογίζουμε ότι ξοδεύουμε πάνω από 500 εκατομμύρια – 1 δις ΕΥΡΩ τον χρόνο μόνο για την Δασοπυρόσβεση. Ωστόσο δεν είχαμε ποτέ κάποιον επίσημο Δημόσιο οικονομικό απολογισμό της Πυροσβεστικής.

Κι αν συνυπολογίσουμε και τις υπόλοιπες οικονομικές καταστροφές το κόστος της Χώρας από την Πυροσβεστική φτάνει και τα 6-8 δις.
Φυσικά δεν υπολογίζουμε ως κόστος το ξεκλήρισμα ολόκληρων οικογενειών, το οικολογικό κόστος και το μελλοντικό κόστος λόγω έντασης τοπικών φαινομένων καταστροφής.

Όπως και να είναι το ζήτημα ο μέχρι σήμερα απολογισμός του έργου της Πυροσβεστικής στον τομέα αυτό, είναι πραγματικά εφιαλτικός και αγγίζει τα όρια της ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ

Και ποια μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος μας ανακοινώθηκαν;

 • Η δημιουργία ειδικού σώματος δασοκομάντος, 500 ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών, που θα επιχειρούν μέσα στο δάσος πριν η πυρκαγιά φτάσει στο οδικό δίκτυο. Η προκήρυξη θα γίνει το φθινόπωρο.

Σημειώνω ότι είχαμε σώμα Δασοκομάντος οργανωμένο από τις Δασικές Υπηρεσίες, αλλά από το 1988 κρίθηκε … από την Πυροσβεστική ότι είναι αχρείαστο σώμα.

 • Η εισαγωγή της μεθόδου ελεγχόμενης καύσης, του λεγόμενου αντιπύρ, για την οποία θα ζητηθεί η συνδρομή της Αυστραλίας.

Συνδρομή από την Αυστραλία; Ο τελευταίος Δασοφύλακας ξέρει πολύ καλά το αντιπύρ μια και το εφήρμοζε συστηματικά η Δασική Υπηρεσία. Όμως απαγορεύτηκε από την Πυροσβεστική γιατί προφανώς δεν ήξεραν και φοβόντουσαν να το κάνουν.

 • Η χρήση drones και τρακτόρων για τον εντοπισμό και την κατάσβεση πυρκαγιών στα πρώτα τους στάδια.

Οπότε, επιβεβαιώνεται όσα λέμε χρόνια τώρα.
Δεν υπάρχει επιτήρηση των δασών και δεν υπάρχει καθόλου ικανοποιητική «πρώτη επέμβαση ή πρώτη πλήξη».

Με την λειτουργία μόνο 200 πυροφυλακείων σε όλη την Ελλάδα φτάσαμε …στο κανένα. Ελέγχαμε όλη την Χώρα απλά και άμεσα και παράλληλα με ελάχιστα ευέλικτα πυροσβεστικά οχήματα πολλαπλών σκοπών μέσα στα Δάση, κάναμε και την πρώτη πλήξη. Κι όλα αυτά με πλήρη αντιπυρικό σχεδιασμό της κύριας πλήξης κλπ.
Όμως τα μικρά ευέλικτα πυροσβεστικά οχήματα τα διαθέτουμε ήδη. Οπότε δεν υπάρχει και ανάγκη νέων προμηθειών…
Η επιτήρηση στα υψηλά πυροφυλάκια θα μπορούσε να γίνει με εθελοντές.
Τώρα λοιπόν θα αγοραστούν 36 αμφίβια αεροπλάνα (τράκτορες) που θα πετάνε συνεχώς για να κάνουν επιτήρηση και, λένε, θα κάνουν και την πρώτη πλήξη.
Ο στόχος είναι η επιτήρηση και η πρώτη πλήξη; Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα και πάμφθηνα. Ή μήπως είναι αυτή καθ’εαυτή, η αγορά και τα «συνοδευτικά τυχερά»… που όλοι καταλαβαίνουμε;
Κι αυτό γιατί έχουμε ήδη παρόμοια τα αεροπλάνα.
Ότι και να γίνει πάντως να ξέρουν. Οι Δασικές πυρκαγιές δεν σβήνουν ποτέ και πουθενά μόνο με εναέριες ρήψεις νερού.

Και βέβαια αφού αφαίμαξαν σχεδόν όλες τις Δημόσιες επενδύσεις για την Διαχείριση Δασών και προστασία Δασών, για να αγοράζουν κάθε είδους πυροσβεστικό εξοπλισμό ΧΛΙΔΗΣ και να μισθώνουν υπερπενταπλάσια εναέρια μέσα, αφού ΕΙΚΟΣΑΠΛΑΣΙΑΣΑΝ – ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΛΑΣΙΑΣΑΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ, βάζουν τώρα και χέρι στα προγράμματα για την κλιματική αλλαγή.
Και τολμάνε να βάλουν χέρι και σε αυτά τα κονδύλια της Εθνικής Άμυνας.

 • Η μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό τη Γενική Διεύθυνση Δασών, από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις που αναφέρονταν στο υπ. Εσωτερικών.

Αυτό είναι θετικό μέτρο. Πρέπει ωστόσο να συνοδευτεί με την δημιουργία της ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΑΣΩΝ & ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
Δεν μπορεί την Πολιτική και τον Προγραμματισμό για τα Δασικά οικοσυστήματα να κάνει η Δασική Υπηρεσία αλλά τον προγραμματισμό για τα έργα στα Δάση που ακολουθούν την διαχείρισή τους να γίνεται από την Γ. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα αυτή η Γ.Γ πρέπει να καταργηθεί μια και είναι πλέον αχρείαστη αφού δημιουργήθηκε Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

 • Ανακατατάξεις στην ηγεσία της Πυροσβεστικής πριν τη ΔΕΘ.

Είναι αυτονόητες και δεν πρέπει να περιοριστούν στην αλλαγή της ηγεσίας. Αν και αυτό και μόνο καλό θα ήταν μια και οι πρωταίτιοι για το ΜΑΤΙ είναι ο κύριος όγκος της σημερινής ηγεσίας, οπότε θα τους αρπάξει και ο Εισαγγελέας… ελπίζουμε.
Χωρίς τις υπόλοιπες κατηγορίες για το πρόσφατο «έργο» της εντολής … «μη κατάσβεσης» από αναμενόμενες προσφυγές στην δικαιοσύνη.

ΚΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ,
ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΕΙ. ΣΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΣΑΣ. Οι προτάσεις αυτές είναι προτάσεις της Πυροσβεστικής ανίκανης ηγεσίας. Στοχεύουν σε μπίζνες πάνω στα αποκαΐδια και στην δυστυχία των συμπολιτών μας.

Τολμήστε και θα είμαστε μαζί σας. Οι λύσεις πρέπει να είναι ριζικές και άμεσες. Και είναι απλές.

Πρώτα όμως από όλα ΞΗΛΏΣΤΕ ΤΟΥΣ.

Υπάρχει σχέδιο, το ξέρετε πολύ καλά και είναι πολύ οικονομικό (αν αυτό σας ενδιαφέρει).

Μεταξύ άλλων :

 • ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ – ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΩΝ – ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΛΗΞΗ.
 • ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΊΑΣ ΤΩΡΑ!!! και αναβίωση της ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΑΣΩΝ & ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
 • ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΣΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.
 • ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΔΕΝΔΡΥΛΛΊΩΝ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ.

Τα υπόλοιπα θα είναι απλά.

Θα έχουμε οικονομία, θα έχουμε πια ελάχιστες καταστροφές στα Δάση και στις καλλιέργειές μας.

Τεράστια οικονομική ανάπτυξη της Δασοπονίας από τα πολλαπλά και αμέτρητα προϊόντα της.

Αναζωογόνηση της υπαίθρου με νέους εργαζόμενους και με παραμονή των κατοίκων στις εστίες τους. Επομένως θα έχουμε και νέου τύπου πολύτιμα προϊόντα οικολογικής γεωργίας ή δασικής καλλιέργειας (δασικά φρούτα, θεραπευτικά βότανα κλπ).

Τέλος αναρωτιέμαι… Όλη η Πυροσβεστική βράζει… Όλοι οι απλοί Πυροσβέστες αγανάκτησαν μαζί με ολόκληρη την Ελλάδα.

Η ηγεσία της Πυροσβεστικής, ο κος ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κ.λπ. δεν κατάλαβαν τίποτα; ΜΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ βρε αδελφέ. Πάλι δεν έφταιγε κανείς; Λίγο φιλότιμο;


Διαβάστε επίσης:ΚατηγορίεςΑπόψεις, Επικαιρότητα, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: