Κυνηγετική Συνομοσπονδία: Νίκη για το κυνήγι στον Όλυμπο

«Μία σημαντική επιτυχία – “παρακαταθήκη” και για τις επόμενες μάχες που θα αναγκαστούν να δώσουν, κατάφεραν ο κόσμος και οι Οργανώσεις των κυνηγών στον Όλυμπο», τονίζει η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Χάρη στις συντονισμένες ενέργειες της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών Μακεδονίας – Θράκης και Θεσσαλίας, το κυνήγι συνεχίζει να επιτρέπεται κανονικά στις εκτάσεις που επιτρεπόταν και μέχρι τώρα, παρά την ύπαρξη του πρόσφατου Προεδρικού Διατάγματος που εισήγαγε ένα νέο αυστηρότερο πλαίσιο διαχείρισης, σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες που διεξάγονται στον Όλυμπο.  

Σύμφωνα με το προαναφερθέν Προεδρικό Διάταγμα, το Βουνό των Θεών χωρίστηκε σε 4 ζώνες προστασίας. Οι ζώνες Α και Β περικλείουν τις περιοχές απόλυτης προστασίας και τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, όπου το κυνήγι ανέκαθεν απαγορευόταν τις τελευταίες δεκαετίες, ακόμα και πριν το Προεδρικό Διάταγμα.

Με δεδομένο ότι στη Ζώνη Δ΄ το κυνήγι επιτρέπεται, η μεγάλη μάχη και πρόκληση για τις Κυνηγετικές Οργανώσεις ήταν τι θα γίνει με την τεράστια σε έκταση Ζώνη Γ, όπου διάφορες αντικυνηγετικές οργανώσεις, πίεζαν για ολοσχερή απαγόρευση θήρας…  

Το ίδιο το Προεδρικό Διάταγμα ήταν έτσι συντεταγμένο που να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, καθώς προέβλεπε ότι για να επιτραπεί η θήρα θα πρέπει να υπάρξει έκδοση Απόφασης από την αρμόδια Υπηρεσία, γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης, καθώς και ειδική μελέτη που θα προσδιορίζει τα θηρεύσιμα είδη, την κάρπωση και τον τρόπο διεξαγωγής του κυνηγίου κατά χώρο και χρόνο, ακόμα και με αυστηρότερες προϋποθέσεις ή περιορισμούς από αυτούς της ετήσιας ρυθμιστικής Απόφασης.   

Απέναντι σε αυτόν τον διαφαινόμενο κίνδυνο, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις αντέδρασαν ακαριαία και αποτελεσματικά. Το επιστημονικό προσωπικό της Κ.Σ.Ε., της Κ.Ο.ΜΑ.Θ. και της Κ.Ο.Θ. συνεργάστηκαν με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συγκεντρώνοντας όλα τα απαραίτητα επιστημονικά και τεχνικά στοιχεία που απαιτούσε η ειδική διαχειριστική μελέτη για το κυνήγι στη Ζώνη Γ΄. 

Παρά την εισήγηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου (ο οποίος ήθελε να επιτραπεί στη Ζώνη Γ΄ μόνο το κυνήγι των αγριόχοιρων), τόσο η Δασική Υπηρεσία, όσο και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς, έκαναν δεκτή την ειδική μελέτη του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και υπέγραψαν Απόφαση ελεύθερης διεξαγωγής του κυνηγίου, χωρίς περαιτέρω περιορισμούς.

Σημαντική για τη θετική έκβαση της προσπάθειας ήταν η συμβολή του Κυνηγετικού Συλλόγου Κατερίνης, τοπικών φορέων και εκπροσώπων του νομού, που στήριξαν τα κυνηγετικά επιχειρήματα και επιβεβαίωσαν τα ισχυρά ερείσματα και τους παραδοσιακούς δεσμούς που διατηρεί το κυνήγι, με τις τοπικές κοινωνίες της υπαίθρου.

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική, όχι μόνο γιατί αφορά έναν εμβληματικό γεωγραφικό χώρο της πατρίδας μας, όπως ο Όλυμπος, αλλά και γιατί υποδεικνύει τον δρόμο δράσης και για άλλες περιοχές του δικτύου NATURA, όπου το κυνήγι θα επιχειρηθεί και πάλι να τεθεί υπό αμφισβήτηση.»

Κυνηγετική Συνομοσπονδία ΕλλάδαςΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , ,

1 reply

 1. Συνήθως όταν ένας Νόμος ή ένα Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει σύνταξη και υποβολή σε αρμόδιες υπηρεσίες προς έγκριση, ειδικής μελέτης, για τη νομιμοποίηση μιας δραστηριότητας ακολουθεί μια ΚΥΑ, η λεγόμενη ΚΥΑ Λεπτομερειών, η οποία καθορίζει και ρυθμίζει:
  – τις λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων του Νόμου ή του Προεδρικού Διατάγματος
  – τον χειρισμό των υποθέσεων τόσο από τη πλευρά των ιδιωτών όσο και από εκείνη των Υπηρεσιών,και
  – οπωσδήποτε τις προδιαγραφές και το διάγραμμα ύλης της ανωτέρω ειδικής μελέτης.
  Η ΚΥΑ αυτή είναι εξόχως σημαντική για τους υπαλλήλους των υπηρεσιών, καθώς είναι το πλέον απαραίτητο υπόβαθρο για την επαλήθευση και την έγκριση της (οποιασδήποτε) μελέτης.
  Χωρίς λοιπόν το προσφάτως εκδοθέν ΠΔ του Ολύμπου, να αναφέρει τίποτα για τις προδιαγραφές της μελέτης (λογικό) και πριν εκδοθεί κάποια ΚΥΑ που να τις περιγράφει (έστω) και να τις καθορίζει, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας υπέβαλλε ακαριαία την προβλεπόμενη ειδική μελέτη, με αυθαίρετη δομή δική της εμπνεύσεως και με (αναμφίβολα) επιστημονικά δεδομένα που όμως η ίδια επέλεξε, συνέλεξε και επεξεργάστηκε, χωρίς να δεσμεύεται από πουθενά στην επιλογή αυτή.
  Εν συνεχεία, η μελέτη κατατέθηκε στη Διεύθυνση Δασών Ν. Πιερίας για επαλήθευση και έγκριση (με βάση τι;) και στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, για γνωμοδότηση, ο οποίος, ευλόγως ζήτησε την επικαιροποίηση και επανυποβολή της.
  Αυτά για να μη δημιουργούνται στρεβλές εντυπώσεις ως προς τη διαδικασία, καθώς το επιστημονικό κομμάτι…σηκώνει πολύ νερό…που έλεγε και μια ψυχή.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: