Δασικές Υπηρεσίες Πέλλας: Υλοποίηση έργων αντιπυρικής προστασίας 812 χιλ. €

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΠΕΛΛΑΣ

ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ – ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

Την Παρασκευή 01 Ιουλίου  2022, τα Δασαρχεία Έδεσσας και Αριδαίας σε συνεργασία με τη Δ/νση Δασών Ν. Πέλλας ξεκίνησαν την υλοποίηση έργων αντιπυρικής προστασίας και συντήρησης δασικού οδικού δικτύου σε διαχειριζόμενα Δασικά Συμπλέγματα της Π.Ε. Πέλλας, καθώς επίσης και σε μη διαχειριζόμενα δάση και δασικές εκτάσεις, στις οποίες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης και επέκτασης δασικής πυρκαγιάς.

Όλες οι εργασίες γίνονται με βάση σχετικές μελέτες που συντάχθηκαν από τα Δασαρχεία.  Συγκεκριμένα, προβλέπεται η υλοποίηση των εξής εργασιών:

  • ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ :Θα εκτελεστούν εργασίες συντήρησης δασικού οδικού δικτύου σε όλα τα διαχειριζόμενα δασικά συμπλέγματα του ορεινού τόξου Αλμωπίας.
  • ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ : Θα εκτελεστούν εργασίες συντήρησης δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών λωρίδων στα δασικά συμπλέγματα Πατήματος, Κεδρώνας, Πύργων Περαίας, Σωτήρας, Περιαστικού δάσους πάρκου Έδεσσας και Κρώμνης.

Επίσης, θα εκτελεστούν εργασίες αντιπυρικής προστασίας (δασοκομικοί χειρισμοί βλάστησης) στις περιοχές Ελευθεροχωρίου και αναδασώσεων περιοχής  Αγ. Αθανασίου

Σημειώνεται ότι  λόγω της μακροχρόνιας μικρής χρηματοδότησης των υπηρεσιών μας για την εκτέλεση εργασιών πρόληψης δασικών πυρκαγιών, γίνεται προσπάθεια ώστε οι ανάγκες που έχουν συσσωρευθεί να αντιμετωπιστούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό, στην παρούσα αντιπυρική περίοδο.

Τα έργα πρόληψης στην προσπάθεια να αποδώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, απαιτούν συνέχεια, προσεκτικό σχεδιασμό, μακροχρόνια προσπάθεια και δέσμευση πόρων σε σταθερή-ετήσια βάση. Η χρηματοδότηση τους για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες αποτελεί ενέργεια προς την σωστή κατεύθυνση, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή ευθύνη μας και κατά επέκταση στην χώρα μας.

Τα συγκεκριμένα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 812.322€, αποτελούν μέρος του Εθνικού Προγράμματος ενεργειών πρόληψης Δασικών πυρκαγιών, ANTINERO, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο που έχει εκπονηθεί και υλοποιείται από το Υ.Π.ΕΝ., με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αποτελούν μέρος του «Σχεδίου Προστασίας Δασών», που έχει ως στόχο την υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων αντιπυρικής προστασίας σε περιοχές άμεσης προτεραιότητας, όπως αυτές έχουν υποδειχθεί από την Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υ.Π.ΕΝ., με στόχο τη θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από πυρκαγιές κατά το έτος 2022. Στη συμβασιοποίηση συμβάλουν το ΤΑΙΠΕΔ και η Γενική Γραμματεία Δασών. Τα έργα έχουν χαρακτήρα πρόληψης και προκαταστολής των δασικών πυρκαγιών και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, οι εργασίες που προβλέπονται είναι:

  • Εντός των δασικών συμπλεγμάτων του Δασαρχείου Αριδαίας θα εκτελεστούν εργασίες συντήρησης των δασικών δρόμων που περιλαμβάνουν 355 χιλιόμετρα δασικών δρόμων, συνολικού προϋπολογισμού 525.026 €.
  • Εντός των δασικών συμπλεγμάτων περιοχής ευθύνης του Δασαρχείου ΅Έδεσσας που αναφέρθηκαν νωρίτερα θα εκτελεστούν εργασίες καθαρισμού αυλακιών, ισοπέδωσης και διαμόρφωσης  καταστρώματος σε συνολικό μήκος της τάξης των 70 χλμ. Επίσης θα γίνει συντήρηση αντιπυρικών λωρίδων σε συνολική επιφάνεια 315 στρ. Το συνολικό κόστος των εργασιών αυτών ανέρχεται σε 74.500 €.
  • Στην περιοχή οικισμού Ελευθεροχωρίου θα εκτελεστούν δασοκομικοί χειρισμοί βλάστησης και υπολειμμάτων με στόχο την ενίσχυση της πυρανθεκτικότητας του Περιαστικού δάσους συνολικού προϋπολογισμού 32.000 €.
  • Στην περιοχή του Συμπλέγματος του Δημοσίου δάσους Αγ, Αθανασίου-Ζέρβης θα γίνουν δασοκομικοί χειρισμοί αναδασώσεων Πεύκης  με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αναδασώσεων σε πυρκαγιές σε  έκταση 450 στρ. και με κόστος 180.000 €.

Με τα ανωτέρω έργα ενισχύεται η αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της Π.Ε  Πέλλας και βελτιώνεται η προστασία της ευρύτερης περιοχής και των κατοίκων  από τις δασικές πυρκαγιές.

(Φωτογραφίες: Δασαρχείο Έδεσσας)ΚατηγορίεςΈργα - Προκηρύξεις, Δασική Υπηρεσία, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: