Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Αμυρά, με την οποία εγκρίνεται η άσκηση θηρευτικών δραστηριοτήτων στη Ζώνη Γ’ του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου στα πλαίσια της ισχύουσας ρυθμιστικής απόφασης για τη θήρα, υπό τους κάτωθι ειδικούς περιορισμούς:
Α. Ο πίνακας θηρεύσιμων της ισχύουσας για το τρέχον κυνηγετικό έτος ετήσιας ρυθμιστικής απόφασης για τη θήρα περιορίζεται στα εξής είδη:
Β. ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑ ΧΩΡΟ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Στη Γ’ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου ισχύουν επιπλέον της οι εξής ειδικές κατά χώρο ρυθμίσεις:
1 Επιτρέπεται η θήρα σε ολόκληρη τη Γ’ ζώνη του Εθνικού Πάρκου, που οριοθετείται από τις εξωτερικές οριογραμμές των ζωνών Α’ και Β’ Προστασίας της Φύσης στις οποίες απαγορεύεται το κυνήγι και την εξωτερική οριογραμμή της ζώνης Γ’, όπως εμφανίζεται στο συνημμένο χάρτη, με εξαίρεση τις παρακάτω εκτάσεις, τα Καταφύγια Άγριας Ζωής (Κ.Α.Ζ.) και τους αρχαιολογικούς χώρους:
I. Κ.Α.Ζ. Σιόποτο – Παλιάμπελα Ν. Λάρισας (Β΄ 599/1976).
II. Κ.Α.Ζ. Άγιος Ιωάννης – Τρόχαλο Ν. Πιερίας (Β΄ 706/982).
III. Στο φαράγγι του Ενιπέα και εκατέρωθεν του δρόμου Λιτόχωρο – Πριόνια, όπου και διέρχεται ο κύριος όγκος των επισκεπτών του Ολύμπου, όπως οριοθετείται παρακάτω μαζί με το Κ.Α.Ζ. Άγιος Ιωάννης – Τρόχαλο.
Βόρεια: Συμβολή εξωτερικής οριογραμμής Γ’ ζώνης με το ρέμα Γκαλντριμός (περίπου 200 μ. βόρεια της Νέας Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου) το οποίο ακολουθεί με νοτιοδυτική κατεύθυνση διερχόμενο από τις δασικές θέσεις «ρέμα Κακιά Σκάλα» – «Κοκκινόγεια» – «Κούρασμα». Στη συνέχεια ανέρχεται στη θέση «Καρυές» όπου συναντά τη δασική οδό από «Πηγή Μάννας» προς τη δασική οδό Λιτόχωρο – Πριόνια όπου είναι το όριο της Β’ ζώνης στη θέση Λεύκα.
Ανατολικά: Εξωτερική οριογραμμή της ζώνης Γ’ από συμβολή με ρέμα Γκαλντριμός και με νότια κατεύθυνση μέχρι συμβολή της με το ρέμα Σκανδαλιάρα.
Νότια: Ανέρχεται το ρέμα Σκανδαλιάρα με δυτική κατεύθυνση μέχρι την θέση Πηγή Σκανδαλιάρα, όπου είναι και το όριο της Α’ ζώνης.
Δυτικά: Από τη δασική θέση Πηγή Σκανδαλιάρα ακολουθεί με βόρεια κατεύθυνση την οριογραμμή μεταξύ Α’ και Γ’ ζώνης και στη συνέχεια Β’ και Γ’ ζώνης μέχρι τη δασική οδό Λιτόχωρο – Πριόνια στη διακλάδωση με τη δασική οδό προς «Πηγή Μάνα».
IV. Αρχαιολογικός χώρος Λείβηθρα – Ζώνη Α’ (ΑΑΠ 14/ 2015).
V. Αρχαιολογικός χώρος Ορεινός δρόμος Λειβήθρων – Ζώνη Α’ – τέσσερα (4) τμήματα (ΑΑΠ 14/2015).
VI. Αρχαιολογικός χώρος Πρώιμη Εποχή Σιδήρου Δίου – Ζώνη Α’ -δύο (2) τμήματα (ΑΑΠ 14/2015).
Γ. Λοιπές ρυθμίσεις
- Κατά τα λοιπά για τη θήρα στη Γ’ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου ισχύουν οι Γενικές και οι Ειδικές ρυθμίσεις της ετήσιας ρυθμιστικής απόφασης για τη θήρα, υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/71052/2165/26-07-2021 (Β’ 3515), με εξαίρεση τη χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για τη θήρα του αγριόχοιρου, η οποία παρατείνεται μέχρι 28/2/2022.
- Επιτρέπεται η εκγύμναση κυνηγετικών σκύλων στη Γ’ ζώνη της περιοχή του Ολύμπου και εκτός της κυνηγετικής περιόδου, με εξαίρεση το τρίμηνο Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου.
- Απαγορεύεται η θήρα κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο στις εκτάσεις των οικοτόπων της Γ’ ζώνης 6170 «Αλπικοί ασβεστούχοι λειμώνες και λοιπά χορτολιβαδικά κάτω από τα δασοόρια» και 6230 «Πλούσιοι σε είδη λειμώνες με Nardus».
Σχετικό αρχείο:
Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/71052/2165/12.01.2022 (Β΄ 132) Άσκηση θήρας στη Γ’ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου
ΚατηγορίεςΘήρα
Απάντηση