Μ. Φιλιππάκης: «Άκυρη η διαδικασία ανάρτησης – αναμόρφωσης καταχωρήσεων στο Δασικό Χάρτη Π.Ε. Λασιθίου»

Δασικός Χάρτης Π.Ε. Λασιθίου.

Κρίνεται άκυρη η διαδικασία ανάρτησης – αναμόρφωσης καταχωρήσεων.

Έκκληση προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Λασιθίου.

Ματθαίος Φιλιππάκης,
Δασολόγος Δ/νσης Δασών Λασιθίου

Στις 15-7-22 τελειώνει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων στις καταχωρήσεις του Δ.Χ. και όπως ήδη έχουμε καταγγείλει και με προηγούμενο δημοσίευμά μας η παραπάνω διαδικασία πάσχει γενικώς αλλά και ειδικότερα στην περίπτωση της Π.Ε. Λασιθίου σε σημείο ακυρότητας.

Συγκεκριμένα: Ο δασικός χάρτης της Π.Ε. Λασιθίου άρχισε να συντάσσεται από την ανάδοχο εταιρεία το έτος 2017, ασμένως δε και κατά ανωτέρω βία ελέγχθηκε, θεωρήθηκε και παραδόθηκε εμπρόθεσμα στο τέλος του 2019, με όλα τα προβλήματα αδυναμίας καταχωρήσεων του ογκώδους υλικού αρχείου, ασάφειας αποτυπώσεων, φωτοερμηνειών, αδυναμίας εκτεταμένων επιτόπιων ελέγχων, έλλειψης μέσων, προσωπικού κ.τ.λ. Η όποια εργασία ελέγχων των καταχωρήσεων της εταιρείας στηρίχθηκε στο τμήμα δασικής χαρτογράφησης που εν τω μεταξύ ήδη από το έτος 2013 παρέμεινε υποστελεχωμένο με τη μία μόνο δασολόγο και πρ/νη και ούτως η Υπηρεσία εκτέθηκε στο εγχείρημα εντελώς αποδυναμωμένη. Με την πολιτική αλλαγή ακυρώθηκε η ανάρτηση των δασικών χαρτών για τις αρχές του 2020 όπως είχε προγραμματιστεί και το εγχείρημα πήρε παράταση για ένα χρόνο. Έκτοτε άρχισαν να ψηφίζονται αμφιλεγόμενοι γενικοί νόμοι που τροποποιούσαν τις καταχωρήσεις υπέρ των φερόμενων ως ιδιοκτητών, αναγνωρίζονταν ιδιοκτησίες ακόμη και με απλές δηλώσεις κ.τ.λ. σε μια προσπάθεια κυβερνητικού πανικού ώστε να καμφθούν οι διαμαρτυρίες κοινωνικών ομάδων και πολιτών. Από δε την γενικότερη παραπληροφόρηση, περί αυτόματης διόρθωσης των Δ.Χ. υπήρξε στην αρχή εφησυχασμός που οδήγησε στην μη υποβολή αντιρρήσεων και πολύ κόπο καταφέραμε να πείσουμε τους πολίτες περί του αντιθέτου και για τον κίνδυνο απώλειας των δικαιωμάτων τους. Οι 2.404 κατατεθείσες έως τώρα αντιρρήσεις εκπροσωπούν ένα πολύ λίγο ποσοστό των ιδιοκτησιών και τα υπόλοιπα δικαιώματα χάνονται στη παρούσα φάση με ευθύνη της πολιτείας. Από τις 31-12-2019 που παραδόθηκε ο Δ.Χ. έως στις 28-1-2022 που έγινε η νέα ανάρτηση και έως σήμερα έπρεπε να είχαν γίνει ol διορθώσεις με φόντο και την τροποποιημένη πλέον νομοθεσία. Η νομοθεσία αυτή που παρότι δεν έχει ακόμη επαρκώς διερμηνευθεί με εγκυκλίους και βρίθει αντισυνταγματικότητας, θα μπορούσε τουλάχιστον να αξιοποιηθεί στην τελική αποδελτοποίση των 113.000 στρεμμάτων δασωθέντων αγρών της περιοχής μας και στην άμεση απόδοσή στους ιδιοκτήτες των προδήλων περιπτώσεων που δεν συνιστούν δασική ενότητα κ.τ.λ. Και στα πλαίσια της νέας αυτής διαδικασίας η Δασική Υπηρεσία Λασιθίου δεν βοηθήθηκε και πάλι από έμπειρο στελεχικό δυναμικό δασολόγων Δ.Υ.

Ως συνέπεια αυτής της κατάστασης η αναμόρφωση του Δ.Χ. κινήθηκε μόλις στο 0,42% μόνο υπέρ των πολιτών και οι λοιποί πολίτες κατέστησαν πλέον όμηροι των κάθε επιρροών και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, οι δε δασικές εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 1,19 μόνο, την ίδια ώρα που και σε αυτές μέσα ανευρίσκονται και παλαιοί αγροί που θα μπορούσαν να εξαιρεθούν ως δασωθέντες και να ενταχθούν στις ευνοϊκές προβλέψεις με αυτές των 113.000 στρ. Εν τέλει και το νέο αυτό εγχείρημα της νέας ανάρτησης στη Π.Ε. Λασιθίου και της αναμόρφωσης κατέπεσε με ευθύνη της πολιτείας και δεν εφαρμόστηκε ο Νόμος. Η όλη διαδικασία πλέον βάλλεται ως κατά νόμο άκυρος και οι λόγοι ακυρότητας κρίνονται βάσιμοι και θα πρέπει από αρμόδιο φορέα της Π.Ε. Λασιθίου να υποβληθεί το αίτημα προς το ΣΤΕ. Και προς τούτο απευθυνόμαστε δημόσια στον Δικηγορικό Σύλλογο Λασιθίου για την ανάληψη πρωτοβουλίας, στον οποίο και θα παραδοθεί ο σχετικός φάκελος στοιχείων και Σχέδιο Αιτήματος Ακύρωσης προς το Σ.Τ.Ε.

Φιλιππάκης Ματθαίος
Δασολόγος ΔΥΚατηγορίεςΑπόψεις, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: