Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας και φέτος

(freepik.com)

Γιώργος Μαγουλάς,
Δασοπόνος

Η θέσπιση αυτής της μέρας είναι ίσως περισσότερο από ποτέ επιτακτική και με βαθύτερο νόημα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όχι του άμεσου αλλά του υπάρχοντος. Ο λόγος εμφανής..

Ημερολογιακά καλωσορίσαμε την άνοιξη παρόλ’ αυτά λόγω διαφόρων μετεωρολογικών ανακατατάξεων εισέρχεται αργά.

Ας πάρουμε μία μία τις λέξεις για να δούμε το νόημα της. Λες και είναι πολλές; Τρεις τον αριθμό.

Παγκόσμια σημαίνει όλοι. Είτε στην Ελλάδα είτε στην Αμερική είτε οπουδήποτε αλλού. Από κοινού δηλαδή. Όπως το όλοι μαζί μπορούμε. Η ισχύς εν τη ενώσει κτλ. Στην λέξη αυτή εγώ θα προσθέσω πως κανένας δεν περισσεύει πλέον και δεν περισσεύει γιατί πολύ απλά όπως βλέπουμε τα πάντα αλλάζουν άρδην και αναφέρομαι μόνο στο κομμάτι της σημερινής ημέρας.

Παρακάτω.. η λέξη ημέρα. Αφηρημένη έννοια αλλά και συμβολική ενίοτε. Ότι κάνει ο καθένας μας στην ζωή του. Από την ώρα που ξυπνάει μέχρι την ώρα που πηγαίνει για ύπνο. Σε αυτό το σημείο ανεξάρτητα τι κάνει ο καθένας μας, στον λίγο χρόνο που έχει ας αναλογιστεί πως θα μπορούσε να συμβάλει μόνος στην ανάταση του περιβάλλοντος.

Ο όρος Δασοπονία. Το βάζω με κεφαλαία γιατί κατ’ εμέ έχει μεγάλη συναισθηματική αξία και σημασία αυτή η λέξη. Σύνθετη λέξη που πιστεύω όποιος την ακούει το μυαλό του πάει στις λέξεις δάση-δάσος- φωτιά. Κάτι άλλο θα με εξέπληττε. Όχι όμως αναντίρρητα.

Όλοι βλέπουμε χρόνο με τον χρόνο να ρημάζονται τα δάση. Θα μου πεις εντάξει κλιματική αλλαγή, έλλειψη πόρων και στελέχωσης. Ναι εντάξει αλλά πιστεύω ότι βαθύτερα στο νου είναι το γεγονός πως δεν μένουμε στο δάσος οπότε δεν καιγόμαστε εμείς. Χμμ λες;

Εγώ θα σου πω το άλλο. Μέσα στο σπίτι σου τα περισσότερα είδη που έχεις από τι υλικό είναι φτιαγμένα; Πολλά φάρμακα από πού παράγονται; Άρα; Καρπωνόμαστε τα οφέλη του δάσους σε καθημερινή βάση και παρολ’ αυτά το καταστρέφουμε.

Δεν είναι αργά για να συμβάλλουμε στην ανοικοδόμηση του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση του δασικού πλούτου. Είτε με ανακύκλωση, είτε με σωστή και κατάλληλη δενδροφύτευση, είτε με το να ρίξεις ένα μπουκαλάκι νερό σε ένα δένδρο στο πεζοδρόμιο (τι πιο απλό). Γιατί μη ξεχνάμε πως εμείς χρειαζόμαστε το περιβάλλον και το δάσος και όχι το αντίστροφο.

 


 ΚατηγορίεςΑπόψεις

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: